Zdravje > Življenjski stil
1269 ogledov

Intervju: odkrito o kozmetiki in boju proti gubam

dr. med. Jasmina Demšar, spec. dermatovenerologinja Osebni arhiv
"Kozmetika je lahko razlog za pojav tako imenovanega perioralnega dermatitisa. Gre za vnetje kože okoli ust, lahko tudi okoli oči in nosa, kjer se pojavijo pordele, mozoljem podobne spremembe," opozarja dr. med. Jasmina Demšar, spec. dermatovenerologinja.

Jasmina Demšar je z nami brez dlake na jeziku spregovorila o negi ženske kože, boju proti gubam in najpogostejših napakah pri uporabi kozmetike ...

Opažate, da ženske dobro skrbijo za svojo kožo? 
Velika večina žensk negovalno kremo dnevno uporablja. Malo jih pozna sestavo in delovanje kreme in je poučenih o primerni izbiri kreme za njihov tip kože. Presenetljivo majhen odstotek pa je tistih, ki vsak dan uporabljajo kremo z zaščitnim faktorjem. Čeprav je sonce glavni dejavnik staranja kože, se večina žensk z zaščitnim faktorjem namaže zgolj, če so na plaži. Mlajša dekleta se bistveno bolj zavedajo škodljivih učinkov sonca in vključujejo kremo z zaščitnim faktorjem v dnevno rutino nege.

Katere so najpogostejše napake, ki jih ženske počnemo pri uporabi kozmetike in krem?
Ponudba krem na tržišču je zelo velika. Na voljo so kreme, serumi, losijoni, ki obljubljajo manj gub, bolj sijočo polt ali odpravo mozoljev v nekaj dneh. Dejstvo je, da z negovalnimi kremami lahko dosežemo zgolj določeno stopnjo izboljšanja stanja na koži. Zaradi obilne ponudbe in naših visokih pričakovanj smo velikokrat žrtve agresivnega kozmetičnega marketinga.

Poznam zelo malo žensk, ki obiščejo mojo ambulanto in vedo katera aktivna učinkovina je v njihovi kremi in zakaj jo uporabljajo.

Večina kreme kupuje, ker jim je to svetovala prijateljica, kozmetičarka ali so zaprisežene določeni blagovni znamki in enostavno uporabljajo to kozmetiko ne glede na potrebe in stanja svoje kože. Pri oceni kože so pomembni 4 parametri:

1. Ali je naša koža suha ali mastna,

2. ali je naša koža občutljiva, nagnjena k aknam, rosaceji, alergijam ali popolnoma neobčuljiva oziroma rezistentna,

3. ali so na njej prisotne številne gubice oz. so le- te izražene zgolj v manjšem številu,

4 ali koža pigmentra in so na njej prisotne pigmentne lise ali je enotnega tena.

Na podlagi teh štirih parametrov poznamo 16 podtipov kože, kar nam pomaga, da lažje izberemo ustrezne kozmetične praparate, s katerimi dosežemo, da je naša koža hidrirana, neobčutljiva, ima manj gub in je enotnega tena.

Ženska koža | Avtor: Profimedia Profimedia
Opažate, da v skrbi za lepo in negovano kožo nekatere pretiravajo - pa naredijo več škode kot koristi?
Uporaba neprimernih negovalnim mazil ter kozmetičnih preparatov in pogosto miljenje kože lahko poruši barierno funkcijo kože, kar lahko vodi do pojava kožnih bolezni ali poslabšanja že obstoječih.

Kozmetika je lahko razlog za pojav tako imenovanega perioralnega dermatitisa. Gre za vnetje kože okoli ust, lahko tudi okoli oči in nosa, kjer se pojavijo pordele, mozoljem podobne spremembe.

Perioralni dermatitis, velikokrat sam izzveni, če prekinemo z uporabo kozmetičnih sredstev. Dišave in konzervansi v kozmetičnih preparatih so lahko razlog za pojav alergijskega kontaktnega dermatitisa, ki se kaže s pordelo in srbečo kožo. Alergijo na kozmetične preparate je včasih težko ugotoviti, saj se težave pojavilo šele dva dni po nanosu kreme. Pogost razlog alergijskega kontaktnega dermatitisa so tudi zeliščna mazila, ki so proglašena za “naravna” kar pogosto med uporabnicami kozmetike sproža slepo zaupanje, da jim takšne kreme ne morejo škoditi, kar pa seveda ni res. 

Velikokrat slišimo, da moramo izbirati takšne izdelke, da "lahko naša koža diha". Kaj naj bi to sploh pomenilo?
Koža ne diha, ampak se neprestano lušči. S tem stare celice odpadejo, zamenjajo jih nove, mlajše. Luščenje kože je regulirano s pomočjo encimov, ki cepijo vezi med celicami, da le-te odpadejo s kože. Če je to moteno imamo na otip hrapavo kožo, ki nima leska. Takšna koža je na videz suha.

Potem so tu še lojnice, ki kožo mastijo in ustvarjajo maščobni film na koži, ki prepreči izgubo vode. Loj vsebuje tudi antioksidant vitamin E, ki naš ščiti pred škodljivim vplivom prostih radikalov. Lojnic je največ na obrazu v predelu čela, brade in nosa, tako imenovane T cone. Tako je večkrat opisana tako imenovana mešana koža, ki je mastna v T predelu in suha na licih. Prav ti uporabniki morajo biti previdni pri uporabi negovalnih mazil.  Pri takšni koži je potrebno izbirati izdelke za mastno kožo, ki vsebujejo manj maščob in so v obliki fluida, losijona ali seruma, saj jim kreme ali mazila ne bodo prijetna in bodo imeli občutek, da “koža ne diha”.

