Zdravje > Življenjski stil
9982 ogledov

Dokazali, da pripomočki za ravnanje las vplivajo na to hudo bolezen

Profimedia
" Nove ugotovitve so prvi epidemiološki dokaz povezave med uporabo izdelkov za ravnanje las in rakom maternice," so zapisali v študiji.

Izdelki za ravnanje las lahko znatno povečajo tveganje za razvoj raka na maternici pri tistih, ki jih pogosto uporabljajo, kaže obsežna ameriška študija. 

Raziskovalci so skoraj 11 let spremljali  zdravstveno stanje 33.947 žensk različnih ras, starih od 35 do 74 let. V tem času jih je 378 zbolelo za rakom maternice. Z upoštevanjem drugih dejavnikov tveganja je bila verjetnost za nastanek raka na maternici več kot dvainpolkrat višja pri ženskah, ki so v prejšnjem letu več kot štirikrat uporabile izdelke za ravnanje las, povzema Reuters. 

"Ocenili smo, da bo 1,64 odstotka žensk, ki nikoli niso uporabljale sredstev za ravnanje las, do 70. leta starosti zbolelo za rakom na maternici, pri pogostih uporabnicah pa to tveganje naraste na 4,05 odstotka," je povedala vodja raziskave Alexandra White.

Rak maternice je sicer najpogostejši ginekološki rak v Združenih državah Amerike. Po podatkih tamkajšnjih centrov za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) pojavnost te bolezni narašča.

V študiji, objavljeni v strokovni reviji Journal of the National Cancer Institute še piše, da se temnopolte ženske pogosteje poslužujejo izdelkov za ravnanje  las in jih običajno začnejo uporabljati v zgodnejši starosti kot druge rase in etnične skupine, zato so ugotovitve zanje morda še pomembnejše. Približno 60 odstotkov udeleženk študije, ki so poročale, da so v preteklem letu uporabljale ravnalnik las, je bilo temnopoltih. 

Prejšnje študije so pokazale, da zgoraj omenjeni pripomočki za lase vsebujejo kemikalije, ki povzročajo endokrine motnje. Sicer so te izdelke že prej povezovali z večjim tveganjem za raka dojk in jajčnikov. "Te ugotovitve so prvi epidemiološki dokaz povezave med uporabo izdelkov za ravnanje las in rakom maternice," so zapisali v študiji. Po njihovem bo potrebnih več raziskav za identifikacijo specifičnih, spornih kemikalij.  Raziskovalci niso zbirali informacij o blagovnih znamkah ali sestavinah uporabljenih izdelkov za lase. Vendar pa so ugotovili, da lahko več kemikalij, ki so jih našli v sredstvih za ravnanje las (kot so parabeni, bisfenol A, kovine in formaldehid), prispeva k večjemu tveganju za raka na maternici. Ista ekipa je pred tem ugotovila, da lahko obstojne barve za lase in sredstva za ravnanje las povečajo tveganje za raka na dojki in jajčnikih.

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 20:06 20.oktober 2022.

    ammm, zakaj že cepijo mlade punce ? mogoče bi bilo pa bolje jim zaukazat pričeško tipa sinead o'connor. sam potem spet naši ubogi dohtarški ne bodo imel se za kaj važit.