Zdravje > Življenjski stil
22252 ogledov

Izračun, ki nas lahko skrbi vse: Toliko bi plačevali po novem

Ljudje v mestu Profimedias
Ministrica: To je veliko razočaranje! Zavod za zdravstveno zavarovanje: Osnutek zakona slab, nejasen, pomanjkljiv, zato je treba pripraviti novega!

Dolgo pričakovan zakon o dolgotrajni oskrbi je še danes v javni obravnavi, kar pomeni, da je mogoče na ministrstvo za zdravje samo še danes pošiljati predloge in pripombe.

Novo zavarovanje Zdravje Toliko bi plačevali za novo dajatev

Država se področja loteva že deset let in nič ne kaže, da ji bo uspelo. Čeprav je povsem jesno, da je treba zaradi staranja prebivalstva oziroma naraščanja števila ljudi to področje nujno urediti, se je do danes na ministrstvu Milojke Kolar Celarc nabralo preveč pripomb, po zadnjih podatkih več kot sto. 

Do zakona o dolgotrajni oskrbi so kritični tako rekoč vsi ključni deležniki, med njimi Skupnost socialnih zavodov Slovenije, Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ), ki ga vodi Anja Kopač Mrak in ZZZS, kjer so dopoldne odločili, da je potrebno pripraviti nov osnutek zakona.

"Predlog zakona je pomanjkljivo notranje strukturiran, saj vsebinsko povezane določbe niso strukturirane v
zaokrožene celote (dele, poglavja ali podpoglavja), in nesistematičen, saj posamezne zadeve ureja do
najmanjših podrobnosti, druge zadeve ureja le načeloma oziroma podrobnejšo ureditev prepušča številnim
podzakonskim predpisom." (ZZZS o predlogu Zakona o dolgotrajni oskrbi)

"Predlagana ureditev tudi odstopa od načela enakosti, ki pomeni, da je upravičenec vsaka zavarovana oseba,
ki izpolnjuje vstopne pogoje ne glede na njen dohodek ali premoženje. S tem ni zagotovljen enakopraven
dostop do storitev za vse zavarovane osebe." (ZZZS)

Skrb bo padla na družinske člane

Za ministrico je zakon "veliko razočaranje" saj favorizira možnost, da neformalno oskrbo prevzamejo družinski člani - običajno so to ženske. Sistem bi moral po njenem dopuščati možnost, da nekdo lahko ostane doma in skrbi za družinskega člana:"Imam pa težavo, če se na tem sistem gradi," je za STA poudarila ministrica, ki je dodala, da so na njenem ministrstvu razmišljali o oskrbi kot obliki socialnega podjetništva. S tem bi država vzpodbujala nova delovna mesta, ostarelim in dementnim pa bi omogočali, da čim dlje ostanejo v svojem domačem okolju, je pojasnila. 

dom za starejše Domovi za starejše Zdravje Presenetljiv izračun med dohodki in stroški

Stroške bi prevalili na starostnike in njihove svojce

Na Skupnosti socialnih zavodov Slovenije dodajajo, da bi zakon občutno podražil bivanje v domovih za starejše in storitve pomoči na domu: "Starejši in svojci za storitve dolgotrajne oskrbe že danes plačujejo preveč iz lastnega žepa, zaradi česar si mnogi ne morejo več privoščiti ustrezne pomoči, ki jo zaradi bolezni in starostne obnemoglosti nujno potrebujejo. Po vseh dostopnih podatkih delež plačil iz lastnega žepa narašča mnogo hitreje kot javni izdatki. Osnutek Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga je pripravilo Ministrstvo za zdravje, bi ta trend še dodatno zaostril, saj bi po projekcijah vsi stanovalci domov za starejše plačali več kot do sedaj. Podobno smo ugotovili tudi za uporabnike pomoči na domu, ki potrebujejo večji obseg pomoči mesečno," je povedal Jaka Bizjak, sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. "Osnutek zakona zato predstavlja nov poskus, kako prevaliti čim več stroškov na same starostnike in njihove svojce – pa četudi bi ti vseskozi redno plačevali predviden prispevek za dolgotrajno oskrbo.

Po informativnih izračunih bi se dolgotrajna oskrba za številne povišala za več kot 100 evrov mesečno, v nekaterih primerih pa celo za več kot 800 evrov mesečno.

