Zdravje
13186 ogledov

Zdravnica opozarja: Ljudi reanimirajo, ker si ne upajo na urgenco

Urgenca v UKC Ljubljana Anže Petkovšek Čakalnica v urgentnem bloku UKC Ljubljana
Zdravnica internistka opozarja, da mnogi zaradi epidemije odlašajo z obiskom zdravnika.

"Že 6. aprila so v New York Timesu objavili članek, da je na urgencah 40 do 60 odstotkov manj srčnih infarktov, manj vnetij slepičev, manj vnetij žolčnikov," v videu pravi specialistka interne medicine Ana Debevc Prašnikar.  "Zelo lepo bi bilo, če bi razmišljali, da je to zaradi manj stresa, ampak to ni res. Dejansko so s Honkonga že dali podatke, da prihaja veliko več zamujenih stanj. Kar pomeni, da si ljudje ne upajo na urgenco. Podatek, ki je iz našega IPP-ja, je, da so imeli dve reanimaciji, ker se ljudje ne upajo na urgenco. Imajo tudi veliko septičnih šokov."

Debevc Prašnikarjeva opozarja, da poleg covid-19 obstajajo še druge bolezni, ki zaradi epidemije niso kar izginile. Nasprotno, zaradi situacije, v kateri so ljudje pod velikim stresom, se je po njenih opažanjih denimo povečalo število primerov arterijske hipertenzije. "Obstajajo še druge bolezni, ki niso kar izginile," poudarja Debevc Prašnikarjeva. "Ljudje imajo še vedno možganske kapi. Začeli bodo umirat od vnetja slepiča ali žolčnika, ker si ne upajo it na urgenco."

Gantar: S terena dobivamo podatke, da ljudje preolgo čakajo

Na današnji tiskovni konferenci je tudi minister za zdravje Tomaž Gantar povedal, da dobivajo podatke s terena, da bolniki predolgo odlašajo s pregledom. Ministrstvo je sicer napovedalo postopno sproščanje ukrepov v zdravstvu.  

Od 11. aprila se spet izvajajo elektivni pregledi, načrtovani specialistični pregledi na sekundarnem nivoju, določeni posegi in operacije. Pregledi bodo opravljeni v primeru negativne epidemiološke anamneze, podatkov ob sprejemu in pregledu bolnika. Povedano drugače, obravnavani bodo bolniki, ki ne bodo kazali znakov respiratornega infekta in niso imeli stikov z okuženimi. 

Covid-19, UKC Ljubljana Slovenija Gantar o tem, kako vlada načrtuje sproščanje ukrepov

Razmišljajo že o širjenju nabora zdravstvenih storitev, a bo to odvisno od tega, kaj se bo dogajalo. Pri tem mislijo tudi na stanje na področju čakalnih dob. "Ne želimo podaljševati oz. stopnjevati zaostanka," je o problematiki čakalnih dob dejal minister. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • suzzey 14:56 16.april 2020.

    Glede te "ljudske" zdravnice: februarja se virusa še ni bala, marca je že šla v trgovino v kapi za tuširanje, z delavskimi zaščitnimi očali, N95 masko in v rokavicah. Kot S.P. in trenutno brez dela svojim kolegom v prvih bojnih ...prikaži več vrstah ni prostovoljno priskočila na pomoč, je pa dobrodušno znižala ceno 30 minutnega posveta glede aken in prehrane z 100 na 80 EUR. Sama dobrota jo je. Ja, botoks pač ni poceni.

  • Avatar Markiolenna
    Markiolenna 00:52 16.april 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com

  • micktore 21:57 15.april 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks