Zdravje > Življenjski stil
2198 ogledov

Mišljenje o njih pogosto napačno. Zakaj?

Žurnal24 main
Motite se, če menite, da je brezdomec moški srednjih let, ki dneve in noči preživlja v parku, družbo pa mu dela steklenica vina.

Na vprašanje, zakaj nekdo postane brezdomec, ni lahko odgovoriti, prav tako na definiranje tega družbenega fenomena vplivajo različni pristopi proučevanja. Tudi na vprašanje, koliko jih je pravzaprav pri nas, ni pravega odgovora, saj statistični urad ne zbira teh podatkov: "Navajamo podatke, ki so povezani z brezdomci v Sloveniji, vendar v nobeni izmed navedenih številk niso zajeti vsi brezdomci, obenem pa so v te številke zajete tudi nekatere osebe, ki niso brezdomne," so opozorili na Statističnem uradu Slovenije, kjer so brezdomstvu namenili posebno objavo:

"Motite se, če menite, da je brezdomec moški srednjih let, ki dneve in noči preživlja v parku, družbo pa mu dela steklenica vina. Med brezdomci je danes veliko mladih, tudi družin, alkoholu so se pridružile še odvisnosti od drog in zdravil, marsikateri brezdomec pa ima vsaj začasno streho nad glavo," sporoča SURS. 

Vidno in nevidno brezdomstvo

Brezdomstva je veliko vrst. Tako imenovana Evropska klasifikacija brezdomstva (ETHOS, 2004) obsega štiri temeljne skupine brezdomcev: 

  • osebe brez strehe nad glavo,
  • osebe brez stanovanja,
  • osebe, ki prebivajo v negotovem, 
  • osebe, ki prebivajo v neprimernem bivališču.

Prvi dve skupini predstavljata vidno, tako imenovano cestno brezdomstvo, drugi dve skupini pa skrito brezdomstvo, ki pogosto vodi v vidno brezdomstvo.


Koliko brezdomcev je v Sloveniji?

Po ocenah Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) je letos v Sloveniji 2.760 brezdomcev. SURS ob tem opozarja, da gre za grobo oceno na podlagi programov, ki jih sofinancira ministrstvo, vendar v te programe niso vključeni vsi brezdomci, nekateri pa uporabljajo programe različnih organizacij in so zato lahko šteti več kot enkrat: "Hkrati tudi beleženje števila brezdomcev v posamezni organizaciji ni natančno. Množico brezdomcev si je namreč nemogoče poimensko zapomniti, spraševati jih vedno znova po imenu in priimku pa je tudi neprimerno," dodajajo.

Prijavljeni kar na centrih za socilano delo

Veliko brezdomcev ima kot naslov stalnega bivališča prijavljen naslov centra za socialno delo, čeprav tam ne prebivajo; stalno prebivališče je pogoj za pridobitev denarne socialne pomoči. Število takih oseb se z leti povečuje; na začetku leta 2017 jih je bilo več kot 3 tri tisoč:  "Vendar to nikakor niso vsi brezdomci; nekateri namreč naslova prebivališča sploh nimajo ali pa imajo prijavljen še naslov, kjer so nazadnje živeli. Prav tako pa lahko naslov CSD prijavijo kot stalno bivališče tudi druge osebe, npr. najemniki, ki jim lastnik najetega bivališča ne dovoli, da naslov tega bivališča prijavijo kot svoje stalno bivališče," dodaja SURS.


Po ocenah društva Brezdomni do ključa, v katerem so združene vse organizacije, ki delajo z brezdomci, naj bi bilo v letu 2016 v Sloveniji nekaj več kot 6.700 brezdomnih oseb.


V večini v preteklosti že zaposleni moški

Kar se demografskih značilnosti naših brezdomcev tiče, na statističnem uradu dodajajo, da so med njimi večinoma moški. Gre za podatke iz anket,  opravljenih v Sloveniji od leta 2005 do leta 2014, po katerih je bilo med brezdomci 83 odstotkvo moških, v povprečju starih 42 let.

