Zdravje > Aktualno
72492 ogledov

Kadilcem bo odklenkalo, to bo po novem drugače

Elektronska cigareta, kajenje Profimedia
Ukrepi delujejo, delež odraslih kadilcev bistveno upadel, vendar podatki zaskrbljujoči predvsem med mladimi. Zato pred vrati sprememba protikadilskega zakona. Kaj prinaša?

Mineva pet let od zadnje, drastične spremembe kadilskega zakona,(uvedba enotnih embalaž, prepoved mentola v cigaretah in tobaku, grozljiva slikovna opozorila itd.), ki se je po podatkih Nacionalnega inštututa za javno zdravje (NIJZ) pokazal za izredno učinkovitega. Odstotek odraslih kadilcev se je namreč v tem času bistveno znižal.

"Pred uvedbo tega zakona smo ugotavljali, da ves čas stojimo na četrtini v odrasli populaciji, po uvedbi teh ukrepov pa smo ugotovili, da smo trenutno nekje na petini, kar je resnično velika sprememba. K temu so zagotovo pripomogli ukrepi iz tega zakona," je na današnjem brifingu za novinarje, kjer so predstavili mnenja okoli spremembe kadilske zakonodaje, poudarila Helena Koprivnikar z NIJZ.  

Podatki zaskrbljujoči predvsem med mladimi

Dopolnitve protikadilskega zakona se nanašajo predvsem na elektronske cigarete, ogrevane tobačne izdelke in nikotinske vrečke. Podatki o zasvojenosti s temi izdelki, so namreč zaskrbljujoči, predvsem med otroci in mladimi, kjer beležijo skokovit porast. 

Predsednica Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Mojca Mihelič: "Če smo včasih otroke preganjali v zadnji triadi, od 12. leta, ko so začenjali kajenje ali recimo pitje alkohola, potem danes ugotavljamo, da se to začne že pri osmih letih."

Koprivnikar, ki je specialistka javnega zdravja in je sodelovala pri pripravi predloga, ocenjuje, da gre za pomembne ukrepe na področju javnega zdravja. Poudarila je, da so arome v elektronskih cigaretah in ogrevanih tobačnih izdelkih eden najbolj pogostih razlogov za poskušanje teh izdelkov, še posebno med mladimi. Ravno za otroke in mladostnike so ti izdelki v zadnjih desetletjih postali zanimivi, čeprav imajo zelo resne učinke na zdravje. "Uporaba elektronskih cigaret vodi do epileptičnih napadov, akutnih poškodb pljuč in opeklin. Poleg tega zvišuje tveganje za bolezni srca in ožilja, dihal in rakava obolenja. "Uporabnik teh izdelkov je izpostavljen podobnim, pa tudi višjim ravnem nikotina, kot če bi kadil," je povedala

Tveganje za odvisnost od drugih drog

vajpanje | Avtor: Profimedia elektronska cigareta - vajpanje Profimedia
Po besedah specialista splošne medicine Tomaža Čakša, lahko raba nikotina v adolescenci poveča tveganje za odvisnost od drugih drog. Poleg tega lahko škoduje delom možganov, ki nadzorujejo pozornost, učenje, razpoloženje in nadzor nad impulzi.

Čakš se je odzval tudi na mnenje Združenja vejperjev Slovenije, kjer pravijo, da lahko uporaba elektronske cigarete pomaga pri zmanjševanju kajenja. Čakš je dejal, da je uporaba elektronskih cigaret škodljiva in primerna le izjemoma, denimo pri vzdrževanje hude nikotinske zasvojenosti. Ljudem, ki želijo opustiti kajenje, je svetoval individualne in skupinske delavnice, ki jih izvajajo izkušeni terapevti. Namesto elektronskih cigaret je priporočal uporabo izdelkov, ki so registrirani pri javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke.

To prinaša sprememba zakona

Pri elektronskih cigaretah (vajpanje) se omejujejo določene tobačne arome. Trenutno so ti dodatki prepovedani v elektronskih cigaretah z nikotinom, ne pa v tistih brez. Pri elektronskih izdelkih to pomeni popolnoma prepovedano dodajanje arom, razen tistih, ki bi bile določene kot izjema (določene tobačne arome, mentol).

