Slovenija
24282 ogledov

Poslanci podprli ukinitev dopolnilnega zavarovanja

Aleš Šabeder Saša Despot
Nasveta Šabedra niso poslušali, ukinili varovalko v primeru minusa.

Koalicijski poslanci so naredili korak naprej k ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, glede novele zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje, so s pomočjo Levice sprejeli vrsto koalicijskih dopolnil. O celotnem zakonu, ki naj bi začel veljati leta 2021, bodo odločali januarja. 

Obvezni prispevek bi se kmalu povišal

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje bo preoblikovano v obvezni prispevek, ki naj bi sprva znašal 29 evrov, plačati pa ga bi moralo tudi 150 tisoč ljudi, ki dopolnilnega zavarovanja zdaj ne plačuje.
Po prvih uskladitvah že tri mesece po uveljavitvi pa bi se najverjetneje povišal. Poslanci so izglasovali dopolnilo LMŠ, SMC in SAB, po katerem se obvezni pavšalni prispevek uskladi enkrat letno, in to 1. marca z rastjo povprečne bruto plače v preteklem letu po podatkih statističnega urada, in ne z indeksom cen življenjskih potrebščin, kot so predvideli sprva. Znesek prispevka bo po tem predlogu določil minister za zdravje, najpozneje v februarju.

Prvič bi se pavšalni znesek uskladil še isto leto, kot bi zakon začel veljati (2021). Prispevek 29 evrov bi se torej lahko zelo kmalu zvišal. 

Koalicija brez DeSUS na novo določila pravice

Štiri koalicijske stranke brez DeSUS so uspele z dopolnilom spremeniti vsebino, ki določa pravice do zdravstvenih storitev. Kot so navedle v obrazložitvi, je bilo treba drugače strukturirati določbo zakona, ker ne bi bilo več delitve med obveznim in dopolnilnim zavarovanjem. Ob tem so zagotovile, da se ohranja enak obseg pravic iz zdravstvenega zavarovanja v primerjavi z veljavnim sistemom.

Koalicija korigirala zakon Levice

Gre za bistveno spremenjeni predlog zakona, ki ga je v državnozborsko proceduro vložila Levica. Ta je predvidela zakonski predlog za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga je vložila Levica. Ta je prelagala, da se dopolnilno zdravstveno zavarovanje prenese v obvezno, sredstva pa se zagotovijo z dvigom prispevnih stopenj za obvezno zavarovanje za delodajalce, delavce in samostojne podjetnike ter novim prispevkom na kapitalske dohodke. Več tukaj. 

slovenija 06.09.2010 Vzajemna, poloznice, placevanje, foto: Bostjan Tacol Izračuni Slovenija Toliko boste plačevali za zdravstvo, če bo sprejet predlog Levice

Koalicijske stranke so nato na predlog koalicije vnesle številna dopolnila. Neobvezno zdravstveno zavarovanje naj bi tako postalo obvezno, obvezni prispevek, ki bi ga pobiral ZZZS pa bi moralo plačati tudi 150 tisoč tistih, ki dopolnilnega zavarovanja zdaj ne plačujejo. V drugem koraku naj bi pripravili solidarnostno lestvico pri pobiranju tega prispevka. Več tukaj.

slovenija 06.09.2010 Vzajemna, poloznice, placevanje, foto: Bostjan Tacol Ukinitev dopolnilnega zavarovanja Slovenija Predlog koalicije: neobvezno bo obvezno

Šabeder: Nujno potrebujemo finančno varovalo

Koalicijske LMŠ, SD, SMC in SAB, torej tudi v tem primeru brez DeSUS, so prav tako uspele z dopolnilom, ki umika določbo, da bi financiranje primanjkljaja, če bi ta nastal pri kritju stroškov zdravstvenih storitev, pokril proračun. Gre za rešitev,  ki jo je zagovarjal minister za zdravje, ki je še danes opozarjal pred finančno nestabilnostjo predloga zakona. Ministrsrtvo za finance varovalki nasprotuje. 

Šabeder je na koncu seje opozoril,  da bo treba v tretjem branju na januarski seji v zakon vnesti še potrebna finančna varovala. Ministrstvo predlaga, da znova določijo varovalo, da bi proračun pokril morebitne presežke odhodkov nad prihodki v zdravstveni blagajni.

Do tega je sicer kritično finančno ministrstvo. Kot je dejal Šabeder, se morata z ministrom Andrejem Bertoncljem še dogovoriti in najti skupno rešitev, ki bo sprejemljiva tako za ministrstvo za zdravje kot za ministrstvo za finance in bo prinesla dovolj pomembno varovalo, da bo nov vir financiranja stabilen.

Finančne posledice niso znane

Izračuni glede finančnih posledic zakona so sicer različni. Ministrstvo natančnih izračunov še ni dobilo, ZZZS pa je izračunal, da ob prispevku 29 evrov zmanjka 70 milijonov evrov. "Treba se bo usesti in dobiti natančne izračune in vire, od kod so bili narejeni. Od ministrstva za finance pa izračunov doslej še nismo dobili," je povedal Šabeder. 

SD spet neuspešna s solidarnostno lestvico

SD je v novelo znova skušala vključiti solidarnostno lestvico plačevanja prispevka, s katero pa tudi tokrat ni uspela. Za je glasovalo 19 poslancev, proti pa 44. Prvič so s podobno rešitvijo poslanske kolege skušali prepričati že na parlamentarnem odboru. SD je zagovarjala uvedbo obvezne dodatne dajatve, razdeljene v sedem dohodninskih razredov, od deset do 150 evrov. Druge koalicijske partnerice, ki podpirajo novelo, pa vpeljavo solidarnostne lestvice načrtujejo v naslednjem koraku.

V današnji peturni razpravi so poslanci in minister Šabeder izrazili številne pomisleke glede novele zakona. Več tukaj.

vzajemna Slovenija Danes bo znano: Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ali ministra za zdravje



 

Komentarjev 6
  • Avatar Lucipin
    Lucipin 05:45 21.december 2019.

    Preklete barabe. To ni ukinitev ampak preoblikovanje.. In na koncu bomo na istem kot sedaj... Nič ne ukinjajo. Lopovi eni...

  • srecnii 22:53 20.december 2019.

    Prvo pravilo v državi, ki bi moralo pisat tudi na prvi strani USTAVE. In to je svobodna odločitev posameznikov ali nekaj plačuje ali ne. Ne moreš nekoga prislit, da nekaj plačuje če to ne želi.

  • Jambor 18:00 20.december 2019.

    Trenutni sistem ne funkcionira. Zavarovalnice v marmorju, z dobički, odsluženi politiki morajo nekako nadoknaditi izpad dohodkov... In ni čuda, da ni nikomur jasno, kako velika luknja bo nastala, ker se do sedaj nihče ni sekiral, ker ni bilo nikoli in ...prikaži več nikoli ne bo jasno, kje je končal denar vplačan zavarovalnicam. Vse kar je jasno, so le dolge čakalne vrste, ki so se, počasi, ampak vztrajno, začele daljšati z denem, ko se je uvedlo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Razumi to, kdor more...