Zdravje > Življenjski stil
15122 ogledov

Impetigo: ko ga opazite, takoj k zdravniku

Akne Profimedias
Lahko se razširi na različne dele telesa in na ljudi, s katerimi ste v bližini ...

Če opazite znake Impetiga, pojdite takoj k zdravniku, da začnete z zdravljenjem. Bodite previdni, da ne okužite tudi ostalih v vaši okolici.

Impetigo je po opisu strokovnjakov z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) gnojno okužbo vrhnjega sloja kože. Impetigo povzročajo stafilokoki (Staphylococcus aureus) in streptokoki (beta-hemolitični streptokok skupine A, Streptococcus pyogenes).

Impetigo | Avtor: Profimedia Profimedia

Impetigo prepoznamo po pojavu mehurčkov in krast na koži, ki se lahko razširijo na različne dele telesa in na ljudi, s katerimi je oboleli v bližnjem, tesnejšem stiku. NIJZ

Bakterije najprej poselijo kožo

"Stafilokoki in streptokoki povzročajo poleg impetiga infekcije različnih tkiv in organov. Bakterija Staphylococcus aureuspovzroča okužbe kože, podkožja, v resnejših primerih tudi okužbe notranjih organov in sepso," pojasnjujejo na NIJZ.

 Bakterija Streptococcus pyogenesje povzročiteljica gnojne angine, škrlatinke, šena in zelo redko težje, sistemske okužbe: "Bakterije najprej poselijo kožo, nato pa vstopijo skozi drobne razpoke ali ranice na površini kože. Na mestu vstopa se razvije omejena gnojna okužba kože, ki je značilna za impetigo."

Spremembe nastanejo na mestih predhodno poškodovane kože. Impetigo je sicer predvsem bolezen otrok in je najpogostejša okužba kože pri otrocih v predšolskem obdobju. Redko se pojavi pri otrocih, mlajših od dveh let. NIJZ

Do okužbe po navedbah NIJZ običajno pride zaradi neposrednega stika z bolnikom ali posredno s prenosom preko okuženih predmetov na poškodovano kožo. Inkubacijska doba traja od sedem do deset dni.

Kužnost upade po približno 24 urah po začetku sistemskega antibiotičnega zdravljenja. Če impetiga ne zdravimo z antibiotiki, se kužnost lahko podaljša na 10-21 dni. Prisotnost  nezdravljenih, gnojnih sprememb pa kužnost podaljša celo na tedne ali mesece. NIJZ

Impetigo | Avtor: A. Š. A. Š.
Bakterije naselijo normalno kožo že eden do dva tedna pred pojavom sprememb na koži. Na koži se najprej pojavijo papule, iz katerih nastanejo mehurčki, ki so delno zagnojeni. Kasneje nastanejo debele kraste medene barve, ki lahko ostanejo več tednov: "Spremembe se širijo z enega mesta kože na drugega, redko srbijo ali bolijo. Pri večini bolnikov so povečane bezgavke, ki so najbližje kožnim spremembam. Večina bolnikov z impetigom nima vročine, glavobola ali splošnega slabega počutja."

Zapleti so redki, vendar možni. Redek zaplet je vnetje ledvičnih čašic, ki se pojavi 18-21 dni po okužbi in običajno prizadene otroke, stare 3-7 let. Praviloma vnetje ledvičnih čašic mine brez posledic. NIJZ

Na NIJZ pojasnjujejo, da nezapleten impetigo zdravimo tako, da čistimo spremembe na koži in odstranjujemo kraste z uporabo obkladkov s fiziološko raztopino. Pri nezapletenemu impetigu lahko uporabimo še antibiotično mazilo.

Pri bolnikih, pri katerih se je impetigo zelo razširil ali je prišlo do zapleta, je potrebno zdravljenje z antibiotiki v obliki tablet. Antibiotično zdravljenje je pomembno, da se prepreči možni kasnejši zaplet in da preprečimo širjenje v ožjih skupnostih.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Rudman 10:05 02.maj 2019.

    Sigurno bo clanke cez kak teden, da je na voljo cepivo proti temu.