Zdravje
14363 ogledov

Toliko tistih, ki so napoteni v karanteno, zboli

mestni utrip Saša Despot
Petina tistih, ki so bili poslani v karanteno zaradi visokorizičnega stika z okuženo osebo, zboli.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je objavil poročilo o spremljanju visokorizičnih stikov v času od 9. do 15. avgusta. V tem času je bilo potrjenih 1329 primerov, od tega jih 27 niso obravnavali. Pri 1257 anketiranih primerih so prepznali 2005 kontaktov. Ob tem je treba dodati, da med anketiranimi primeri v 44 primerih ni bilo odziva, v enem primeru pa oseba ni sodelovala. 

Od 2005 prepoznanih kontaktov jih je bilo 943 visokorizičnih, medtem ko jih 968 ni spadalao v to kategorijo. Enaintrideset ljudi ni želelo sodelovati v ankterianju, 63 pa se jih na poziv ni odzvalo. Največkrat gre za osebe, ki so v skupnem gospodinjstvu z okuženim, drugi dve lokaciji, kjer je prišlo do visokorizičnega stika, pa sta organiziran dogodek in zasebno druženje. 

V času od 14. junija do 15. avgusta je bilo med visokorizičnimi kontakti potrjena okužba pri 19 odstotkih kontaktov.  Zanimiv je podatek, da je povprečno število visokorizičnih kontaktov na potrjen primer 1. Še posebej, če poznamo definicijo visokorizičnega kontakta.

Kdaj je stik visokorizičen?

Oseba izpolnjuje pogoje za visokorizične kontakte, če biva v skupnem gospodinjstvu z bolnikom s covidom-19, če se zadržuje z bolnikom s covidom-19 na razdalji manj kot 2 metra več kot 15 minut, če ima drug fizični stik ali stik z izločki bolnika (rokovanje, objemanje, uporaba skupnih predmetov), če biva v zaprtem prostoru z bolnikom s covidom-19 več kot 15 minut (skupno gospodinjstvo, pisarna, čakalnica v zdravstveni ustanovi, skupna malica, druženje pri isti mizi ...), če potuje v istem prevoznem sredstvu na razdalji manj kot dva metra. 

Med visokorizične kontakte ne sodijo osebe, ki ne izpolnjujejo zgornjih pogojev, med izjeme pa sodijo tudi osebe, ki so se cepile in je od vzpostavitve zaščite po cepljenju minilo manj kot devet mesecev, ter osebe, ki so prebolele okužbo in je od začetka bolezni minilo manj kot šest mesecev. 

Številke v bolnišnicah rastejo

Delež pozitivnih testov še naprej raste. Iz dneva v dan raste število novih primerov. V torek je bilo z 2.228 testi PCR odkritih 385 novih primerov okužb. Delež pozitivnih testov PCR znaša 17,3 odstotka. 

Večina okužb je lokalnih, med uvoženimi okužbami pa je skoraj pol vseh uvoženih s Hrvaške.  

Po zadnjih podatkih je v bolnišnicah 57 bolnikov s covidom-19, od tega jih devet potrebuje zdravljenje v intenzivni terapiji. Podatki kažejo, da se je začela rast sprejema v bolnišnice. Še 1. avgusta je bilo v bolnišnicah manj kot 30 ljudi, ki so zboleli za covidom-19, natančneje 29, od tega se jih je osem zdravilo v intenzivni terapiji. Več kot 50 oseb je bilo nazadnje hospitaliziranih 7. julija letos - v bolnišnici je bilo takrat 52 ljudi, od tega 10 v intenzivni terapiji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 18:08 18.avgust 2021.

    In kako se potem virus lahko širi hitreje kot požar po suhem listju? Pri tem virusu je jasno samo to, da nas politiki vsega sveta v pomoči z stroko, nategujejo kot norce.

  • Avatar Leon
    Leon 14:58 18.avgust 2021.

    Koliko jih izve ,da so zboleli, ko jih interventno pripeljejo na urgenco ,saj predhodno niso mogli na pregled k osebnemu zdravniku ?

  • eminenca 14:13 18.avgust 2021.

    no to kar pišete so pa res že vprašanja za inštitut jožefa štefana ... oni bodo podali odgovore s pomočjo sodobne opreme , ki statistično analazira in izračuna vse nadaljne dogodke ... jah partnerju pokažeš graf in vse analazi, potem ...prikaži več pa ... kako naprej ... grafi ne delujejo preveč seksi ... no pa smo zmagal