Slovenija
12304 ogledov

Podražitev, slaba novica za kadilce, takšen bo dvig trošarin

kajenje Profimedia kajenje
Najbolj se bodo zvišale trošarine na polnila za elektronske cigarete, kar za 158 odstotkov, za tobak za segrevanje za 34.

Ministrstvo za finance je v vladni postopek vložilo težko pričakovano novelo zakona o trošarinah, ki pa zvišuje le trošarine za tobačne izdelke. Ministrstvo je pred tem sicer predvidevalo tudi velik dvig trošarin na alkohol, a so predlog umaknili. V dokumentu, ki je od danes objavljen na spletni strani e uprava, tako ni dviga trošarin na alkohol.

Najbolj se bodo zvišale trošarin na polnila za elektronske cigarete

S predlogom, naj bi se trošarine za tobačne izdelke zvišale za dva do štiri odstotke, odvisno od vrste izdelka. Za najbolj razširjene tobačne izdelke, cigarete, se predlaga približno triodstotno zvišanje trošarine, odvisno od cenovne kategorije. Za tobak za segrevanje je predlagano zvišanje, ki bo primerljivo z obdavčitvijo teh izdelkov v sosednjih državah, zvišale pa naj bi se tudi trošarine za elektronske cigarete z nikotinom in brez njega.

Na novo določene trošarine:

  1. cigarete: najmanj 60 odstotkov tehtane povprečne drobnoprodajne cene enega zavojčka cigaret, sproščenih v porabo, vendar najmanj 145 evrov za 1.000 kosov cigaret iz razreda tehtane povprečne drobnoprodajne cene cigaret, (približno triodstotno zvišanje, odvisno od cenovne kategorije),
  2. cigare in cigarilosi: 6,4 odstotka od drobnoprodajne cene, vendar najmanj 57 evrov za 1.000 kosov (dvig za 1,8 odstotka),
  3. drobno rezani tobak: 38 odstotkov od drobnoprodajne cene in 57 evrov, vendar najmanj 124 evrov za en kilogram (dvig za 4,2 odstotka),
  4. drug tobak za kajenje: 57 evrov za en kilogram (dvig za 1,8 odstotka);
  5. tobak za segrevanje: 180 evrov za en kilogram tobaka v polnilu (dvig za 34 odstotkov);
  6. elektronske cigarete: 0,70 evra za en mililiter tekočine, ki vsebuje nikotin (159-odstotno povišanje), in 0,31 evra za en mililiter tekočine, ki ne vsebuje nikotina (158-odstotno povišanje).

Tobačni izdelki veljajo za blago, ki v drobnoprodajni ceni vsebuje največji delež davkov. Za cigarete ta delež znaša v državah članicah med 70 in 90 odstotki, v Sloveniji pa nekaj čez 80 odstotkov drobnoprodajne cene. V zadnjem času se količina cigaret, od katerih se obračuna trošarina, zmanjšuje, povečuje pa se količina elektronskih cigaret in tobaka za segrevanje.

V zakonu predvidevajo,  da bo zvišanje trošarin v proračun prineslo za 22,1 milijona evrov na leto, od tega zvišanje trošarin za cigarete 11,9 milijona, trošarin za drobno rezani tobak za 0,8 milijona in trošarin za druge tobačne izdelke za 9,4 milijona evrov. Če bo zakon začel veljati 1. avgusta 2024, bi se letos prihodki državnega proračuna iz trošarin zvišali za 7,4 in leta 2025 za 14,7 milijona evrov, so izračunali. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:44 22.februar 2024.

    Tudi, če se čiki podrazijo, bo folk še vedno kadil. Enako je z alkotom in cukrom.

  • grdi_lepotec 15:16 22.februar 2024.

    A mi lahko kdo razloži, zakaj se tekočine, ki ne vsebujejo nikotina in nimajo okusa tobaka šteje med tobačne izdelke? Vsebujejo rastlinski glicerin in propilen glikol. Ta dva najdemo v , zobnih pastah, ustnih vodah, kremah za nego telesa in ...prikaži več obraza, izdelkih za nego las, milih, ter celo v sirupih proti kašlju. Dodana je še majhna količina arome, ki se uporablja v živilski industriji.

  • Avatar MK_NSFW
    MK_NSFW 14:31 22.februar 2024.

    naj bo škatlica 50 eur. naj gre 40 eur od tega za Golnik.