Zdravje
881 ogledov

Zaradi covida-19 milijon neodkritih primerov raka

Zdravnik
Zaradi pandemije covida-19 je v Evropi ostalo neodkritih skoraj milijon novih primerov raka, kažejo podatki Evropske organizacije za boj proti raku (ECO). V organizaciji ob tem pozivajo vse pristojne, pa tudi javnost in onkološke bolnike k ukrepanju, da ne bo covid še naprej zaviral boja proti raku.

Evropska organizacija za boj proti raku (ECO) je opozorila, da je bilo zaradi pandemije opravljenih približno 100 milijonov presejalnih testov za raka manj, kot bi pričakovali, kar pomeni zamik pri odkrivanju raka in s tem povezane višje stadije ob diagnozi ter slabše preživetje bolnikov.

Poleg tega vsakega drugega posameznika, ki je imel simptome, sumljive na raka, pristojni niso pravočasno napotili na ustrezno diagnostiko. Navsezadnje pa vsak peti posameznik še vedno ne prejema kirurškega ali sistemskega zdravljenja, ki ga potrebuje.

"Epidemija covida-19 nas je ponovno opozorila na vrzeli, ki jih imamo pri celovitem in celoživljenjskem obravnavanju kroničnih bolezni. Zapolnitev teh vrzeli, odzivanje na potrebe bolnikov na vseh ravneh in v vseh okoljih ter vzpostavitev varoval, da se nam grožnje celovitemu obravnavanju naših bolnikov ne bodo ponavljale, so najbolj pomembne naloge v obdobju po epidemiji. Usklajeno delovanje evropskih in državnih politik je pri tem izrednega pomena," je dejal koordinator evropskega projekta skupnega ukrepanja na področju zdravstvenih politik o raku Tit Albreht.

Organizacija je zato zagnala kampanjo Čas je za ukrepanje, s katero pozivajo javnost, onkološke bolnike, oblikovalce politik in zdravstvene delavce k ukrepanju, da ne bo covid-19 še naprej zaviral boja proti raku. Slovenska gradiva bodo predstavili na spletni konferenci 22. oktobra. Sodelovali bodo tudi evropski in slovenski odločevalci, med drugim minister za zdravje Janez Poklukar.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 3
 • rd2dmk2 21:11 15.oktober 2021.

  in kaj bodo naredili? bodo naredili da bo svit vsako leto namesto na 2 ? bodo rekli če misliš da imaš raka , ne rabiš izpolnjevat PCT pogoja za obisk zdravnika ? še kaj ?mene samo zanima, kateri predstojnik in ...prikaži več minster sme dati befel da se ustavi pregledovanje ljudi s sumom na raka, samo zato ker je par postelj zasedenih z covid bolniki. a so ti neki uber mensh in imajo taki privilegij. ne resno ! če oseba z počenim slepičem lahko počaka 7 dni naj pa še en z mal vročine, pa brez počenega slepiča

 • Avatar Leon
  Leon 14:58 15.oktober 2021.

  Trenutno je glavni hit neoliberalfašizma vlaganje denarja v izgradnjo krematorijev . Ne mislit ,da se šalim .

 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 14:15 15.oktober 2021.

  Na to stalno opozarjam, ko trdim, da bo žrtev Covida bistveno več zaradi oviranega dostopa do zdravstvenih uslug, kot pa zaradi samega Covida...Pa ne bi bilo treba tega..Vsi gradijo Covid bolnišnice, mi pa kupujemo predraga in nevozna vojaška vozila, da ...prikaži več ne govorim o nabavah "golfov" in podobnih lopovščin...