Zdravje > Življenjski stil
104523 ogledov

Slovenija najbolj ogrožena na svetu, letošnje številke še bolj zaskrbljujoče

Urgenca v UKC Ljubljana Anže Petkovšek Čakalnica v urgentnem bloku UKC Ljubljana
Do 1. junija 2020 je bilo že 1605 prijav obolenja, prevladujejo pa otroci, predvsem mlajši. "Vtis je, da je letos precej bolnikov z boleznimi, ki jih prenašajo klopi," pravi priznani slovenski infektolog.

V Sloveniji imamo tri bolezni, ki jih povzročajo klopi, poleg lajmske borelioze in klopnega meningoencefalitisa je tu še precej bolj redka humana granulocitna anaplazmoza.

Klopi, okuženi z borelijami, so razširjeni po vsej Sloveniji. (Foto: Shutterstoc | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Lajmska borelioza(LB) je v Sloveniji daleč najbolj pogosta bolezen, ki jo prenašajo klopi. Po zadnjih podatkih je bilo do 1. junija 2020 1605 prijav obolenja (950 žensk in 741 moških), glede na podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) - tabela spodaj -letos prevladujejo majhni otroci. Nič nenavadnega bi lahko rekli, čase spopadanja s koronavirusom, ko so bili dnevi še posebej dolgi, si je namreč veliko več družin prosti čas popestrilo s sprehodi v naravo.

S Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja sporočajo, da so letos obravnavali že 100 primerov LB pri otrocih. Pojasnjujejo, da število primerov vsako leto nekoliko zaniha, odvisno od aktivnosti klopov. "Glede na to, da je bila zima letos mila, pomlad pa vlažna in topla, lahko pričakujemo, da bo aktivnost klopov večja in bo teoretično primerov več," je pojasnila infektologinja Liza Lah, ki dela na bolnišničnem oddelku za otroke.

 | Avtor: NIJZ NIJZ

Bolezen je razširjena je po vsej Sloveniji, letos iz NIJZ-a še sporočajo, da je bila do 1. junija, ko so objavili zadnje podatke, najvišja stopnja obolevnosti v novogoriški regiji. Glede na incidenco, ta je v tej regiji 216 prebivalcev na 100.000 prebivalcev, je to seveda velika številka. Sledita ji pomurska in gorenjska regija. 

 | Avtor: NIJZ NIJZ

Najbolj ogroženi na svetu

"Letno pri nas zabeležimo do več kot 6000 novih primerov bolezni in smo glede na incidenco, ki v nekaterih letih preseže 300 bolnikov na 100.000 prebivalcev, najbolj ogrožena populacija v svetu," so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Glede na letošnjo blago zimo in glede na zadnje podatke oziroma primerjavo po tednih od 1.1. 2018 do 31.5.2020 ( graf spodaj), se bomo tudi letos najverjetneje približali statistiki iz leta 2018. Podatki o lajmski boreliozi (LB) so na grafu obarvani v modro. 

Lajmska borelioza in KME po tednih | Avtor: VIR: NIJZ Lajmska borelioza in KME po tednih VIR: NIJZ

Ob rekordnem letu 2018 so slovenski zdravstveni delavci zabeležili kar 7543 ljudi z LB, lani je NIJZ prejel 3926 prijav- seveda je te bolezni verjetno še veliko več oziroma ljudje zanjo sploh ne vedo. 

Strokovnjaki seveda opozarjajo na previdnostne ukrepe, saj se s toplejšim vremenom začne tudi dejavnost klopov, s tem pa se poveča verjetnost okužb.

Cepiva proti lajmski boreliozi pri ljudeh ni

Z ustreznim načinom življenja, primerno zaščito z oblačili in repelenti ter s čimprejšnjo odstranitvijo prisesanih klopov, lahko možnost okužbe pomembno zmanjšamo.

Kako se pokaže pri otroku

V veliki večini se pojavi v obliki značilnega kožnega izpuščaja kolobarjaste oblike, ki se lahko pojavi najmanj en teden po vbodu klopa. "V prvih nekaj dneh so bolj značilne lokalne reakcije, pogosto starši že takrat pohitijo k zdravniku, a v tej fazi zdravljenje še ni potrebno," je pojasnila Lahova. Obisk zdravnika je po njenem smiseln, ko mine en teden od ugriza, ko se kolobar širi in postane večji od 5 cm. Dodala je, da je pri otrocih veliko bolj kot pri odraslih pogosta diseminirana LB, kar pomeni več značilnih kolobarjastih izpuščajev.