Polovica jih je imela zaključeno srednjo, 42 odstotkov pa osnovno šolo. Največ je bilo samskih in nikoli poročenih (54 %), druga največja skupina so bili ločeni (29 %). Povprečno nekaj manj kot polovica (44 %) jih je imela otroke. Velika večina (83 %) je bila v preteklosti že kdaj zaposlena, ti so imeli v povprečju nekaj več kot 12 let delovne dobe. 


Nekateri se sami nimajo za brezdomce: V raziskavi društva Kralji ulice (2013/2014) je na primer četrtina anketirancev odgovorila, da niso brezdomci in da tudi v preteklosti niso bili, čeprav je bila raziskava izvedena le med uporabniki storitev za brezdomce. Tudi zato je težko opredeliti, kdo je brezdomec.


Vzroki za brezdomstvo

V slovenski raziskavi iz leta 2009 je skoraj 60 odstotkov anketiranih brezdomcev odgovorilo, da nimajo osebe, ob kateri bi se lahko sprostili, kadar so pod velikim pritiskom, in da nimajo osebe, s katero bi lahko delili najgloblja čustva in občutke: Pogosti razlogi za brezdomstvo so neurejene družinske in stanovanjske razmere, revščina, nasilje, duševne težave, alkoholizem in odvisnosti.

 V socialno in materialno neugodnih življenjskih razmerah živi nemalo prebivalcev Slovenije, kar seveda ne pomeni, da bodo postali brezdomci, pa vendar je dejstvo tudi to, da je med brezdomci velik delež takih, ki so se pred brezdomstvom spopadali prav s tovrstnimi težavami. Tudi zato je spremljanje podatkov o življenjskih pogojih prebivalstva zelo potrebno in pomembno. 


 

Krivec slabše življenjske razmere prebivalstva?

Po podatkih iz leta 2016 je imelo nekaj manj kot četrtina slovenskih gospodinjstev stanovanje v slabem stanju (puščajoča streha, vlažne stene/temelji, trhli okenski okvirji, trhla tla), 6 odstotkov gospodinjstev si ni moglo privoščiti primerno ogrevanega stanovanja. 

 | Avtor: Surs Surs

Tveganju socialne izključenosti je bilo v letu 2016 izpostavljenih 18,4 odstotka oseb, pod pragom tveganja revščine pa je tedaj živelo 13,9 odstotka oseb: "Ne moremo trditi, da je med stopnjo tveganja revščine in številom brezdomcev kakršna koli povezava, pa vendar je iz podatkov v gornjem grafu razvidno, da sta v letih 2010–2016 stopnja tveganja revščine in ocenjeno število brezdomcev naraščali in upadali približno hkrati,"

Delat pejt!

Sicer brezdomci večkrat slišijo od mimoidočih, naj si raje najdejo službo, kot da se potikajo po ulicah: "Vendar je glede na podatek za zaposlovanje bilo konec avgusta v Sloveniji registriranih skoraj 84.000 brezposelnih oseb, težko pričakovati, da brezdomci, med katerimi je veliko (nekdanjih) odvisnikov, zapornikov, alkoholikov, brez težav dobijo službo. Nekateri rešujejo finančno stisko z »žicanjem«, drugi z delom na črno, nekaj pa se jih preživlja s prodajo revije Kralji ulice (predvsem v Ljubljani). Po podatkih društva Kralji ulice število prodajalcev revije z leti narašča; lani jih je bilo 299," ob dnevu brezdomcev sporoča SURS

Komentarjev 2
  • Alen Jazbec 13:53 03.oktober 2017.

    Meni se pa zdi odgovor; delat pejd pa boš imel, povsem na mestu. Če bi delal ne bi na oslarije mislu, imel plačo....

  • Avatar Leon
    Leon 13:28 03.oktober 2017.

    "Motite se, če menite, da je brezdomec moški srednjih let, ki dneve in noči preživlja v parku, družbo pa mu dela steklenica vina. Med brezdomci je danes veliko mladih, tudi družin, alkoholu so se pridružile še odvisnosti od drog in ...prikaži več zdravil, marsikateri brezdomec pa ima vsaj začasno streho nad glavo," sporoča SURS. Brezdomnost se začne z metadonsko terapijo pri 14 letih ! Potem je samo vsak dan huje !