Zdravje
33734 ogledov

Zdravnica: "Korona ji je pojedla pljuča"

Covid-19 Epa
Najstnica je najprej prebolela mononukleozo, nato je šlo le še navzdol.

Poročali smo že, da se Srbija sooča z velikimi težavami zaradi številnih okužb s covidom-19. Tamkajšnji mediji objavljajo več zgodb težkih potekov bolezni. 

Med njimi je tudi 16-letno dekle, o kateri poroča portal Mondo. Dekle iz Užic je sprva prebolela mononukleozo, nato pa se okužila še z novim koronavirusom. Stanje se ji je poslabšalo do te mere, da so jo prepeljali v bolnišnico v Beograd. 

Dekle so priklopili na respirator, je potrdila doktorica Dara Savić Božović, vodja pediatrije v užiški bolnišnici, ki je najstnico napotila na nadalnje zdravljenje v Beograd. "Na začetku septembra je imela deklica vnetje grla, na covid-19 je bila negativna. Zdravili smo jo z antibiotiki. Kasneje smo otrdili mononukleozo, ki ji je povsem uničila imunski sistem. Organizem se ob okužbi z novim koronavirusom ni imel s čim braniti. Sledilo je vnetje pljuč," je za omenjeni portal povedala zdravnica. 

Dodala je, da so ji v bolnišnici pomagali s kisikom, saturacija je bila stabilna. V noči preden so jo premestili v Beograd, se ji je stanje močno poslabšalo, zdravnica opisuje, da so pri njej zaznali začetek citokinske nevihte. Covid-19 pa je med drugim lahko usoden zaradi sindroma sproščanja citokinov, pri katerem gre za prekomerno aktivacijo imunskega sistema.

V Beogradu je bilo sprva njeno stanje stabilno. "Pošiljala mi je še sporočila. Čudovit otrok je. Po treh, štirih dneh je prišlo do drugega naglega poslabšanja, priključili so jo na respirator. Korona ji je pojedla pljuča," je za omenjeni portal še povedala dr. Savić Božovićeva. 

Srbski minister za zdravje Zlatibor Lončar je ob slabi epidemiološki situaciji v državi napovedal, da bodo zdravniki, ki bodo svojih pacientom svetovali, da ne gredo na cepljenje, napoteni na sodišče Zdravniške zbornice, ki bo presojala, ali po takšnem dokazanem dejanju še lako obdržijo svojo licenco. Ministrstvo je včeraj objavilo telefonsko številko, na katero lako državljani prijavljajo zdravnike, ki so jim odsvetovali cepljenje "brez jasnega zdravstvenega razloga". 

Slednjim lako grozi celo zaporna kazen do 12 let, smo poročali v članku na tej povezavi. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 38
  • Amy_Hill 12:27 17.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Boschtjan Zupanchich 08:22 17.oktober 2021.

    Pljuča ji je Daleč Najbolj Uničil Samo respirator !!! ! !!! Ne nasedajte lažem !!! ! !!!

  • erikkk 07:52 17.oktober 2021.

    Pljuča lahko razje samo bojni strup SARIN in ničesar drugega...

Sorodne novice