Zdravje
3016 ogledov

Zdravnikom anticepilcem grozi tudi zapor

Covid-19 Profimedia
Najprej naj bi bila ogroženo njihova licenca, grozil naj bi jim tudi zapor.

Srbija se še naprej otepa izredno visokih številk novih potrjenih okužb. Današnje številke še niso uradno znane, dan pred tem so potrdili 6.786 novih okužb s koronavirusom, še 54 ljudi je umrlo. V bolnišnicah imajo 6.643 ljudi, od tega je na respiratorjih 286 pacientov. V zadnjem tednu imajo po podatkih AFP v Srbiji v povprečju več kot 6500 novih primerov okužb na dan.

Tamkajšnji minister za zdravje Zlatibor Lončar je pri tem napovedal, da bodo zdravniki, ki bodo svojih pacientom svetovali, da ne gredo na cepljenje, napoteni na sodišče Zdravniške zbornice, ki bo presojala, ali po takšnem dokazanem dejanju še lako obdržijo svojo licenco. Ministrstvo je danes objavilo telefonsko številko, na katero lako državljani prijavljajo zdravnike, ki so jim odsvetovali cepljenje "brez jasnega zdravstvenega razloga". 

Pravnica Ana Selak je v jutranjem programu televizije Kurir pri tem navedla, da lahko zdravniku, ki bi svojim pacientom - ne glede na veljavne predpise - odsvetoval cepljenje, grozi tudi do 12 let zapora. "Če zdravnik svetuje pacientu, da se ne cepi, njemu pa se stanje poslabša, on s svojim nasvetom stori kaznivo dejanje, za katerega je zagrožena kazen do treh let zapora. V kolikor se stanje pacientu znatno poslabša do te mere, da lahko utrpi hude posledice, lahko zdravnik dobi do osem let zaporne kazni, če nastopi smrt, pa tudi do 12 let," je pojasnila. 

Odvetnica Selakova je dodala, da se takšna kazniva dejanja preganjajo po službeni dolžnosti, ko pristojni prejmejo s strani pacienta ali svojcev prijavo dejanja. Postopek nato sproži tožilstvo. 

V Srbiji se po smrti 26-letne porodnice, o čemer smo pisali v članku na tej povezavi, vrstijo debate okrog tega, ali bi ji moral zdravnik svetovati cepljenje. "Stroka je zavzela stališče, da se nosečnice cepi, to je znano že od aprila letos. V tem primeru bo gotovo prišlo do obtožb," je poudarila. Dodala je še, da ima zdravnik vsekakor pravico do svojega mnenja - zasebno, medtem ko mora na delovnem mestu delovati v skladu s priporočili stroke, ki so v času pandemije jasni. 

Srbski mediji sicer danes poročajo tudi, da so v tamkajšnjih bolnišnicah na respiratorjih tudi trije mladoletni, eden je star 17 let, eden 15, na respiratorju pa je tudi komaj 5-mesečni dojenček.

Janez Poklukar Slovenija Poklukar: Skrbi me, to vas prosim Covid-19 Covid-19 Zdravje "Umrl pacient, ki je pred desetimi dnevi izgubil ženo"

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 2
  • rd2dmk2 21:26 15.oktober 2021.

    kolk let zapora pa dobi zdravnik pacientu, ki mu predlaga cepljenje pa ve (ali pa tudi ne ), da je alergičen na antibotike? kolk bi dobil če bi pacient umrl ? 10.000 mogoče 100.000 al celo miljon od farmacije za ...prikaži veča lajašnje duševnih bolečin. sam tolk... še pred leti je veljalo da se cepljenje proti gripi lahko izvede le, če oseba nima znakov gripe. a dons kdo to kaj preveri ? a se testira pred cepljenjem ?

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 12:49 15.oktober 2021.

    "lahko zdravniku, ki bi svojim pacientom - ne glede na veljavne predpise - odsvetoval cepljenje, grozi tudi do 12 let zapora..... No tu bi celo Josef Mengele privzdignil obrvi..