Zdravje
1842 ogledov

Želite nekaj doseči? Razjezite se!

Delodajalec, služba, razgovor, sestanek Profimedia
Strokovnjake je zanimalo, kakšno vlogo igra jeza pri doseganju osebnih ciljev.

Čeprav velja jeza za negativno in nekoristno čustvo, nam lahko včasih tudi pomaga.
 
Dokaz za to je nedavna raziskava teksaške univerze A&M, ki jo je objavila ameriška revija Journal of Personality and Social Psychology. Med svojim delom so znanstveniki opravili vrsto simulacij in analizirali ankete, da bi razumeli, kakšno vlogo je igrala jeza pri doseganju osebnih ciljev.

Strokovnjaki so pri preiskovancih izzvali različne čustvene odzive in jih nato spodbudili k doseganju zastavljenih ciljev. Na splošno so ugotovili, da je jeza v primerjavi z drugimi čustvi izboljšala sposobnost doseganja rezultatov, zlasti v težkih okoliščinah.

"Jezni" udeleženci z boljšimi rezultati

Eksperimente so izvajali na več kot 1000 ljudeh. V enem od eksperimentov so udeleženci reševali jezikovne uganke, pred tem pa so opazovali podobe, ki so v njih vzbujale različna čustva. V drugem poskusu so igrali video igrice z različnimi stopnjami težavnosti.

V vseh eksperimentih so "jezni" ljudje dobili višje rezultate in imeli krajši reakcijski čas. Bolj ko so bili cilji zahtevni, večji je bil učinek jeze, medtem ko je bilo povečanje uspešnosti manj pomembno pri enostavnejših ciljih, kjer se subjekti dejansko niso pustili premagati jezi.

Ugotovili so sicer tudi to, da so bili pozitivni rezultati v manjši meri povezani tudi s pozitivnimi čustvi, kot sta užitek ali želja.

V raziskavo je bilo sicer vključenih tudi več anket, ki so razkrile nekatere pozitivne učinke jeze na doseganje ciljev. 

Po mnenju znanstvenikov je to nadaljnji dokaz, kako lahko v nekaterih okoliščinah čustva, ki tradicionalno veljajo za negativna, kot so jeza, dolgočasje ali celo žalost, pozitivno vplivajo.

Otrok, ki pije slovenija Zdravje Šokantne ugotovitve ZPS: Med otroki priljubljena pijača je v resnici vse prej kot zdrava Zdrava hrana Opozorila Zdravje Takšno "zdravo" prehranjevanje lahko vodi do odpovedi ledvic najnovejša raziskava Zdravje Alarm: Znatno povečano tveganje za visok krvni tlak, srčni napad, možgansko kap
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.