Zdravje > Življenjski stil
3172 ogledov

Inšpektorji v poostren nadzor, kršitev vas bo drago stala

Bar, lokal Profimedia
Namen poostrenega nadzora je zvišati raven spoštovanja zakonske prepovedi kajenja oziroma prepovedi uporabe e-cigaret (''vejpov''), tobaka, ki se segreva in vodnih pip (''šiš'') v zaprtih javnih prostorih, so sporočili iz Zdravstvenega inšpektorata RS.

Zdravstveni inšpektorji v času epidemije zaznavajo, da so lastniki, najemniki, upravitelji in uporabniki gostinskih in drugih javnih prostorov zmotno prepričani, da za ''nove'' izdelke prepoved kajenja ne velja. Pa temu ni tako. 

Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov namreč elektronske cigarete, elektronske cigarete brez nikotina, nove tobačne izdelke, v katerih se tobak segreva in zeliščne izdelke za kajenje vključno z vodnimi pipami oziroma ''šišami'', uvršča v skupino izdelkov, pri katerih se tako kot pri kajenju cigaret, zvišajo ravni zdravju škodljivih snovi. Enako velja tudi za izdelke, ki ne vsebujejo nikotina.

Elektronske cigarete; e-cigareta z uporabo posodice za ponovno polnjenje, e - cigareta za enkratno uporabo, ''vejp'', elektronski sistem za dovajanje nikotina, osebni uparjalnik, ''mod'', ''pod'', ''puff'', ''barr'', so izdelki, ki segrevajo tekočino, da se spremeni v aerosol, ki ga vdihuje uporabnik. Aerosol vsebuje nikotin, vlažilce (propilen glikol, glicerol), arome in znatne ravni drugih zdravju škodljivih snovi. 

Tobačni izdelki, v katerem se tobak segreva, so izdelki, ki segrevajo tobak v obliki manjših cigaret, pri tem pa se tvori aerosol, ki ga vdihuje uporabnik. Aerosol vsebuje nikotin in številne zdravju škodljive snovi, tudi rakotvorne, podobne tistim v tobačnem dimu.

Vodne pipe oziroma ''šiše'' so naprave za kajenje tobaka. V aerosolu se nahajajo nikotin, ogljikov monoksid in številne zdravju škodljive snovi, tudi rakotvorne, podobne tistim v tobačnem dimu.

"Namen poostrenega nadzora je zvišati raven spoštovanja zakonske prepovedi kajenja," so sporočili iz zdravstvenega inšpektorata.  Prepoved kajenja oziroma uporabe tobačnih in povezanih izdelkov velja v zaprtih javnih prostorih, ki so dostopni širši javnosti na področju zdravstva, varstva otrok, vzgoje, izobraževanja, socialnega varstva, higienske nege, prometa, javnega prevoza, trgovine, gostinstva, turizma, športa, kulture in prireditev. Gre za različne prostore, v katerih so posamezniki proti svoji volji lahko izpostavljeni dimu tobačnih ali povezanih izdelkov.

Kršitev določila prepovedi kajenja se kaznuje z globo in sicer od 4.000 do 33.000 evrov za pravno osebo, od 1.600 do 8.000 evrov za samostojnega podjetnika, od 800 do 2.000 evrov za odgovorno osebo in 125 evrov za posameznika.

dezurni@styria-media.si

 

 
Komentarjev 6
 • QSprm 11:05 06.december 2022.

  Famozni inspektorji, izrodki s pooblastili rezima, so se vec kot dokazali v zadnjih dveh letih teroriziranja slehernikov, ki jih placuje in oblaci. Slepo sledenje rezimskim uredbam kaze na ponesrecen poskus lobotomije pri vecini pripadnikov te sodrge cloveku nevarnih skodljivcev.

 • Luksi 09:33 06.december 2022.

  Očitno imajo preveč časa, da se lahko ukvarjajo s tem, kdo kaj kadi, resnih problemov pa žal že desetletja niso sposobni rešiti.

 • Avatar luckyss
  luckyss 09:21 06.december 2022.

  Potem pa prepovejte še vse ostalo kar ubija...Hitro prehrano, alkohol, smog, vojne in butaste politike, ki vojne povzročajo..