Zdravje > Življenjski stil
1026 ogledov

Deset nasvetov za preprečevanje prehlada in gripe

Viroza, gripa, prehlad, covid, vročina Profimedia
Začenja se, to so ukrepi za krepitev imunskega sistem.

Sezona gripe se glede na dostopne podatke letos še ni začela. Zdravniki so v prvem tednu oktobra zaznali prvi primer gripe, kasneje pa nobenega primera več. Sicer pa naj bi bilo v populaciji med vsemi potrjenimi okužbami trenutno okoli 15 odstotkov covida-19, prevladujejo rinovirusi, ki jih je okoli 30 odstotkov, v ostalih primerih pa gre za druga virusna obolenja, je za STA pojasnila družinska zdravnica ZD Ljubljana Eva Vodnik. 

 

Sicer sta gripa in prehlad sta znanilca jesensko-zimskega obdobja, saj nam v tem času pade odpornost, več časa se zadržujemo v zaprtih prostorih in se manj gibljemo.

Medical News Today navaja deset ukrepov, s katerimi lahko okrepimo svoj imunski sistem: 

1. Zdrava in uravnotežena prehrana

Zdrava in uravnotežena prehrana je bistvena za podporo imunskega sistema in splošnega zdravja, zato je treba sprejeti naslednje prehranjevalne navade. Jejte veliko sadja in zelenjave. Bogate so z vitamini, minerali in antioksidanti, ki krepijo imunski sistem. Pripravite pisano mešanico sadja in zelenjave, da v svoje telo vnesete širok nabor hranil. Jejte puste vire beljakovin: perutnino, ribe, fižol, lečo in tofu, ki zagotavljajo esencialne aminokisline, pomembne za delovanje imunskega sistema in obnovo tkiva.

Jejte zdrave maščobe: avokado, oreščke, semena in oljčno olje, saj so dobri za zdravje srca in uravnavajo vnetja. Pijte veliko tekočine, vode in čajev, ki pomagajo ohranjati delovanje različnih telesnih sistemov, tudi imunskega. Nekatere vrste hrane so še posebej zdrave za imunski sistem in preprečevanje ali zdravljenje prehlada ali gripe: česen, ingver, kurkuma, citrusi, zelenolistnata zelenjava. V prehrano vključite živila, bogata s probiotiki, kot so jogurt in fermentirana živila, ki ohranjajo zdravje črevesja in prispevajo h krepitvi imunskega sistema.

2. Vitamini

Vitamini in prehranska dopolnila imajo pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema:

Vitamin C: Pomemben za krepitev imunosti. Spodbuja nastajanje belih krvničk, kar je potrebno v boju proti okužbam. Najdemo ga v citrusih, jagodičevju, papriki in brokoliju.

Cink: sodeluje pri številnih imunskih funkcijah, kot sta proizvodnja imunskih celic in uravnavanje vnetja. Živila, bogata s cinkom, vključujejo pusto meso, perutnino, oreščke, semena in cela zrna.

Ameriški slamnik: Mnogi verjamejo, da prispeva k preprečevanju ali lajšanju simptomov prehlada. Nekatere raziskave kažejo, da ima blag učinek, zato je potrebnih več raziskav, da bi ugotovili njegovo učinkovitost.

3. Redna vadba

Vadba izboljša cirkulacijo, kar omogoča imunskim celicam, da se učinkoviteje premikajo po telesu, kar izboljša sposobnost imunskega sistema za odkrivanje okužb in boj proti njim. Telesna aktivnost prispeva k stimulaciji nastajanja imunskih celic in protiteles. Protitelesa so bistveni sestavni deli obrambnega mehanizma telesa pred boleznijo. Kronično vnetje lahko oslabi imunski sistem. Redna vadba lahko pomaga pri uravnavanju vnetja in spodbuja uravnotežen imunski odziv.

4. Zadostno kakovosten spanec

Med spanjem telo sprošča citokine, beljakovine, ki pomagajo uravnavati imunski odziv. Kakovosten spanec poveča proizvodnjo citokinov, kar spodbuja uravnotežen imunski sistem. Spanje je čas, ko celice rastejo in se obnavljajo. To vključuje obnovo imunskih celic in drugih tkiv, ključnih za boj proti okužbam. Spanje zmanjšuje stres in vnetja, ki lahko oslabita imunski sistem.

