Zdravje > Življenjski stil
9571 ogledov

Je pokanje s členki nevarno?

Pokanje s členki
Strokovnjaki z Radiološkega združenja Severne Amerike so analizirali 40 prostovoljcev, ki redno pokajo s členki na rokah.

Z raziskavo so potrdili izsledke že preteklih raziskav, da ni nobene kratkoročne škode povezane s tem početjem.

Kot vemo, prihaja do pokanja zaradi plinskih mehurčkov, ki nastanejo ob premikanju kosti. Hrustanec, ki obdaja sklep, je obdan s tekočino, ki vlaži sklepe. Ta tekočina vsebuje pline, ki so glavni krivec za pokanje. Ko pritisnemo na sklep, pride do ločitve dveh površin, pri tem se sprostijo plini v tekočini in ustvarijo zračni žep.

Večja gibljivost 

V raziskavi so strokovnjaki uporabili ultrazvok in v realnem času opazovali pokanje členkov. Ob tem so analizirali tudi obseg gibanja pri prostovoljcih ter ohlapnost v rokah pred in po samem pokanju.

Ugotovili so, da pokanje ni povzročalo nikakršnih težav, pri nekaterih prostovoljcih pa se je po pokanju celo povečala gibljivost.

Strokovnjaki menijo, da je to zato, ker se ob pokanju mehurčki sprostijo iz tekočine v sklepih, kar najverjetneje znižuje tlak v členkih in omogoča večjo gibljivost.

Pokanje členkov Objave Zdravje Ali pokanje členkov na prstih povzroča artritis?

Naj ne povzroča bolečine

Nemški ortopedi so sicer pred kratkim zaključili, da je pokanje s prstnimi členki z anatomskega vidika neškodljivo, če ne povzroča bolečine. Svetujejo pa, da s to razvado ne pretiravamo. Z nenehnim zvijanjem in iztegovanjem členkov si po njihovih ocenah lahko poškodujemo sklepno ovojnico ali oslabimo vezi.

Te teme se je dolgo nazaj lotil kalifornijski zdravnik Donald Unger, ki je šestdeset let pokal členke na prstih ene roke, drugo roko je pustil pri miru. Ko je po toliko letih primerjal učinke pokanja, je prišel do zaključka, da pokanje členkov na naše zdravje nima nobenega vpliva.