Zdravje
341 ogledov

Ti dve skupini ljudi sta najbolj na udaru

Covid-19, Hrvaška
1/7
epa Covid-19, Hrvaška
Že nekaj časa je viden precejšen upad števila obolelih v starostnih skupinah 65 +, narašča pa število obolelih v starostnih skupinah od 15 do 24 let in od 35 do 44 let.

V zadnjem obdobju je v svetu opaziti velik porast števila primerov predvsem v jugovzhodni Aziji. V svetovnem merilu se bližamo 150 milijonom primerov in več kot 3,1 milijona smrti. V tednu od 19. do 25. aprila 2021 so v Indiji zabeležili več kot 50-odstotni porast primerov v primerjavi s predprejšnjim tednom. Po številu novih primerov sledijo ZDA, Brazilija, Turčija in Francija, pri čemer pa je treba poudariti, da gre pri vseh teh državah za padec števila primerov, je izpostavila Nuška Čakš Jager, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni NIJZ. 

podatki epidemija covid-19 | Avtor: NIJZ NIJZ

Trend števila potrjenih primerov covida-19 v EU/EEA se že tri tedne zmanjšuje. Od 31. decembra 2019 do 3. maja 2021 je bilo v EU/EEA 30.937.052 pozitivnih primerov covida-19, pri čemer je bilo zabeleženih 692.002 primerov smrti. 

Najbolj zaskrbljujoče je v Evropi stanje na Hrvaškem, Cipru, v Nemčiji, Latviji, Litvi in na Nizozemskem, kjer so opazili povečan trend primerov. Z velikim številom primerov se soočajo tudi na Švedskem. Štirinajstdnevna kumulativna incidenca primerov covida-19 na 100.000 prebivalcev je bila 29. aprila 2021 v območju EU/EEA 396. Slovenija se je na omenjeni dan uvrščala nekoliko nad povprečje, saj je bilo povprečje 497,74. Za primerjavo – na Hrvaškem je takrat štirinajstdnevna incidenca znašala 741,67. 

mestni utrip Covid-19 Slovenija Stanje po regijah: Dve regiji po številu okužb izstopata

"Pomenljivo ozirom zaskrbljujoče je, da vse države še zmeraj poročajo o veliki zasedenosti bolnišnic, predvsem pa zasedenosti intenzivnih enot. Večje število sprejemov v bolnišnice in intenzivne enote navaja kar nekaj držav," je povedala Čakš Jager. 

Podatki o trenutnih razmerah v Sloveniji kažejo, da smo trenutno nekaj nad evropskim povprečjem, ko gre za štirinajstdnevno incidenco, spet pa smo skočili pri deležu pozitivnih testov. "Ta krivulja nam ne daje nekega vtisa padanja ali pretirane rasti, ampak ves čas stopicljamo na nihanjih med 14 in 25 odstotki," je dodala Nuška Čakš Jager. 

podatki epidemija covid-19 | Avtor: NIJZ NIJZ

Že nekaj časa je viden precejšen upad števila obolelih v starostnih skupinah 65 +, narašča pa število obolelih v starostnih skupinah od 15 do 24 let in od 35 do 44 let. "Pomembno je, da se cepljenje z vso polno mero nadaljuje in razširi na celotno prebivalstvo, kajti tukaj bo treba narediti en premik dalje in zajeziti to širjenje," je dejala. 

podatki epidemija covid-19 | Avtor: NIJZ NIJZ

Posledica cepljenja starejših je upad primerov obolelih med varovanci domov starejših občanov, pa tudi upad smrti med starostniki in oskrbovanci domov starejših občanov. V zadnjem tednu so bili potrjeni samo štirje novi primeri v različnih domovih starejših. 

Pozitivne posledice cepljenja so vidne tudi pri pedagoškem kadru, kjer se že vidi upad števila novih okužb. "To je že drugi dokaz, da se nam cepljenje v nekaterih rizičnih populacijah in tistih skupinah, ki so najbolj izpostavljene, obrestuje v veliki meri in upajmo, da bo tako teklo tudi dalje," je dodala.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.