Zdravje > Življenjski stil
1286 ogledov

Diagnoza: Po razglasitvi izida referenduma se mu je stanje hitro poslabšalo

Depresija (fotografija je simbolična)
Diagnoza: psihoza zaradi brexita.

Zdravniki v Veliki Britaniji so diagnosticirali prvi primer psihoze zaradi brexita, je razvidno iz poročila v znanstveni reviji British Medical Journal. Za tovrstno psihozo je zbolel 40-letnik, ki so ga na zdravljenje zaradi hitrega poslabšanja duševnega zdravja sprejeli nekaj tednov po referendumu o brexitu poleti 2016.

Duševno zdravje moškega se je hitro poslabšalo po razglasitvi rezultatov referenduma, na katerem so Britanci glasovali za izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije. Moški je bil resno zaskrbljen zaradi brexita, po poročanju portala Politico piše v poročilu.

Imel je prisluhe ter paranoidne, napačne in bizarne iluzije, je zapisal Mohammad Zia Ul Haq Katshul z Inštituta za duševno zdravje univerze v Nottinghamu, ki je zdravil moškega. Po referendumu se moški ni mogel sprijazniti s političnimi dogodki, ki so se dogajali okoli njega, resno so ga začeli skrbeti tudi rasni incidenti. Moškega je bilo sram, da je Britanec, še dodaja zdravnik.

brexit protesti | Avtor: Profimedia Profimedia
"Politični dogodki lahko delujejo kot večji psihološki stresorji in imajo pomemben vpliv na duševno zdravje ljudi, predvsem tistih, ki do dovzetni za razvoj duševnih bolezni," v poročilu pojasnjuje Haq.

V poročilu je še opozoril, da je moški doživel podoben napad 13 let prej po večjem stresu, povezanem z delovnim mestom, in je bil tudi sicer bolj občutljiv na stres. To je po oceni zdravnikov igralo pomembno vlogo tudi pri "psihozi zaradi brexita".

Boris Johnson kraljica Elizabeta II. Tajni dokument Svet Operacija kaos: Britanska vlada se pripravlja na katastrofo

Pacient je po dveh tednih zdravljenja z zdravili okreval, še piše Haq.

Javnomnenjska raziskava

Da brexit vpliva na duševno zdravje Britancev je pokazala tudi marca objavljena javnomnenjska raziskava britanske dobrodelne ustanove za duševno zdravje Mental Health Foundation (MHF). Ta je pokazala,  da je lani zakrbljenost zaskrbljenost, jezo ali nemoč  zaradi brexita občutilo skoraj 40 odstotkov odraslih Britancev.

brexit protesti Vpliv na duševno zdravje Zdravje Britanci in brexit: Jezni, nemočni, v stresu, pa tudi spijo bolj slabo

V raziskavi je 43 odstotkov vprašanih odgovorilo, da so se zaradi procesa izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije počutili nemočne, 39 odstotkov jih je bilo jeznih, 38 odstotkov pa zaskrbljenih.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.