Zdravje > Življenjski stil
343 ogledov

Dojenje: Zmanjša tveganje za nastanek možganske kapi

Priporočilo: Poskušajte nadaljevati in to vsaj šest mesecev.

Materino mleko je najboljša hrana za dojenčka, za njegovo dobro rast in razvoj. Sicer dojenje dojenčku daje tudi veliko ugodja, zagotavlja mu bližino in občutek varnosti, pomembno pa je tudi zaradi vzpostavljanja in negovanja odnosa med materji in otrokom, opozarjajo stokovnjaki. 

Vendar so se strokovnjaki do sedaj v glavnem ukvarjali s vplivom dojenja na razvoj in zdravje otroka. Tako je znano, da materino mleko vsebuje protitelesa, ki varujejo dojenčka pred okužbami, in potrebne nenasičene maščobne kisline za izgradnjo živčnega sistema. Sicer zmanjšuje tveganje za nekatere bolezni, kot so astma, alergije in sladkorna bolezen, pa za pojav debelosti, črevesnih obolenj in motenj presnove.

Vpliva na zdravje mater

Dojenje | Avtor: Profimedia Profimedia
Ameriške raziskovalce je zanimalo, kako dojenje vpliva na zdravje mater v poznejšem obdobju njihovega življenja.  

Prejšnje študije so namreč dokazale predvsem kratkoročne zdravstvene koristi - to so izguba teže, nižji holesterol in krvni tlak ter nižji nivo glukoze po nosečnosti. 

Raziskava Zdravje Še ena zelo pomembna ugotovitev o prednostih dojenja za matere

V najnovejši študiji, v katero je bilo vključenih kar 80 tisoč žensk so dokazali, da dojenje lahko zmanjša tveganje za nastanek možganske kapi pozneje v življenju.

Po analizi dejavnikov tveganja, kot so medicinska in družinska anamneza ter starost, so raziskovalci ugotovili, da se je tveganje za možgansko kap znižalo v korist doječih mater.

Tiste, ki so dojile vsaj enega otroka, so imele po menopavzi za 23 odstotkov manjšo tveganje za možgansko kap v primerjavi s tistimi, ki so imele otroke, vendar so jih hranile z mlečnimi pripravki.  Še posebej močan učinek se je pokazal pri temnopoltih materah, pri katerih tveganje se je z dojenjem zmanjšalo skoraj na polovico.

"Med nasveti za  pripravo na porod naj bo dojenje na prvem mestu, s priroročilom, da poskušajo nadaljevati vsaj šest mesecev," je dejala vodja študije Lisette Jacobson z Univerze Kansasa.

Zdravje Možganska kap: Jokati ne moreš, lahko pa si zelo jezen

V primerjavi z ženskami, ki nikoli niso dojile, je bila stopnja tveganja za možgansko kapjo pri materah, ki so dojile od enega do šest mesecev, nižja za 19 odstotkov. Pri tistih, ki so dojile 13 mesecev ali več, pa za 26 odstotkov, študijo objavljeno v reviji ameriškega združenja za srce - Journal of the American Heart Association (JAHA), povzema Reuters.

Možganska kap GROM Zdravje Možganska kap: Beseda, ki si jo velja zapomniti

Znani načini preprečevanja možganske kapi so sicer zdravo prehranjevanje, ohranjanje zdrave telesne teže,  redna vadba, opustitev kajenja, omejevanje uživanja alkohola in nadzor nad kroničnimi zdravstvenimi stanji, kot sta visok krvni tlak in sladkorna bolezen.

Dolgoročne učinke dojenja na zdravje žensk so ugotavljali tudi kitajski znanstveniki in ugotovili, da imajo za približno deset odstotkov manjše tveganje za razvoj kardivaskularnih bolezni.  Kot pravijo, dojenje nekako "resetira" ženski metabolizem. Dodajajo, da doječe matere  v tem obdobju nasploh bolj zdravo živijo.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.