Zdravje
209 ogledov

Zanimivosti o laseh

moški ženska lasje bližina ljubezen
1/5
Shutterstock
Ste vedeli, da je lasišče med menstruacijo bolj občutljivo? Katero hrano jesti za lepše lase, zakaj lasje sivijo, pod kakšnim kotom rastejo ... Vse boste izvedeli v spodnjem članku.

Ste vedeli, da raste lasno steblo pod različnimi koti glede na površino kože? Koti se gibajo od 20 do 90 stopinj. Veliko preglavic nam delajo tisti lasje, ki rastejo pod kotom nižjim od dvajset stopinj, saj nam onemogočajo lepo pričesko. Še huje pa je, če se lasje pod majhnim kotom celo vrastejo v kožo in povzročijo vnetje.

Tri plasti

Lasno steblo ima sicer tri plasti, notranja plast se imenuje sredica in je sestavljena iz celic, ki niso še popolnoma poroženele. Srednja plast je skorja, sestavljena je iz poroženelih celic in daje lasem trdnost in barvo. Zunanja plast ali vrhnjica spominja na strešnike ali luske, ki ščitijo naše lase. 

Zanimivo je, da se te luske ob bazični raztopini oziroma ob navadnem milu razprejo, pri kisli raztopini pa se zaprejo. V fotogaleriji preverite še nekaj zanimivosti naših las in lasišča.

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.