Lajmsko boreliozo zdravijo z antibiotiki  

Borelioza | Avtor: Profimedia Profimedia
Zdravljenje je zelo uspešno in enostavno zgodaj v poteku bolezni. "Če je bolezen lokalizirana z enim izpuščajem, ki se pojavi večinoma na mestu vboda, jih predpišejo v peroralni obliki (sirup ali tablete), zdravljenje traja 14 dni, kadar pride do razsejanosti po koži, pa je priporočeno zdravljenje z antibiotikom intravensko v bolnišnici ali pristojnem zdravstvenem domu," je pojasnila Lahova. Strokovnjakinja ob tem pomirja, po njenem namreč bolezen, glede na to, da je v Sloveniji precej razširjena, starši in zdravniki dobro prepoznavajo, zato običajno mine brez posledic.

"Če ga bomo našli in zelo zgodaj odkrili, bomo zelo zgodaj zmanjšali možnost najmanj za lajmsko boreliozo, za okužbo pri tej bolezni je namreč potrebno najmanj 12 ur."

Franc Strle, ki je eden najbolj izkušenih slovenskih infektologov na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Kliničnega centra v Ljubljani opozarja, da da imajo letos zelo slab vpogled v statistiko, za kar je seveda kriva epidemija COVID-19. "Vtis pa je, da je letos precej bolnikov z boleznimi, ki jih prenašajo klopi," je dodal. Po njegovem določeni bolniki  v času epidemije niso prišli do obravnave pri njih in so bili razdrobljeni na različne konce.

koronavirus Pozor! Zdravje Na to nevarnost smo v času covid-19 nekako pozabili

Potek bolezni je po besedah strokovnjaka pri otrocih in odraslih precej podoben, nekaj pa je posebnosti. "Posledice lajmske borelioze so odvisne od tega, s kakšno obliko bolezni pride bolnik k nam. Pri zgodnjih potekih so ob ustreznem zdravljenju izidi odlični, približno 10 odstotkov bolnikov pa navaja še veliko mesecev, včasih celo več let, težave s slabim počutjem, utrujenostjo, pojavi se tudi prizadetost živčevja. Čim bolj je bolezen razvita, tem manj je možnosti, da bo v celoti izginila." Zato je po njegovem zelo pomembno zgodnje odkrivanje bolezni. 

Če pri pregledu telesa opazimo klopa, ga čim prej previdno odstranimo. Primemo ga s koničasto pinceto čim bližje koži in ga z enakomernim gibom izvlečemo. Če deli klopa ostanejo v koži, tudi te čim prej odstranimo.

Primeri, ki dajo misliti

Primer zastarane oblike bolezni je na primer mlada Britanka, ki je pol leta preden so ji končno diagnosticirali bolezen, trpela zaradi utrujenosti in bolečin v mišicah. Dekle ima znake pozne okužbe, kar pomeni, da se je bolezen razširila, pri njej šele po nekaj letih. Kot je povedala za britanski Daily Mail, poleg napadov tresenja in hudih bolečin, danes tudi težko hodi in bere.

Eden od tistih, ki se že leta bori z bolečinami in simptomi lajmske bolezni, je tudi ameriški filmski zvezdnik Alec Baldwin. Ta je pred  leti javno priznal, da se že dolga leta vsako leto avgusta spopada z gripi podobnimi simptomi.

Borelioza Zdravje Slavni igralec iskreno o bolezni: "Res sem mislil, da ne bom preživel"

"Prvič je bilo najhuje in res sem mislil, da je to to, da ne bom preživel. Takrat sem še živel v stanovanju. Ležal sem v postelji in razmišljal. Umrl bom za lajmsko boleznijo v svoji postelji in upam, da me bo kdo našel," je dejal danes 62-letni igralec. 

vanda.levstik@zurnal24.si

 

Komentarjev 23
  • Avatar Bellionka
    Bellionka 00:51 12.junij 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke == www.Hosset.Com

  • jakec1575 14:20 11.junij 2020.

    cepivo za lajmsko boreliozo je bilo izdelano pred leti, vendar ga je proizvajalec umaknil iz proizvodnje, bojda zaradi nerentabilnosti in premajhne prodaje. Borelioza se lepo pozdravi z antibiotiki, ce je to pravocasno. Za meningitis je cepivo ok.

  • Avatar Žare Dolenc
    zare 10:41 11.junij 2020.

    Cepljenje uzakoniti in pika. Raznorazne sezonske okužbe preveč obremenijo zdravstveni sistem. Bolnišnični dan stane cca 1000€, zaposleni letno ne vplačani niti za dva dneva, tako, da se čudim kako vse skupaj še deluje.