Slovenija
3970 ogledov

ZZZS bi zvišal prispevek

vzajemna Boštjan Tacol
Upravni odbor ZZZS je ministrstvu, vladi in DZ poslal mnenje glede zakonskega predloga za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) poudarja, da je nujno, da se v noveli določi obveznost državnega proračuna za kritje razlike med prihodki in obveznostmi zdravstvene blagajne ter poviša znesek za obvezni pavšalni prispevek na 31,1 evra. Predlagan pavšalni znesek v višini 29 evrov po mnenju upravnega odbora ne zadostuje za kritje stroškov v zdravstveni blagajni in bi v tem primeru nastal primanjkljaj v višini okoli 70 milijonov evrov na leto.

Upravni odbor ZZZS je decembra ocenjeval, da bi pavšalni prispevek v letu 2021 moral znašati okoli 32,40 evra, v tokratnem predlogu pa predlaga višino prispevka v januarju 2021 pri 31,10 evra. Po njihovem mnenju bi moral prispevek po izvedeni prvi valorizaciji marca prihodnje leto znašati 32,70 evra, je razvidno iz dokumenta, ki ga je pridobila STA.

vzajemna Slovenija Tako bomo za zdravstveno zavarovanje plačevali v letu 2020

Država bi morala pokriti razliko

Upravni odbor ZZZS predlaga sprejetje dopolnila k noveli, o kateri bo DZ glasoval na januarski seji DZ, po katerem bi država iz proračuna zagotovila sredstva za pokrivanje razlike med prihodki ZZZS iz prispevkov in drugih virov ter obveznostmi ZZZS, ki zapadejo do konca koledarskega leta.

Če DZ ne bi sprejel takšnega dopolnila, upravni odbor ZZZS predlaga podrejeno dopolnilo, v katerem predlaga, da se v prehodnih določbah novele zakona doda nov odstavek, v skladu s katerim bi se iz državnega proračuna do 31. marca 2021 zagotovilo ZZZS sredstva za pokrivanje razlike med prihodki in obveznostmi zdravstvene blagajne iz meseca januarja 2021 največ do višine deset milijonov evrov.

Kot so pojasnili, je treba z novelo določiti vsaj proračunsko pokritje primanjkljaja ZZZS, ki bo nastal zaradi prehoda na novo ureditev, če novela ne bo določila obveznosti državnega proračuna za kritje primanjkljaja ZZZS iz tekočega poslovanja.

ZZZS | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Črtali bi določbo

Poleg tega predlagajo še določene popravke predloga novele glede kategorij zavarovanih oseb. Po njihovem mnenju je tudi nujno, da se iz novele črta določba, da se na pozitivno listo razvrščajo le živila za posebne zdravstvene namene, s prilagojeno sestavo hranil, ki so lahko edini vir prehrane.

Če te določbe ne bi črtali, se bo po opozorilih upravnega odbora ZZZS zmanjšal obseg zdravstvenih storitev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, saj ZZZS ne bi smel na pozitivno listo razvrščati niti živil za prehransko podporo za bolnike z akutnim poslabšanjem hude kronične bolezni s hudim telesnim izčrpanjem niti živil za otroke s hudimi alergijami in drugimi težkimi oblikami intolerance na hrano.

LMŠ predloge podpira

V LMŠ podpirajo predloge dopolnil ZZZS, ki jim jih je ta poslal v sredo. Med njimi je tudi predlog za dvig obveznega pavšalnega prispevka z 29 na slabih 32 evrov. S tem je znesek še zmeraj nižji od trenutne premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, obenem pa zagotavlja finančno vzdržen sistem, menijo. Dopolnila se sicer lahko vlagajo do vključno torka.

Aleš Šabeder | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Po navedbah LMŠ ostaja odprto še vprašanje kritja morebitnega finančnega primanjkljaja v času prehoda med trenutno in novo ureditvijo, do česar bi prišlo januarja 2021, gre pa za največ deset milijonov evrov. Vprašanje naj bi skušali rešiti še v okviru tega zakona, ni pa ključno za sprejetje zakona. Časa, da pridejo do rešitve za prehod iz stare v novo ureditev, je namreč še celo leto.

Minister še kar čaka na izračune

Minister za zdravje Aleš Šabeder je sicer še danes za STA dejal, da v tem trenutku še ni nič novega glede dopolnilnega zavarovanja. Prav vprašanje zagotovitve finančne vzdržnosti zdravstvene blagajne po ukinitvi dopolnilnega zavarovanja je namreč še odprto in v usklajevanju z ministrstvom za finance in ZZZS, ki je glavni financer v zdravstvu. Povedal je, da še čaka na njihove izračune, nato pa namerava sporočiti svoje stališče glede predloga novele.

Na ministrstvu za finance pa so danes ponovili, da so vsebina, priprava zakonskih predlogov in komunikacije izključno v pristojnosti predlagatelja, torej resornega ministrstva. Naloga ministrstva za finance je po njihovih navedbah omejena na pripravo oziroma izdelavo izračunov na podlagi podatkov ZZZS.

Čakalnica Zdravje Velika novost v zdravstvu: Končno zaradi tega ne bo več treba k zdravniku

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
 • joze95 07:06 18.januar 2020.

  No pa smo tam. Direktor-sindikalni zaupnik Šušelj se je ustrašil 500 milijonov (Levica) dodatnega priliva in zato zahteva 70 mio stroškov. Kje so laži Trčka, Meseca itd. kako je javno zdravstvo poceni???!!! Kdo bo drlog ZSSZ-ja upam in predvsem počlovečil ...prikaži več bleferje tako v upravi kot v delegatih, kjer se mastijo, ljubkovalno govorijo in predvsem LAŽEJO. Da lažejo in hodijo na dopust. Kronski dokaz je prav 70 mio. kjer se želijo omastiti. Ostale zavarovalnice pa naj bi to delo opravile za 50 mio.

 • Skira 06:46 18.januar 2020.

  Minister semenko čaka na petrolu

 • Avatar jezeran
  jezeran 06:34 18.januar 2020.

  še zmeraj ne razumem, prej so od tega živele vse zavarovalnice ki so to imele to čez, zdaj ko gre pa pod eno streho naj bi bilo pa še dražje. Pa tale država je res luknja brez dna