V domu z zlomljenim kolkom

Da se bo to zgodilio, kaže primer starostnika, ki si je zlomil kolk, in ne more več domov, saj nihče ne more skrbeti zanj: "Stanovalec bi plačal 465,30 evra več kot doslej," kaže eden od izračunov, ki so ga pripravili na skupnosti. 

 | Avtor: Skupnost socialnih zavodov Slovenije Skupnost socialnih zavodov Slovenije

 

 

Starostnik s Parkinsovo boleznijo ostane doma

Drugi primer je primer starostnika, ki ostane doma, vendar oboleva za Parkinsonovo boleznijo in je zaradi napredujoče bolezni popolnoma odvisen od pomoči drugih: "Uporabnik bi plačal 836 evrov več kot doslej," kaže spodnji izračun.

 | Avtor: Skupnost socialnih zavodov Slovenije Skupnost socialnih zavodov Slovenije

Novo obvezno zdravstveno zavarovanje neusklajeno

Predlog novega zakona o dolgotrajni oskrbi sicer uvaja novo obvezno zavarovanje oziroma novo obvezno doplačilo -  finančni del zakona sicer še ni usklajen z ministrstvom za finance.

Iz javnih sredstev bi bilo kritih 70 odstotkov stroškov oskrbe v formalni dolgotrajni oskrbi. Ostalih 30 odstotkov pa bi plačal posameznik.

Predlog novega zakona o dolgotrajni oskrbi tako predvideva novo obvezno doplačilo, v višini 0,48 odstotka od neto zavarovalne osnove: Tisti, ki imajo danes najvišje dodatke, bodo plačevali nekoliko več, so ob predstavitvi novega zakona pojasnili na ministrstvu za zdravje, kjer dodajajo, da pa bo novi sistem bolj enakovredno obravnaval upravičence in ne bodo več v privilegiranem položaju "tisti, ki se znajdejo bolje".

Nova dajatev, ki v praksi ne bo prinesla nič več pravic 

Popoldne s se s sporočilom za javnost oglasili tudi s Slovenskega zavarovalnega združenja. Opozarjajo, da osnutek zakona o dolgotrajni oskrbi ne naslavlja celovito vprašanja dolgotrajne oskrbe, ampak temelji na novi dajatvi, ki v praksi ne bo prinesla nič več pravic ali boljše oskrbe.

Po njihovem bi bilo treba bolj oziroma dovolj natančno opredeliti, katere storitve sodijo v dolgotrajno oskrbo in katere v zdravstveno dejavnost, menijo.

Osnutek zakona na nekaj mestih omenja prostovoljno zavarovanje za dolgotrajno oskrbo, a je opredeljeno zelo pomanjkljivo, saj ni jasno, kaj bi lahko bil predmet takšnega zavarovanja, ocenjujejo v združenju.

Po njihovi oceni je še posebej problematična opredelitev t. i. obveznega doplačila za dolgotrajno oskrbo, saj je po mnenju združenja neustrezna in zavajajoča, ker sploh ne gre za doplačevanje. V praksi predlog zakona uvaja prikriti davek za zbiranje mase manjkajočih sredstev k masi zbranih sredstev z obveznim prispevkom za dolgotrajno oskrbo.

Na ministrstvu za zdravje se ne dajo in napovedujejo, da bo zakon že decembra na vladi. Po besedah generalne direktorice direktorata za dolgotrajno oskrbo Tatjane Buzeti so prejeli precej dobrih predlogov, ki jih bodo skušali vnesti v zakon,  s kolegi s finančnega ministrstva pa naj bi se uskladili še ta teden. 

 

Komentarjev 7
  • Jožef Koprivnikar 15:34 20.november 2017.

    Še dobro da ne slijo upokojencev čez prehode pri rdeči luči.Sicer pa ministrica za zdravje še vedno ni uredila nič v zvezi s plačevanjem dodatnega zavarovanja poplačilnihlestvicah tako da je bomo imeli kmalu dovolj

  • Avatar Leon
    Leon 14:51 20.november 2017.

    Obstaja pa še ena plat ! Upokojenec si pred odhodom v dom ostarelih kupi pištolo in postreli nekaj državnih birokratov ,za kar mu sledi dosmrtna preskrba na Dobu , brezplačna hrana,stanovanje ,zdravstvo in tudi pokop ............vse na državne stroške . Hi,hi,hi

  • alen04 13:31 20.november 2017.

    Kolarc Celarcčeva spoki v penzijo in ne nabijaj neumnosti, kuzla stara!!!!!

Sorodne novice