Zdravje
15669 ogledov

Zaradi zastrupitve s konopljo na urgenci pomagali tudi 83-letnici

Urgenca
Marihuana danes ni to, kar je bila, ko so jo kadili naši starši ali dedki, opozarjajo strokovnjaki. Zaradi bistveno višje vsebnosti glavne psihoaktivne sestavine THC, se število ljudi, ki morajo iskati pomoč na urgenci, povečuje.

Zaspanost, halucinacije, slabost, bruhanje, tiščanje v prsnem košu, motnje in izguba zavesti, razbijanje srca in motnje srčnega ritma, zmedenost, hiperventilacija, nerazločno govorjenje ... vse to so simptomi ljudi, ki so po uživanju marihuane pomoč iskali na urgenci.

Miran Brvar iz Centra za zastrupitve na ljubljanskem UKC razlaga, da je sprejemov na urgenco zaradi tako imenovane zastrupitve z marihuano med 50 in 60 letno, poleg tega pa na njegovem oddelku sprejmejo še okoli 40 klicev zdravnikov primarne medicine, ki potrebujejo nasvet kako pomagati bolnikom, ki imajo težave zaradi marihuane. V javnosti sta zelo odmevala primera zastrupitve s piškoti v slaščičarni v Hočah ter zastrupitev 15-ih udeležencev predavanja o uporabnosti kononoplje, ki so končali v celjski bolnišnici.

THC uživali nevede in nehote

Pretežni delež med sprejetimi na urgenco zaradi težav po uživanju marihuane, predstavljajo tisti, ki so marihuano uživali nevede oziroma nenamerno s hrano ali pijačo, razlaga Brvar. 
Med drugimi je pomoč na urgenci iskala 83-letna ženska, ki je, kot je navedla, pila "konopljin čaj", nato pa se ji je začelo vrteti, megliti, v prsih jo je tiščalo, šlo ji je na bruhanje. Podobne simptome katerim je dodal še blodnje in mravljinčenje, je opisal starejši moški, ki je pojedel puding s THC. Zastrupitve pri starejših so še posebej kritične, ker imajo lahko tudi druge zdravstvene težave,

Pojedla piškote za psa

"Zastrupitve s hrano so veliko hujše kot pri zvitkih. Če je koncentracija THC v cigareti 10 mg, jo lahko ljudje s kolački zaužijejo več tisoč miligramov. Učinkovati začne kasneje, ljudje nimajo občutka, zato pojejo tega več in je zato lahko tudi zastrupitev hujša," pravi Brvar.

47-letnica je po tem, ko je pojedla piškot s THC, doživela hudo poslabšanje astme, dušilo jo je, srce pa ji je utripalo 140-krat na minuto. Pomoč na urgenci je iskala tudi 57-letnica, ki je po pomoti pojedla piškote, namenjene za zdravljenje raka pri psu.
48 letnik je ob obisku urgence dejal, da so mu drogo podtaknili in sicer v čokoladnem piškotu, ki so jih promocijsko delili pred enim od nakupovalnih središč v Ljubljani.
35-letni natakarici so konopljo podtaknili goste in sicer v rumovi kroglici. Natakarica je postala zmedena in omotična, kar je goste zelo zabavalo. Neko 26-letnico pa so morali reševati z avtoceste, ki je preden se je odpravila na pot, pojedla piškot s THC. Zaradi zadetosti ni mogla voziti, ustavila je avto in poklicala reševalce.

Višja vsebnost THC in nižja vsebnost CBD

"Če je bilo v časih Beatlov, hipijev v 60-ih letih THC-ja v konoplji od 0,3 do enega odstotka, je danes ta konoplja nekaj čisto drugega," Andrej Kastelic iz Psihiatrične klinike. Po njegovih besedah tako lahko lahko psihoaktivnega THC v hašiševem olju do 80 odstotkov, v marihuani pa okoli 20 odstotkov. To so gojitelji dosegli z genetskim inženiringom in s tem povezanim in gojenje konoplje v substratih.

"S tem so dosegli, da je THC-ja več, zanemarili pa so CBD. Kanabidiol ne povzroča zadetosti in deluje na način, da znižuje psihotropne učinke THC," razlaga Kastelic. "To pomeni bistveno močnejšo drogo, ki ima poleg tega poleg vsega še dosti manj tega, v narekovajih, varovalnega učinka."

Na urgenco so tako sprejeli tudi 22-letnika, ki je bil agresiven in v krčih. Ugotovili so, da je užival hašiševo olje, ki je imelo 50 odstotno vsebnost THC. Težave so se stopnjevale tako, da se mu je začelo krčiti vidno polje, doživel je panični napad. Zaradi akutne psihoze je bil sprejet na oddelek psihiatrije.

Samozdravljenje: Bolnike je treba osveščati

Več primerov po nujni medicinski pomoči je tudi med pacienti, ki izvlečke konoplje uporabljajo za samozdravljenje. 46-letnica z rakom dojke, je po uživanju konopljine smole izgubila zavest, 62-letnica pa se je soočila z občutkom, da bo umrla, postala je paranoična, sledilo je bruhanje in hiperventilacija.

30 letnica, ki je s hašiševo smolo skušala ozdraviti gastritis, se je spopadla še z nespečnostjo in halucinacijami, poročala pa je tudi o tem, da je izgubila nadzor nad zadrževanjem urina.

Zastrupitve tudi med otroki

Na urgenci so nedavno obravnavali tudi 17-letnika, ki je piškot s THC dobil v šoli ter družino z dvema manjšima otrokoma. Starša sta na urgenco pripeljala 3 in 5 let stara otroka, ki sta pojedla piškot s THC in nato začela izgubljati zavest.

"Protistrupa, ki bi ga lahko dali tistim, ki na urgenco pridejo zaradi konoplje, ni. Zdravimo simptome, večina pa potrebuje tudi zdravila za pomiritev," pravi Brvar. 

Komentarjev 37
  • Avatar ecipeci
    ecipeci 03:09 23.april 2018.

    Nikoli nisem probal konoplje ali kake druge droge, ne kadim, ne pijem, sem pa pozrl na tone antidepresivov in podobnega sranja s stranskimo ucinki za znoret, dobesedno! Zakaj ze? Aja, se ne vejo, ker mi v vec kot 30 letih ...prikaži več zdravljenja s temi strupi niso znali pomagati tako, da ja, v bodoce ce bo potreba se raje vrzem na konopljo, ker po moje vsaj stranskih ucinkov nima toliko kot sranja s katerimi te filajo psihiatri.

  • peter72 05:55 22.april 2018.

    Kaj bo šele ko bo travica legalna?

  • Avatar Kimberley-Echo
    Kimberley-Echo 22:47 21.april 2018.

    Ne vem zakaj toliko žogic sem tja, saj se pa ja ve, da lepše rožce kot je "travca" ni?!