Zdravje > Aktualno
6849 ogledov

Toliko bi plačevali: ZZZS podpira znesek, ki ga predlaga LMŠ

Čakalnica
Koliko bomo plačevali je politično vprašanje, je dejal Sušelj.

Generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Marjan Sušelj je na današnji novinarski konferenci, na kateri so sicer predstavili poslovanje zdravstvene blagajne v lanskem letu, dejal, da bi prispevek v višini 32 evrov, skupaj z letno valorizacijo zadoščal za nadomestitev sredstev, ki se danes zberejo v okviru dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Koalicija se je včeraj usklajevala o vložitvi dopolnil k predlogu zakona, o katerem bo DZ prihodnji teden opravil tretjo obravnavo. LMŠ zaradi zagotavljanja javnofinančne vzdržnosti zdravstvene blagajne z dopolnilom zvišujejo obvezni pavšalni prispevek z 29 evrov na 32 evrov mesečno. Pomisleke koalicijskih partneric pa je danes označil kot izgovore. Več tukaj: izjava Marjan Šarec Marjan Šarec Slovenija Šarec: "Očitki o nedodelanosti in drugih nejasnostih, so samo izgovori."

 

Sušlju se zdi, da je v noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju proračunska varovalka, ki zagotavlja, da proračun krije morebiten razkorak med prihodki in odhodki v zdravstveni blagajni.

Vodja financ in računovodstva na ZZZS Daniela Dimić pa je dodala, da varovalka ni zamejena, torej se količina sredstev, kolikor bi lahko proračun krpal minus v zdravstveni blagajni, ne omejuje. Gre za pokrivanje razlike med prihodki iz naslova prispevkov in obveznega pavšalnega prispevka ter odhodki zavoda.

Pojasnila je, da v začetku meseca natančno vedo, kakšne bodo njihove obveznosti za tekoči mesec, saj račune plačujejo v roku 30 dni. Tako da bi lahko že na začetku decembra sporočili proračunu, kakšna bo ta razlika in koliko bi moral kriti proračun. Sicer pa so tudi njihove projekcije, ki jih podajo marca, precej natančne.

Ob tem je Sušelj opozoril, da je medicinska inflacija hitrejša kot pa rast plač. "To pa pomeni, da bo družba morala na nek način prispevati več za zdravstvo v prihodnje," je dejal. V tej luči vidi tudi varovalko za v prihodnje.

ZZZS Slovenija ZZZS imel 213 milijonov več, a jih niso mogli porabiti

Predloga dopolnil k noveli zakona, ki jo bo DZ obravnaval na januarski seji DZ, pa niso vložili le v LMŠ, ampak tudi v SD. Ti predlagajo progresivno lestvico, po kateri bi zavarovanci plačevali višino prispevka glede na prihodke v preteklem letu.

O tem bo odločala politika

Prvi mož ZZZS pravi, da bi se glede progresivne lestvice težko opredeljevali. "To je bolj stvar družbenega konsenza in bolj političnega vprašanja," je dejal in dodal, da je za njih pomembno, da v zdravstvo pride dovolj denarja oz. vsaj enaka količina denarja, kot je prihajala doslej z dopolnilnim zavarovanjem. "Politiki se bodo morali odločiti, ali bo prispevek enak ali bo diferenciran glede na ekonomski status ljudi," je povedal.

Zdravstvena blagajna je imela lani za 13 milijonov evrov več prihodkov kot leta 2018, ki pa jih zaradi zakonskih omejitev ni mogla porabiti. Za 63 milijonov plačil so tako zamaknili na to leto, če bi zakon o prekinitvi dopolnilnega zavarovanja že veljal, bi breme noslil državni proračun, je poveda Sušelj.

 

vzajemna Slovenija Tako bomo za zdravstveno zavarovanje plačevali v letu 2020

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • YaKo 17:33 22.januar 2020.

    zakaj potem sploh ukinitev dopolnilnega, če bomo plačevali enako? Z vsako spremembo je samo dražje, zdravstvo pa vedno bolj v kxxxu.

  • res.no 16:57 22.januar 2020.

    Šarec se je očitno zlizal z lobiji. če mu bo zzzs naročil, naj bo premija 50 evrov, bo pa predlagal premijo 50 e. Naj že raje se sklati z oblasti, če mi sli tako škodo delat. 32 e je absolutno ...prikaži več preveč - itak bodo krog zavarovancev širili, tako, da je še 29 e veliko. Sploh ob dejstvu, da ima zzzs že sedaj dobičke, bolniki pa čakamo v čakalnih vrstah in si plačujemo privat preglede. Gnila država politiki in zdravstveniki - vsi v celoti!

  • puys 16:30 22.januar 2020.

    32€ je absolutno preveč, Najprej je potrebno racionalizirat zdravstvo in menjat vodstva zavodov. Glede premij pa podobno kot pri avtih, 50% popust za tiste, ki ne koristijo zdravstvenih storitev, ostali pa plačajo polno ceno. Samo ne mi sanjat s kako ...prikaži več progresivo, ker storitev je enaka za vse, torej tudi cena!

Sorodne novice