Zdravje
7163 ogledov

Zaostrovanje v vladi: Šarec "povozil" Bertonclja, ta mu odgovarja s pisno izjavo

Andrej Bertoncelj Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za finance Andreja Bertonclja pred odborom DZ za finance
Finančno ministrstvo pri uvajanju zdravstvenega prispevka opozarja, da ne more izdajati bianco menic.

Minister za finance Andrej Bertoncelj in državni sekretarji v pisni izjavi opozarjajo na nesprejemljivost dopolnila LMŠ, s katerim bi ob ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in uvedbi obveznega pavšalnega prispevka zagotovili neomejeno kritje iz državnega proračuna v primeru primanjkljaja. Kot so navedli, ne morejo izdajati bianco menic.

Minister in sekretarji na ministrstvu so v javni izjavi navedli, da ministrstvo za finance kot varuh državne blagajne nasprotuje bianco menici in predlogu, ki je po višini in časovno neomejen.

Kot navajajo, lahko ministrstvo za finance podpre samo jasno opredeljen javnofinančno vzdržen predlog do največ 10 milijonov evrov na leto iz državnega proračuna, ne more pa izdajati bianco menic.

Čakalnica Zavarovanje Zdravje Toliko bi plačevali: ZZZS podpira znesek, ki ga predlaga LMŠ

Premier Marjan Šarec je je predtem glede ukinjanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja poudaril, da je pomembno to, da sta glede rešitev usklajena z ministrom za zdravje Alešem Šabedrom. Minister za finance je podal opozorila, kar pa še ne pomeni, da bomo zaradi tega prenehali z aktivnostmi za sprejem novele zakona, je dejal.

"Predlog z 32 evri je vzdržen"

Šarec je v izjavi medijem pred zaslišanjem pred parlamentarno komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb poudaril, da bo sistem s predlaganimi 32 evri na mesec za obvezni pavšalni prispevek, kar predlagajo v LMŠ, vzdržen. Proračunska varovalka, v skladu s katero bi proračun kril morebiten manjko v zdravstveni blagajni, pa da bo le za izjemne primere, če bo kriza ali kaj drugega. "Če bo prispevek v tem znesku, kot je napovedan, bo vzdržen, o nevzdržnosti tukaj ni govora," je pojasnil.

Ministrstvo za finance je sicer v četrtek sporočilo, da trenutna dikcija vloženega dopolnila pušča odprto, nedoločeno obveznost iz državnega proračuna. Tako predlagajo, da bi državni proračun zagotavljal kritje finančnega primanjkljaja, ki naj bi nastal zaradi prehoda v novo ureditev plačevanja prispevka, največ do višine 10 milijonov evrov v letu 2021.

ZZZS | Avtor: Anže Petkovšek Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije Anže Petkovšek

Šarec pa je danes poudaril, da je glede rešitev za ukinjanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pomembno to, da "je predsednik vlade usklajen z ministrom za zdravje in poslansko skupino LMŠ".

Šarec se je obregnil ob državne sekretarje

Tako sta s Šabedrom usklajena, "če pa kakšni državni sekretarji po kakšnih ministrstvih sporočajo druge odločitve ali mnenja, je njihov problem", je povedal, pri čemer pa ni pojasnil, na koga je ciljal s to izjavo. Dodal je, da je ne glede na številna dopolnila, ki so jih koalicijske stranke do zdaj vlagale in umikale v parlamentarnem postopku, pomemben cilj, to pa je preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. V drugi fazi sledi uvedba solidarnostne lestvice.

Aleš Šabeder Slovenija Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ima podporo Šabedra

Po njegovem mnenju bo glasovanje v državnem zboru, ki je napovedano za prihodnji teden, pomembno zato, ker "se bo videlo, kdo to resnično podpira in kdo ne". Na vprašanje, ali meni, da bo novela prejela večinsko podporo, pa je dejal: "Od mene zahtevate nemogoče. Zahtevate, da bi pogledal v glavo vsakega poslanca in videl, kako bo glasoval."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • wolf.ata 20:44 24.januar 2020.

    30€za vse gre skozi brez problema ali 20€ revni in do cca. 50€ največ bogati in bi bilo vse O.k.,pa brez provizij vmes!!!!!!

  • alfagirl 20:25 24.januar 2020.

    Obvezni pavšalni prispevek bi morali plačevati vsi, tudi tisti, ki sedaj dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne plačujejo. Mislim, da je 32 EUR na osebo dovolj za dosego istih učinkov kot plačevanje 35 EUR komercialnim zavarovalnicam. Bertoncelj je bil tiho pri konkretnem ...prikaži več dvigu plač v javnem sektorju, varčuje na račun upokojencev, sedaj pa se protivi za nekaj, kar po vsej verjetnosti ne bo potrebe.

  • Avatar praufo
    praufo 19:15 24.januar 2020.

    država je na tako tankem ledu, da prva odjuga oz. resna kriza, potem ta državo resno potone in potem nas tudi bratušek ne reši krize, zadnjih 10 ali še več let niso naredili ampak popolnoma nič in se samo hvalijo ...prikaži več z gospodarsko rastjo, ko bo nastopila kriza, bo takoj odstop vlade, naslednji dan