Zdravje > Življenjski stil
3225 ogledov

Morajo jih zavračati: Najmlajši star devet let, najstarejši 84

Profimedia
Med nekemičnimi zasvojenci jih je polovica mlajših od 18 let.

Ob besedi zasvojenost običajno pomislimo na zlorabo dovoljenih in prepovedanih drog, vendar pa ima zasvojenost večjo razsežnost. Poleg zasvojenosti s psihoaktivnimi substancami, med katere sodijo alkohol, tobak, zdravila, prepovedane droge, poznamo tudi nekemične ali vedenjske zasvojenosti, kot so zasvojenost z igrami na srečo, pornografijo, hrano, odnosi, delom, nakupovanjem in sodobnimi tehnologijami.

Pametni telefon Zdravje To so znaki odvisnosti. Se prepoznate?

V novogoriški ambulanti se trenutno zdravijo 202 odvisnika od kemičnih zasvojenosti in kar 277 odvisnikov z nekemičnimi drogami, kot so igre na srečo, zasvojenosti z internetom in mobilnimi telefoni. Med nekemičnimi zasvojenci jih je polovica mlajših od 18 let, je na predstavitveni novinarski konferenci povedal vodje novogoriške ambulante  za zdravljenje nekemičnih odvisnosti, Miha Kramlija.

"Pri kemičnih zasvojencih, katerih število prav tako narašča, je v zadnjem času najbolj v porastu uporaba marihuane. Pri nekemičnih zasvojencih pa je najbolj v porastu nekontrolirana uporaba mobilnega telefona in aplikacij, ki jih slednji ponuja. Trend nekemičnih zasvojenosti tako strmo narašča, da smo prav presenečeni in zato v državnem okviru sprožili določene akcije, da bi se začelo organizirano zdravljenje teh odvisnosti po celi državi," je opozoril Krmelja. Po njegovem bi v Sloveniji potrebovali več ambulant za zdravljenje nekemičnih odvisnosti, trenutno jo imamo namreč le v novi Gorici. 

Prosilce so začeli zavračati

Zaradi številnih prosilcev za zdravljenje so morali prosilce začeti zavračati. Kramli je povedal, da je težko izvajati zdravljenje ljudi, ki morajo dvakrat na teden prihajati v Novo Gorico iz recimo Maribora ali Murske Sobote: "Čeprav imajo na začetku energijo in voljo, to ne gre. V Sloveniji je trenutno 19 centrov za zdravljenje kemičnih odvisnosti in če bi med njimi pet ali šest centrov usposobili za nekemične obravnave, bi tako lahko pokrili celotno Slovenijo."

Najmlajši zasvojenec, ki so ga doslej zdravili v novogoriški ambulanti, je bil star komaj devet let, najstarejši pa 84.

spanje otroka Strokovnjaki Zdravje Našim otrokom grozita dve epidemiji

Sicer svetovni dan boja proti odvisnosti zaznamujemo danes. O zasvojenosti pri posamezniku govorimo, ko se določen vedenjski vzorec začne ponavljati iz dneva v dan in postane središče razmišljanja in dogajanja v njegovem življenju, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).  "Raziskave ugotavljajo, da ima lahko pretirana uporaba sodobnih tehnologij pomembne posledice za vsakodnevno funkcioniranje, duševno zdravje in povzroča težave z ohranjanjem pozornosti. Zato je zelo pomembno, da se otroci dovolj družijo tudi z vrstniki v živo, da so dovolj fizično aktivni in da dovolj spijo," je pozvala Helena Jeriček Klanšček z NIJZ.

Medtem ko se zdravljenje ostalih odvisnosti ponavadi začne z abstinenco, je to pri novodobnih odvisnostih težje, če ne celo nemogoče doseči. "Mladi človek na primer ne more biti brez interneta in povsem izoliran od vrstnikov. Treba je bolj delati na spremembi načina življenja, na primer da mu bo družba in gibanje bolj všeč," je na nedavnem simpoziju o nekemičnih odvisnostih izpostavil vodja enote za bolezni odvisnosti in psihoterapijo na oddelku za psihiatrijo mariborskega kliničnega centra Tilen Zamuda.

najstniki alkohol popivanje Zaskrbljujoče Zdravje Ukrepi, ki dokazano pomagajo

Kot so izpostavili na nedavni okrogli mizi, ki jo je v okviru meseca za preprečevanje odvisnosti pripravil NIJZ, se v Sloveniji stanje na področju uporabe tobaka in alkohola med mladostniki nekoliko izboljšuje, povečuje pa se poraba prepovedane konoplje. Ob tem je bilo slišati opozorila, da bo za preboj na področju zasvojenosti med mladimi treba o tem opraviti širšo družbeno razpravo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.