5. Poskusite zmanjšati raven stresa

Kronični stres spodbuja sproščanje hormona kortizola. Njegove visoke ravni negativno vplivajo na imunski odziv. Dolgotrajen stres lahko povzroči povečano vnetje v telesu. Povezuje se z oslabljenim imunskim sistemom in različnimi zdravstvenimi težavami. Stres lahko moti komunikacijo med imunskimi celicami in tako vpliva na njihovo sposobnost učinkovitega odzivanja na nevarnosti za zdravje.

6. Izogibajte se ali zmanjšajte uživanje alkohola

Pogosto uživanje alkohola oslabi proizvodnjo in delovanje imunskih celic, zaradi česar je telo manj sposobno za boj proti okužbam. Uživanje velikih količin alkohola lahko povzroči kronična vnetja in oslabi imunski sistem ter prispeva k razvoju različnih zdravstvenih težav. Dolgotrajno prekomerno uživanje alkohola lahko poveča tveganje za hujša vnetja, vključno z okužbami dihal, kot je pljučnica.

7. Pijte zeleni čaj

Zeleni čaj vsebuje veliko količino antioksidantov, ki pomagajo zaščititi celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Njegovo antioksidativno delovanje krepi imunsko funkcijo. Zeleni čaj vsebuje tudi polifenole, ki delujejo protivnetno in protimikrobno. Prispevajo k ravnovesju imunskega sistema.

8. Cepite se

Cepljenje proti gripi lahko znatno zmanjša tveganje, da se okužite z virusom gripe ali razvijete hude simptome. S cepljenjem proti gripi zmanjšate možnost, da postanete prenašalec virusa in ga prenesete na druge, predvsem na ljudi, ki so bolj dovzetni za zaplete. Večje tveganje za resne zaplete, povezane z gripo, opazimo pri dojenčkih, starejših odraslih, nosečnicah in ljudeh z že obstoječimi zdravstvenimi težavami.

9. Redno si umivajte roke

Številne bolezni, vključno s prehladom in gripo, se širijo z dotikanjem kontaminiranih površin. Umivanje rok pomaga odstraniti mikrobe in zmanjša tveganje okužbe. Redno umivanje rok prekine verigo prenosa virusa, zato klic ne boste 'pobrali' in jih prenesli v usta, oči ali druge ljudi.

10. Izogibajte se stiku z bolnimi ljudmi in ne delite osebnih predmetov z drugimi

Virusi, ki povzročajo prehlad in gripo, se pogosto prenašajo prek kapljic, ki se sproščajo, ko oseba z virusom kašlja, kiha ali govori. Izogibanje tesnemu stiku z obolelimi zmanjša tveganje za izpostavljenost virusu. Da bi preprečili razvoj bolezni, je najbolje, da si ne delite osebnih predmetov, kot so posoda, kozarci, steklenice za vodo, zobne ščetke, kozmetični izdelki ... Z deljenjem teh predmetov se lahko mikrobi prenašajo z ene osebe na drugo. Ko ste v javnem okolju, je dobro, da si redno umivate roke ali uporabljate razkužilo za roke, še posebej, ko se dotaknete kljuk, ograj, gumbov in česar koli drugega, česar so se dotaknili drugi. Prav tako se je dobro izogibati dotikanju obraza, oči, nosu ali ust, razen če imate čiste roke.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • ana77 06:35 20.oktober 2023.

    Svašta ,kaj nakladaš obup.

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 05:39 20.oktober 2023.

    Imate dvoje napak..Dopolnilna prehranska sredstva niso potrebna ob normalni prehrani in lahko celo škodijo..Telo ima vzpostavljen kompliciran sistem medsebojnih odvisnosti za konzumiranje vitaminov, ki se zlahka podre z dodatki..In glede cepljenja je problem, ker gre za že narejen coctail cepiv ...prikaži več glede na predvidene seve, kar je loterija..Itak pa se človek, ki nima ravno vonja po cipresah gripi zlahka upre..Pomenljiv je tudi podatek o slabi tovrstni precepljenosti stroke..