Slovenija
32316 ogledov

Tako bomo za zdravstveno zavarovanje plačevali v letu 2020

vzajemna Boštjan Tacol
Zavarovalnice podražitve premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v prihodnjem letu ne napoveduje niti izključujejo.

Poslanci bodo januarja sprejemali novelo zakona, s katero bodo, če bo sprejeta, po več kot 15 letih ukinili neobvezno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, oziroma ga preoblikovali v obvezno, ki ga naj bi plačevali Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) in ne več komercialnim zavarovalnicam. 

Če bo novela zakona sprejeta, bo začela veljati leta 2021, kar pomeni, da bomo v letu 2020 dopolnilno zdravstveno zavarovanje plačevali kot doslej, od svojih dohodkov bomo odvajali fiksni znesek. 

Zavarovalnice lani zelo dražile

Premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki jih neobvezno, ali nujno, bomo tako še vso leto plačevali Vzajemni, Zavarovalnici Triglav ali zavarovalnici Adriatic Slovenica.
Vse tri zavarovalnice so lani premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zaradi prenosa storitev iz obveznega na dopolnilno zavarovanje, bistveno podražile, kar je še utrdilo zagovornike ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Adriatic Slovenica. Zavarovanci bodo po novem plačevali 34,5 evra na mesec.

Polna premija dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri Vzajemni znaša 35,67 evra, s triodstotnim popustom pa 34,60 evra. Pri Triglavu je premija 35,55 evra. Zavarovanci pri Adriatic Slovenici plačujejo 34,5 evra na mesec.
 

Komercialne zavarovalnice podražitev premij v letu 2020 ne nepoveduje, vendar tudi ne izključujejo.
"Glede premije DZZ ni nobenih razmislekov za zdaj," pravijo pri Vzajemni, ki je v lanskem letu prva dvignila svojo premijo, v kratkem času pa sta ji sledili še Zavarovalnica Triglav in Adriatic Slovenica. iz Zdravstvene zavarovalnice Triglav sporočajo, da bodo "tako kot do sedaj cenovno politiko tudi v prihodnje oblikovali v skladu s pričakovanimi trendi gibanja doplačil k zdravstvenim storitvam naših zavarovancev."  Nič konkretnega ne napovedujejo niti pri Adriatic Slovenici (AS). "V tem trenutku morebitnih sprememb premije ne moremo napovedati."

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja, kaj pa po tem?

Zakon o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, finančno ni vzdržen, opozarjajo tako na finančnem ministrstvu, na Zavodu za zdravstveno zavarovanje kot tudi minister za zdravje Aleš Šabeder. Natančnih izračunov ni, po nekaterih ocenah pa naj bi v zdravstvenem sistemu umanjkalo 70 milijonov evrov. Ministrstvo za finance ostro nasprotuje predlogu, da bi ta izpad pokrili iz proračuna. 

Vse več samoplačniških zavarovanj?

Poznavalci zavarovalniških sistemov menijo, da bo v primeru, če pavšalni znesek ne bo zadoščal, proračun pa ne bo pokrival izpada dela sredstev, ki jih nov pavšalni znesek ne bo v celoti pokril, prišlo do velikega razvoja samoplačniških zdravstvenih zavarovanj. "Dodatna zdravstvena zavarovanja pomembno prispevajo k dolgoročni stabilnosti financiranja javnega zdravstvenega sistema. Dvigujejo socialno varnost, saj ob nastopu zdravstvenih težav zmanjšujejo tveganje za plačila zdravstvenih storitev iz žepa in hkrati omogočajo pravočasen dostop do zdravstvenih storitev," pravijo pri Triglavu in pri tem poudarjajo, da je pomembno o dodatnih zdravstvenih zavarovanjih razmišljati še preden nastanejo zdravstvene težave, saj so sicer pogoji sklepanja zavarovanja manj ugodni, določenih zavarovanj pa niti ni mogoče skleniti.

Pri AS računajo na porast zavarovanj "Specialisti z asistenco", kjer je v obdobju od začetka 2016 do konca 2018 število zavarovancev iz slabih 4.000 naraslo na več kot 26.000.  Gre za zavarovanje, ki odvisno od izbranega paketa krije stroške samoplačniških specialističnih pregledov in diagnostičnih preiskav, ambulantne fizioterapije, zdravil, predpisanih ob izvedbi specialističnega pregleda ali diagnostičnih preiskav ter operativne posege, navedene v zavarovalnih pogojih. 

Komentarjev 23
  • ana71 22:58 02.junij 2020.

    Zdravo, ali kdo ve, če vse zavarovalnice potem omogočajo enake storitve pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju? Ali kdo ve, kako je s to zavarovalnici WIZ? Hvala

  • jagoda93 21:08 08.januar 2020.

    Samo za primer, kako je to urejeno na Hrvaškem: Cena zavarovanja je odvisna od statusa zavarovanca. Upokojenci s pokojnino nižjo od 675 EUR plačujejo 6,6 EUR/mesečno, tisti pa s pokojnino večjo od 675 EUR pa plačujejo 10,60 EUR. Zavarovanci, ki ...prikaži veči so v del. razmerju in imajo nižji neto dohodek od 675 EUR, plačujejo 10,60 EUR/mesec, tisti, ki imajo OD višji kot 675 EUR, pa plačujejo 17,20 EUR/mesec.

  • alfagirl 13:29 08.januar 2020.

    Seveda se bo dopolnilno zdravstveo zavarovanje še podražilo, zavarovalnice bodo gledale , da kar se da čimveč pokasirajo preden se to zavarovanje ukine.