Zdravje
5512 ogledov

Zdravnik dokazano jemal podkupnino

bolnišnica zdravstveni dom Shutterstock
Kaj se bo zgodilo s kirurgom, ki je vzel kuverto z denarjem?

Oddaja Preverjeno hrvaške Nova TV je prejšnji teden razkrila zdravnika splitskega kliničnega centra, ki je osumljen prejemanja podkupnine. Zdravnik je zavlačeval z operacijo, nato pa s strani soproge svojega pacienta vzel denar, ki mu ga je prinesla v kuverti.

Ljubica Adžaip je javno povedala, da je splitskemu kirurgu predala tri tisoč evrov, da bi opravil nujno operacijo njenega moža in dodala, da so ji v bolnišnici rekli, da bo - v kolikor ne bo plačala - njen mož težko dočakal operacijo. Po njegovi smrti se je odločila javno razkriti svojo izkušnjo z javnim zdravstvom. Poudarila je, da se zaveda, da je s podkupovanjem prekršila zakon, a da je to storila v veliki želji pomagati hudo bolnemu možu.

bolnišnica zdravstveni dom Izpoved Zdravje Za operacijo moža so zahtevali podkupnino. Mož je umrl.

Zdravnik ostaja

Zoper zdravnika je po prikazani oddaji na Novi TV - med drugim so prikazali posnetek, ki ga je posnela vdova in v katerem po moževi smrti zahteva denar nazaj - stekel uradni postopek. Poteka notranja preiskava v bolnišnici, svojo je uvedlo ministrstvo za zdravje.

Na vprašanje, ali bi bilo potrebno omenjenemu zdravniku zaradi jemanja podkupnine podati odpoved, je minister za zdravje na Hrvaškem Milan Kujundžić rekel, da vnaprej težko karkoli komentira. "Če je res, kar je bilo prikazano na televiziji, je to nekaj strašnega in vrednega vsake obsodbe. Bomo videli, kaj bodo povedali inšpektorji, če je bila poleg jemanja podkupnine storjena tudi kakšna strokovna napaka."

Direktor splitske bolnišnice Julije Meštrović je medtem povedal, da zdravnik za zdaj ostaja na svojem položaju in poudaril, da zoper kardiokirurga doslej ni bila sprožena nobena prijava.

Enostavo premalo jih je

Medtem je Združenje za pacientove pravice sprožilo anketo o podkupninah; prejeli so že več prijav, imena zdravnikov se ponavljajo.

"V drugih evropskih državah, ko se razkrije podkupovanje, zdravnik takoj izgubi licenco. Pri nas na Hrvaškem pač ne. Predvsem nam manjka strokovnjakov, pacienti so na izgubi v vsakem primeru. Gre za pat pozicijo. Ali jih ne bo mogel nihče operirati, ali pa jih bo operiral nekdo, ki prejema podkupnino," je komentirala Jasna Karačić z omenjenega združenja.

Ivana Ninčević Lesandrić Boleče izkušnje Svet Poslanka podala grozljivo izkušnjo iz bolnišnice in sprožila plaz

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.