Zakaj lahko pride do aken v odrasli, starejši dobi?
Akne v odrasli dobi ali akne tarda so pogosta težava žensk po 25 letu starosti. Uporaba bogatih vlažilnih in negovalnih krem ter olj lahko vodi do nastanka aken. Zato je pomembno kakšen kozmetični izdelek za nego kože izberemo. Tudo pretirano čiščenje kože z neprimernimi mili in pilingi lahko vodi v izbruh aken.

Pri aknasti koži se lahko srečujemo še z dodatnimi zapleti. Zdravila v obliki krem s katerimi akne zdravimo namreč močno izsušijo kožo. Če so akne nastale na sicer občutljivi koži ali koži, ki pigmentira lahko s terapijo za akne stanje na koži še poslabšamo. Zato je ključno, da bolnica pri dermatologu poleg ustrezne terapije na recept prejme tudi navodila za nego kože, s katero vzdržuje normalno barierno funkcijo kože. Le tako lahko s terapijo za akne vztraja več mesecev, kar je za uspeh zdravljenja nujno potrebno.

Ženska koža | Avtor: Profimedia Profimedia
Obljube, da nas kreme pomladijo za 10, 20 let ... Koliko so realne? 
To so zgolj obljube. Če želimo nazaj zavrteti deset let je potrebno pod nož ali na face lift. Manjše korekcije lahko dosežemo z uporabo botulin toksina in aplikacijo hialuronske kisline.

Kvaliteto kože lahko zelo dobro izboljšamo tudi z rednimi kemičnimi pilingi, laserskimi postopki ter radiofrekvenco. Za face lift se odločamo po 50 letu, medtem ko je z aplikacijo botoksa primerno pričeti preden se nam gubice zarišejo, saj tako preprečimo, da se poglobijo.

Kako na zdravje naše kože vpliva prehrana?
Prehrana vsekakor vpliva na kožo. Staranje kože je hitrejše pri tistih, ki uživajo hrano z visokim glikemičnim indeksom, se pravi hrano, ki hitro dvigne nivo sladkorja v krvi. K hitrejšemu staranju kože pripomore tudi uživanje alkohola in kajenje. Seveda pa samo s prehrano ne moremo preprečiti nastanka gub.

Kaj pa menopavza?
Z menopavzo postane koža tanjša, kar je posledica izgube kolagena. V prvih petih letih menopavze ženske izgubimo kar trideset odstotkov kolagena. Koža postane tanjša, viseča, gube se poglobijo. Pogostejše so tudi modrice, ki nastanejo že pri manjših udarcih.
 

Zaradi nižje ravni hormonov upeša delovanje lojnic in koža postane bolj suha. Nekoliko se razredčijo lasje in kakšna dlačica pokuka na obrazu, kjer je prej ni bilo.

Pri tistih, ki so bili veliko na soncu se pojavijo sončne pege, najpogosteje na obrazu in hrbtišču dlani. S starostjo se poveča pojavnost raka na koži, zato bi ženskam v menopavzi svetovala preventivni pregled kože celega telesa. Če kožnega raka zgodaj odkrijemo, je ta popolnoma ozdravljiv. Na preventivnem pregledu svoje bolnice tudi naučim, na kaj naj bodo pozorne pri opazovanju kože doma.

Kaj po vaši oceni dejansko deluje proti gubam, kako jih lahko zmanjšamo, upočasnimo staranje kože?
Tako vam bom odgovorila. Če bi si morala izbrati zgolj en kozmetični preparat proti staranju in gubam kože, bi to zagotovo bila krema z zaščitnim faktorjem. Sonce namreč povzroča kar 80 % gub, saj močno niža vsebnost kolagena in elastana v koži. UV sevanju smo izpostavljeni vsak dan, tako pozimi kot na oblačen dan, zato je pomembno kremo z zaščitnim faktorjem nanašati na obraz dnevno. Pri izbiri takšne kreme bodite pozorne, da vsebuje zaščito tako pred UVA kot pred UVB žarki. In izberite  najvišji zaščitni faktor, ki je na prodajalni polici.

Če se vprašanje nanaša na kozmetične postopke pa bi na prvo mesto postavila aplikacijo botulin toksina, s katerim lahko zelo učinkovito preprečimo poglabljanje mimičnih gubic, če z njim začnemo pravočasno. Poleg tega je aplikacija botulina dokaj varna metoda.

Česa od zgoraj naštetega se vi poslužujete - oziroma se boste, ko bo prišel čas? 
Sama nisem veliki uporabnik kozmetičnih preparatov. Prisegam na kremo z zaščitnim faktorjem 50+++  ki si jo na obraz nanesem vsak dan ko vstanem, ne glede na vreme ali letni čas.

Poleti me ne boste videli tudi brez klobuka na glavi, ki mi nudi še dodatno zaščito.

Zvečer si obraz umijem s Sydet milom in nanesem kremo z AHA kislinami. Drugih krem ne uporabljam, saj se mi zdi bolj smiselno investirati v botox s katerim preprečim, da bi se mi poglobile gubice okoli oči, med obrvmi ter na čelu. Izvajam tudi kemične pilinge obraza, s katerimi kožo ohranjam mlajšo in bolj hidrirano. Za več informacij o težavah in skrbi za kožo lahko obiščete tudi stran www.dermatologija-demsar.si.

 

 

Marca bomo na Žurnalu24.si v sklopu projekta »Mesec za ženske« posebno pozornost namenili ženskam, njihovi vlogi v družbi, spregovorile bodo ženske pomembne za našo družbo in okolje, ženske športnice, delavke, mamice, gospodinje, sestre, pijateljice ... razpisali se bomo tudi o številnih nasvetih prav za nežnejši spol.

anja.scuka@zurnal24.si