Zdravje > Življenjski stil
7715 ogledov

Kadilci, ta prepoved velja že od danes

elektronski cigareti, cigaret, kajenje
1/2
Profimedia
V veljavi prepoved prodaje ogrevanih tobačnih izdelkov z značilno aromo.

Veljati je začela novela zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov in od danes je prepovedana prodaja ogrevanih tobačnih izdelkov z značilno aromo. Od 24. aprila 2025  bo še prepovedana prodaja elektronskih cigaret z aromami, z izjemo tobačne. Konec leta 2025 novela ukinja kadilnice v zaprtih javnih in delovnih prostorih.

Novela v nacionalno zakonodajo prenaša delegirano direktivo Evropske komisije, ki se nanaša zgolj na ogrevane tobačne izdelke. Arome v elektronskih cigaretah pa bodo prepovedane na nacionalni ravni. Z omejevanjem arom v tobačnih in povezanih izdelkih želijo zaščititi zdravje, predvsem otrok in mladostnikov. Arome so namreč eden od ključnih dejavnikov za izbiro teh izdelkov med mladimi, so ob sprejemanju novele opozarjali na ministrstvu za zdravje.

V skladu z novelo se lahko elektronske cigarete, elektronske cigarete brez nikotina, posodice za ponovno polnjenje in posodice za ponovno polnjenje brez nikotina z aromami dajejo na trg še največ 12 mesecev od uveljavitve zakona, to je do 24. aprila 2025.

Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov je sicer sredi marca 2017 uvedel strožje ukrepe pri uporabi tobaka, uvedel licence oz. dovoljenja za prodajo tobačnih in povezanih izdelkov in prepovedal oglaševanje tobačnih in povezanih izdelkov. Poleg tega je uvedel tudi enotno embalažo za cigarete in tobak za zvijanje. Že od leta 2017 je tako prepovedana prodaja cigaret in tobaka za zvijanje z aromo ali z dodatki, kot so vitamini, kofein ali tavrin.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:02 25.maj 2024.

    Kdaj bodo prepovedali snifanje v kleteh?

  • Ender3 22:38 24.maj 2024.

    Politiki obeh polov sporočam ne igrajte se z abstinenčno krizo mozganov odvisnikov..To ima lahko hude posledice za posameznike..

  • pipi3 17:26 24.maj 2024.

    Ne podpiram tega, da država diktira, kako naj živimo. Torej tudi glede e-cigaret bi lahko vse pustili odprto POD POGOJEM, da bi bilo zdravstveno zavarovanje visoko glede na pretekle obremenitve zdravstvenega sistema. Torej da človek za posledice svojih dejanj odgovarja ...prikaži več sam!! Ne pa, da se plačuje nek ubogajme tudi s strani ljudi, ki že tako več plačajo (ali vložijo več truda) za lastno zdravje in kvalitetno prehrano.