Zdravje
1399 ogledov

"Zboli skoraj 10 odstotkov tistih, ki so v karanteni"

karantena Profimedia
V Sloveniji smo v zadnjem času priča izjemnemu porastu odstotka tistih, ki zbolijo v karanteni.

V Sloveniji je trenutno 14-dnevna kumulativna incidenca, ki je trenutno pri 20,14. Včeraj je bilo potrjenih 36 novih okužb, od tega sedem importiranih (po 2 iz Nemčije in Hrvaške, po 2 iz Francije, Kosova in Makedonije), v devetih primerih pa še poteka epidemiološko poizvedovanje. Umiritve po besedah namestnice predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ dr. Nuške Čakš Jager še ne moremo napovedati.

V zadnjem obdobju so epidemiologi pri nas daleč največ uvoženih primerov zaznali pri tistih, ki so se vračali iz Hrvaške (179), sledijo Bosna in Hercegovina (45), Srbija (30) in Kosovo (19). Povečano je tudi število potrjenih primerov, ki so povezani z omenjenimi importiranimi primeri.

Tiskovna konferenca 26.08.2020 | Avtor:

"V zadnjem času beležimo izjemen porast odstotka tistih, ki jih zaznamo, da so zboleli v karanteni. Delež tistih, ki smo jih dali v karanteno in potem obolijo, je bistveno večji, kot je bil na začetku. Zboli skoraj 10 odstotkov tistih, ki so v karanteni," je poudarila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ dr. Nuška Čakš Jager. Poudarila je, da je to podatek, ki kaže, da je karantena tisti ukrep, ki omogoča nadzor nad širjenjem okužb. 

Tiskovna konferenca 26.08.2020 | Avtor:

Ob tem je še enkrat pojasnila razliko med pojmoma izolacija in karantena. V primeru izolacije govorimo o osamitvi bolne osebe ali osebe, pri kateri je bila potrjena okužba s covidom-19, ni pa nujno, da ima oseba simptome. V tem primeru gre oseba v izolacijo in zanjo skrbi lečeči zdravnik, ki presodi, koliko časa mora oseba vztrajati v izolaciji. 

Karantena pa je osamitev zdrave osebe, ki je bila v tesnem rizičnem stiku z okuženo osebo. S tem, ko se osebo zadrži v karanteni, se prepreči širjenje okužbe. Proti izreku karantene ni pritožbe.

"Virus nam je vse to naložil. Virus je vzrok tega, s čimer se ukvarjamo in uvajamo. Možnih situacij na terenu je neskončno, zato je z vsemi smernicami in priporočili  nemogoče zajeti vse situacije. Pomembna je prilagodljivost," je poudarila Čakš Jager. 

Kako pomembno je odkrivanje rizičnih kontatkov, je pojasnila na primeru gospe, ki je dve leti čakala na operativni poseg in bila zaradi tega v samoizolaciji še pred pojavom covida-19. "Zgodba se začne z dekletom, ki je šlo v zabaviščni park na Hrvaškem in se tam okužilo. Okužena je prišla nazaj domov in hodila v službo. V delovni organizaciji smo identificirali tesne stike in jih dali v karanteno. Dekle je imelo partnerja, ki je živel doma s sestro in s to mamo, ki je čakala na operacijo. Partner je bil pozitiven na covid-19," je povedala Čakš Jager. Ker se je okužba tako širila in ker ni prišlo do pravočasnega ukrepanja, je prej omenjena gospa po dveh letih čakanja ostala brez operativnega posega. Še enkrat je poudarila, da je pravočasno ukrepanje in odkrivanje okužb izjemnega pomena. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar ovca
    ovca 14:41 26.avgust 2020.

    Torej 90 % tistih, ki so v karanteni NE zboli?

  • jakec1575 12:22 26.avgust 2020.

    slovenci so sami sebe prepricali, da virusa ni. ko butalec enkrat ustvari mnenje, ga ne spremeni niti metek.

  • suineg78 12:11 26.avgust 2020.

    Matematika za prvi razred OŠ: Včeraj je bilo potrjenih sedem importiranih okužb (po 2 iz Nemčije in Hrvaške, po 2 iz Francije, Kosova in Makedonije). 2+2+2+2+2=10. Bravooo!!!