Kar se tiče ogrevanih izdelkov (Iqos cigarete) Slovenija sledi evropski direktivi, ki prinaša prepoved značilnih arom - to so vse arome, ki jih lahko ovohamo ali okusimo. Gre za prepoved, ki jo v Sloveniji že poznamo; kot je znano, so v običajnih cigaretah in v tobaku za zvijanje te arome že prepovedane. Novi zakon prinaša slikovna opozorila tudi na embalažah teh cigaret.

Regulacija nikotinskih vrečk: Ti izdelki bodo regulirani na enak način kot pri drugih tobačnih in povezanih izdelkih. "Gre za novi izdelek, ki doslej še ni bil reguliran. Arome bodo trenutno še dovoljene, vendar se tudi tukaj zavzemamo za prepoved," je pojasnila strokovnjakinja z NIJZ. 

Ukinjanje kadilnic - ker lahko le s tem zagotovimo popolno zaščito vseh prebivalcev pred izpostavljenostjo tobačnemu dimu oziroma aerosolu, ki prihaja iz elektronskih cigaret oziroma ogrevanih tobačnih izdelkov, smo še slišali na predstavitvi zakona. 

Predolgo prehodno obdobje

Po besedah Koprnivnikar predlog zakona v celoti podpirajo, čeprav se bodo zavzemali, da se v elektronskih cigaretah prepove tudi uporaba mentola. "Aroma, ki je tako popularna med mladostniki, bo namreč učinkovitost tega ukrepa zelo razvodenela, učinki bodo bistveno manjši, kot bi si želeli, glede na to, kako obsežen problem uporabe elektronskih cigaret imamo med otroki, mladostniki in mladimi odraslimi v Sloveniji. Pozivamo tudi k temu, da bi se skrajšala prehodna obdobja, v predlogu je namreč zapisano, da je prehodno obdobje za uveljavljanje prepovedi arome eno leto, kar se nam zdi absolutno predolgo. Menimo, da je to prehodno obdobje treba zmanjšati na tri mesece, enako velja za ukinitev kadilnic, kjer je predlagano pet let prehodnega obdobja, kar se nam zdi absolutno preveč. Pozvali bomo k temu, da se to obdobje skrajša za eno leto," je pojasnila. 

Pri nas omogočeno zelo poceni kajenje

Na NIJZ  še opozarjajo, da je v Sloveniji absolutno preveč prodajnih mest, kjer je mogoče kupiti tobačne izdelke, zavzemali pa se bodo tudi za povišanje cen teh izdelkov, kar pomeni višje trošarine. "Opažamo, da v Sloveniji že nekaj let cene ne zvišujejo za več kot deset mogoče dvajster centov na leto. Ugotavljamo tudi, da se višajo cene določenih znamk, tistih najcenejših pa ne. Pri nas je omogočeno zelo poceni kajenje, kar pomeni večjo dostopnost. Visoke cene so sicer najučinkovitejši ukrep na tem področju, zato si želimo, da se na tem področju resnično nekaj premakne, saj spadamo med države z najnižjimi cenami teh izdelkov," je opozorila strokovnjakinja.

Spomnimo: Ministrstvo za finance je nedavno v vladni postopek že vložilo novelo zakona o trošarinah, ki zvišuje trošarine za tobačne izdelke. Za koliko, preberite v članku tukaj.

vanda.levstik@styria-.media.si

 

Komentarjev 34
  • bobubob 18:20 07.marec 2024.

    So pa hitri. O mamilih, ki so jih že danes polna mesta in vasi, se bo razpravljalo pa čez kakih 10 let. Seveda razpravljalo, strokovno in odgovorno. Sevanje baznih postaj, radarjev... 'pametnih' sesalnikov in hladilnikov - pa bo na vrsti ...prikaži več v naslednji dekadi. Če bo tule sploh še kdo priseben, saj jih že sedaj ni bogve koliko..

  • papak 11:43 07.marec 2024.

    Na odvisnikih je fajn služit. Sem kadil pred leti ne bom pa nikoli več, sploh pa ne te vape kemije. Mi je groza ko vidim mlade kako dimijo s tem ampak njihova stvar. 🙄

  • matermila 08:36 07.marec 2024.

    Ker v zdravstvu nimamo drugih problemov, se ukvarjajo s tobakom. LOL, malo megle spuščajo okoli ministrstva za zdravje. Kot Cviječarnica iz Alan Forda.