Zdravje
41892 ogledov

Zakaj je tako malo primerov v Rusiji in Afriki?

Koronavirus v Italiji Epa
Čeprav Covid-19 ne pozna meja se zdi, da je zaobšel nekatere dele planeta. Zakaj? Na to so odgovarjali in ugibali v prispevku objavljenem v The Conversation.

V primeru pandemij je običajno, da nove bolezni dosežejo nekatera območja počasneje. Lahko bi sklepali, da se bo nov koronavirus najprej pojavil v državah, ki so močno vezane na Kitajsko. Ampak to ne velja za Rusijo, ki ni na Kitajsko nič manj vezana kot nekatere druge države, ki se v tem trenutku bojujejo z množičnim porastom okužb.

Zanimivo je tudi to, da je bilo v 15-ih državah, ki mejijo na Kitajsko po kopnem ali morju, skupno le nekaj sto primerov okužb, le Indija jih je imela več kot sto primerov. Podobna nizka številka je tudi v Afriki, kjer 54 afriških držav poroča le o nekaj sto okuženih.

Opravljajo premalo testov

Prvi in tudi najnevarnejši razlog bi lahko bil ta, da se v teh državah opravi premalo testiranj pri sumljivih primerih, ali pa zgolj ne poročajo o pozitivnih primerih. Takšno podcenjevanje primerov okužb je lahko zelo nevarno in vodi v izjemno tragičen izid, opozarja tudi Svetovna zdravstvena organizacija.

V nekaterih državah resnično primanjkuje testov, druge pa se bojijo gospodarskih posledic, če bi sporočile pravo število okuženih. Predvsem zaradi turizma.

Nekatere države z majhnim številom primerov imajo res minimalne stike s Kitajsko in je morda tudi to eden od razlogov za majhno šetevilo potrjenih okužb. Če ta hipoteza drži, se bo žal tudi v teh državah kmalu pojavil problem, saj vzdržujejo stike z drugimi državami, kjer je zdaj nov virus v porastu.

Morda bo s poletjem boljše

Imamo tudi primere držav kot sta Singapur in Japonska, ki imajo nenehne stike s Kitajsko, pa imajo kljub temu število potrjenih okužb pod kontrolo. V teh državah se zdi, da se nov virus širi počasneje. Tu gre kot razlog pripisati morda ostrejši mejni nadzor v začetni fazi.

Italija koronavirus Vo izolacija policija Svet Italijansko mesto pokazalo, kako uspešno zajeziti izbruh virusa

V prispevku pa niso spregledali niti geografskega položaja držav, kjer se virus hitro širi. Večina potrjenih primerov novega virusa se namreč nahaja na severni polobli. V tropskih državah ali na južnem delu poloble je le 1.29 odstotka vseh potrjenih primerov. Ta številka je morda tako nizka zato, ker imajo te države omejene povezave s Kitajsko. Morda pa je za to krivo samo podnebje, ki novemu virusu ne ugaja toliko. Možno je tudi, da se tu pojavljajo številne druge okužbe, ki nadvladajo oziroma »skrijejo« okužbo novega virusa. Ali pa nov koronavirus zatrejo zdravila, ki jih tu uporabljajo za druge bolezni, na primer antimalarike.

Če so torej razlogi res v omejenih stikih s Kitajsko, bi se morala v dveh tednih slika obrniti. Če pa je odvisno od podnebja, bi morali opaziti spremembo v naših krajih, ko bodo prišli k nam topli meseci, predvsem poletje. Če so razlog za nizko število druge bolezni in zdravila zanje, pa bo število najbrž ostalo nizko. V primerih držav, kjer opravljajo premalo testov, ali jih ne sporočajo, kot bi bila lahko tudi Rusija, pa se pričakuje hitro poslabšanje razmer. 

Onesnaženje nad Italijo Koronavirus Zdravje Dodaten razlog za tako visoko smrtnost v Italiji

Številke Svetovne zdravstvene organzacije

Na spletni strani WHO posodabljajo podatke o potrjenem številu okuženih in o številu smrti zaradi nove bolezni. Čeprav so podatki za nekatere države stari tudi dan ali dva, lahko tu spremljamo, kako hitro se širi virus in koliko smrtnih žrtev je terjal. 

Po številu potrjenih okužb še vedno prednjači Kitajska (81.174), ki je zabeležila 3.242 smrtnih primerov. Sledi Italija s 35.713 potrejenimi primeri in 2.978 smrtnimi žrtvami. Tu vemo, da je včerajšnja številka veliko višja, v Italiji je smrtnih primerov že 3.405, zabeležili pa so 41.035 pozitivnih testov.

Po podatkih WHO sledi Iran s 17.361 primeri in 1.135 žrtvami, Španija s 13.716 primeri in 598 smrtnimi primeri, Koreja z 8.413 primeri in 84 žrtvami, Nemčija, kjer je po teh podatkih 8.198 potrjenih okužb in 13 mrtvih in Francija z 9.043 primeri in 244 smrtmi. Sledijo ZDA s 7.087 primeri in 100 žrtvami. Po teh podatkih WHO ima denimo Rusija le 147 potrjenih primerov ...

Kot vemo so sicer v ZDA včeraj zabeležili že 14.000 primerov pozitivnih testov in 205 smrti. V Nemčiji naj bi se do včeraj okužilo več kot 11.000 ljudi, umrlo pa 20, v Španiji je pri 17.147 primerih do včeraj umrlo 767 ljudi.

anja.scuka@zunal24si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.