Zdravje > Življenjski stil
2280 ogledov

Botoks: Grozljiva izkušnja Hrvatice: "Izgubila sem polovico las, razpadati so mi začeli zobje"

botoks injekcija Shutterstock
Danes dermatologi in plastični ter lepotni kirurgi očiščeno obliko tega strupa botulina množično uporabljajo. Je res tako varen?

Injeciranje botoksa je zagotovo eden najbolj priljubljenih načinov pomlajevanja. Gre za kozmetični nevrotoksin, ki je zelo razredčena oblika botulinskega toksina, ki se nahaja v bakteriji Clostridium botulinum. V tej razredčeni obliki ga v estetski kirurgiji uporabljajo za sprostitev mišic – navadno na področju čela, med obrvmi in okoli oči.

Po uporabi botoksa se začasno blokirajo lokalni živčni impulzi na teh področjih na obrazu, zato pri določenih obraznih izrazih ne bodo več nastajale gube, ki se sčasoma poglobijo.

Deluje torej tako, da blokira povezavo med živcem in mišicami. Botoks je v resnici bakterijski strup, ki omrtviči mišice. Zavira prenos dražljajev od živčnih celic do mišic. Krčenje mišic je tako oslabljeno ali pa povsem izgine.

Priscilla Presley Magazin Ko se botoks sprevrže v grozo

Čeprav o tem nerade govorijo, so mnoge od žensk doživele hude stranske učinke. Med njimi je tudi Hrvatica, ki je nedavno spregovorila za tamkajšnjo oddajo Preverjeno. "Začelo se je s tresenjem in mravljinčenjem v ustnicah, jeziku, rokah in nogah. Začela sem kričati. Zdelo se mi je, da umiram. Pri zadnjih atomih moči sem poklicala zdravnika in mu povedala, da se mi nekaj dogaja. Nisem čutila nog, zatem nisem več mogla govoriti. Trzala sem in celo telo mi je poskakovalo, kot da šlo za epileptični napad," je za oddajo Preverjeno na hrvaški televiziji Nova TV dejala Zagrebčanka, ki je lepotnega kirurga obiskala četrtič. 

Injiciranje botoksa. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kot je povedala, se 15 minut za tem začela prava drama. "Nadaljevalo se jz bolečinami in vročino v glavi, z razbijanjem prsnega koša, s težavami z dihanjem, skratka s simptomi, ki jih nisem poznala. Pet minut je bilo v redu, potem se je začelo in spet trajalo pet minut," je dejala ženska, ki se jih stanje in dneva v dan slabšalo, pričevanje v oddaji povzema Večernji list. 

Kot je dejala, je zgubila polovico vseh las, poznalo se ji je na zobeh, ki so začeli razpadati in v manj kot mesecu dni je izgubila deset kilogramov. " Na eno oko sem popolnoma oslepela," je dejala ženska, ki se je odločila raziskati negativne učinke botoksa.

Negativni učinki butolin toksina

S pomočjo osebne zdravnice in prek Facebooka se je povezala z ljudmi z istimi simptomi in tako ugotovila, da ni edina.

Ena od žensk je celo povedala, da so ji kar nekaj časa po posegu, v krvi odkrili ostanke botulin toksina. Testiranje je morala opraviti na poljskem nacionalnem veterinarskem inštitutu, saj kot  je dejala, tega nihče drug v Evropi ni želel storiti.

"Kako je mogoče, da je zdravilo dovoljeno brez predhodno opravljenih farmakoloških študij o tem, kaj se botulinskim toksinom dogaja drugod po telesu, kako se izloča in ali se sploh izloča," je dejal znanstvenik Zdravko Lackovič. Novinarji oddaje so se obrnili tudi na več klinik, kjer podobne posege opravljajo in kamor zahaja tudi veliko Slovenk. Povsod so jim odgovorili, da je postopek povsem varen. 

Moški Zdravje V moda jim vbrizgavajo botoks

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice