Zdravje
18099 ogledov

Zato se redite, čeprav ne jeste veliko

Debelost Profimedia
Se vam je kdaj že zgodilo, da vseeno pridobivate na teži, čeprav se držite svoje zdrave diete? Našli smo odgovore, zakaj je temu tako.

Hrana, tekočina, uriniranje, odvajanje blata in vadba lahko vplivajo na sestavo vode vašega telesa, kot tudi na čas in težo. Na primer, hrana z visokim deležem ogljikovih hidratov lahko že sama po sebi povzroči zadrževanje vode in porast kilogramov. Vadba pa lahko povzroči začasno izgubo vode in kilogramov, je pojasnila zdravnica Anita Petruzzeli. Dodala je še, da ne smemo biti preveč navdušeni ali razočarani, kadar opazimo nihanje teže v enem dnevu.

"Povečanje telesne mase zaradi nihanja vode bi se moralo normalizirati v enem ali dveh dnevih, ko nadaljujete z vadbo ali pa začnete uživati zdravo prehrano z nizko vsebnostjo soli, rafiniranih ogljikovih hidratov in enostavnih sladkorjev."

Če pa se ti odvečni kilogrami začnejo kazati na tehtnici približno en teden po tem, ko se vrnete k običajni rutini, pa je to lahko posledica drugega življenjskega dejavnika.

Določeno nihanje teže je sprejemljivo

"Nihanje teže od nič do pet kilogramov vas ne bo ustavilo pri doseganju vaših ciljev," je povedal dr. Joseph Colella. Če pa tehnica v dnevu ali dveh pokaže skok za sedem kilogramov, pa je eden izmed razlogov lahko alkohol.

tehtnica ženska teža | Avtor: Shutterstock Shutterstock
"Alkohol spodbuja vaš apetit in uničuje vašo samokontrolo glede količine zaužite hrane. Upoštevajte, da lahko poleg prehrane tudi nekatera zdravila ali zdravstvene težave povzročijo nihanje teže," je še dodal.

Izogibajte se vsakodnevnemu tehtanju

Če želite izgubiti le nekaj kilogramov, se lahko tehtate vsak dan. Če pa želite shujšati, pa vam lahko dnevno tehtanje izboljša ali pokvari ves dan. Raje se izognite nepotrebnemu stresu in samo enkrat na teden preverite rezultate ter pazite, kaj zaužijete.

Ne glede na to, kako pogosto se tehtate, bodite vedno dosledni. Petruzzeli predlaga, da se stehtate goli in zjutraj po opravljeni potrebi.

porod na domu Slovenija Zdravje Porod doma? To nam je o varnosti povedala babica ... Nicole Konderla Poslabšanje Šport Žalostno razkritje: "Telo se je uprlo, ne morem hoditi"
Komentarjev 1