Zdravje > Življenjski stil
5893 ogledov

"Ne želim se mazati, ker se bo koža navadila"

Krema Profimedia
"Cena mazila ni nujno povezana z želenim učinkom. Ključno je, da izberemo negovalno kremo, ki ima primerne učinkovine," opozarja dr. med. Jasmina Demšar, spec. dermatovenerologinja.

Jasmina Demšar nam je zaupala, da pri svojem delu večkrat sliši, da se ljudlje ne želijo mazati s kremo, ker se bo "koža navadila".

"To je popolnoma zgrešeno mišljenje. Dejstvo je, da naša koža sama izloča loj, s pomočjo katerega se masti in tako prepreči izgubo vode s kože. Izločanje loja pa je popolnoma neodvisno od tega, kaj nanesemo na kožo," pojasnjuje.

Dodaja, da na delovanje lojnic vplivajo naši možgani, ki so glavni regulator spolnih in drugih hormonov v našem telesu: "Zato koži, ki je suha zaradi bolezenskih vzrokov ali vplivov okolja enostavno moramo dodati maščobo in vodo, ki je sama ne more proizvesti."

Kako prepoznati suho kožo

Dermatovenerologinja opaža, da je suha koža pogosta težava. Ne samo, da je koža na otip hrapava in včasih estetsko moteča, suha koža lahko tudi srbi in peče. Vzroki suhe kože so po njenih besedah različni, ne glede na vzrok pa je ključna pravilna nega suhe kože.

Suha koža je na otip hrapava, na njej so lahko vidne luske ali razpoke. Pogosto je prisoten občutek zategovanja kože, ki ga poslabšata ali izzoveta tuširanje, kopanje in plavanje. Suho kožo lahko spremlja blag do hud srbež in rdečina kože. Na njej se lahko pojavijo razpoke, kar omogoča bakterijam dostop globje v kožo in lahko vodi do pojava sekundarne okužbe kože. Oteklina, bolečina in rdečina so lahko znak okužbe kože.

dr. med. Jasmina Demšar, spec. dermatovenerologinja

dr. med. Jasmina Demšar, spec. dermatovenerologinja | Avtor: osebni arhiv osebni arhiv
Po tuširanju še negovalno mazilo

Jasmina Demšar svetuje, da se osebe s suho kožo tuširajo vsak drugi dan, pa še to le kratek čas in z mlačno vodo. Kopeli pa ne priporoča. "Milite zgolj pazduhe, intimne predele, stopala in obraz. Ostalo kožo umivajte zgolj z vodo. Za bolnike z zelo suho kožo se priporoča uporabo Syndet ali oljnih mil," pravi. 

Če imate suho kožo, jo ne drgnite, tudi z brisačo se nežno obrišite. "V roku 3 minut po tuširanju na kožo celega telesa nanesite negovalno mazilo ali kremo, tako da vodo od tuširanja zaprete v kožo. Cena negovalnega mazila ne pogojuje kvalitete, pozorni bodite na sestavine v kremah," svetuje. Tudi britje dlak svetuje po tuširanju, ko so dlake najbolj mehke, ob tem pa je nujna uporaba kreme ali gela za britje: "Rezilo vlečite v smeri rasti dlak, po petih britjih britvico zamenjajte. Po britju na kožo vedno nanesite negovalno mazilo."

Kakšno negovalno kremo izbrati

Izbira negovalnih mazil je danes pestra in pogosto se sprašujemo, katero negovalno mazilo izbrati. Cena mazila po izkušnjah dermatovenerologinje ni nujno povezana z želenim učinkom, najpomembnejše pa so primerne učinkovine v mazilu. Za suho kožo so primerna mazila, ki vsebujejo ureo, glicerin, sorbitol, natrijev hialuronat: "Omenjene snovi vežejo vodo iz okolja ter tako vlažijo kožo. Dodatek lanolina, mineralnih olj ali parafina, ki delujejo kot okluzivno sredstvo, prepreči dodatno izgubo vode s kože."

Glavni sestavini negovalnih preparatov sta maščoba in voda. Glede na razmerje obeh sestavin ločimo mazila, ki vsebujejo visoko vsebnost maščob, kreme, kjer je razmerje vode in maščobe približno enako, in losjone, kjer je vsebnost maščob zelo majhna. Za kateri tip preparata se odločimo, je odvisno od težav, ki jih imamo in predela kože, ki ga mažemo.

dr. med. Jasmina Demšar, spec. dermatovenerologinja

Tako se pri težavah s suho, luščečo kožo po nasvetu Jasmine Demšar poslužujemo mazil in krem, ki vsebujejo več maščob. Prav maščobne molekule namreč ustvarijo pomembno barierno plast, ki preprečuje izgubo vode in vdor škodljivih snovi v kožo. Losjoni in mleka imajo po njenih navedbah manj maščobnih molekul in so tako primerni za nego kože, ki ni suha. Uporabljamo pa jih tudi za poraščeno kožo in kožo v pregibih, kjer bi bila uporaba mazil zaradi visoke vsebnosti maščob moteča.

Dodaja, da maščoba in voda nista edini sestavini negovalnih preparatov, pomembno vlogo imajo tudi humektanti. To so molekule, ki vežejo vodo in kožo dodatno vlažijo. Negovalnim pripravkom pa so lahko dodane tudi različne aktivne učinkovine ter konzervansi in dišave.

Nizke temperature in ogrevanje

"Pri težavah s suho kožo si velja zapomniti, da so bolj učinkovite kreme v primerjavi z losjoni ali mleki, ter da je njihova učinkovitost boljša, če jih nanesemo nemudoma po tuširanju," opisuje Jasmina Demšar. Pri ljudeh, ki imajo kožo zelo suho, oziroma je barierna funkcija kože zaradi bolezni okrnjena, pa je treba kožo namazati tudi večkrat tekom dneva. 

Težave s suho kožo se po njenih izkušnjah sicer pogosto pričnejo v zimskih mesecih, tudi pri ljudeh, ki sicer s kožo nimajo težav. Zaradi nizkih temperatur ter toplega in suhega zraka, ki je posledica ogrevanja naša koža namreč izgublja več vode. Zato v zimskem času priporoča negovanje kože s kremami in mazili, medtem ko so losjoni bolj primerni za poletne mesece.

Suho kožo opaža pogosto tudi pri starostnikih, s staranjem namreč upade delovanje spolnih hormonov, dodatno k suhi koži lahko pripomorejo pridružene bolezni in nekatera zdravila. 

"Prav tako je koža lahko bolj suha pri dojenčkih in otrocih, seveda do vstopa v puberteto, ko pride do porasta spolnih hormonov in posledično povečanega delovanja lojnic. Prav zato je pravilna nega kože pri otrocih in starostnikih zelo pomembna," dodaja. 

Vzroki za suho kožo

"Najpogostejši razlog suhe kože je staranje. S starostjo se namreč zniža aktivnost sebacealnih in znojnih žlez, s čimer se zmanjša koži lasten način vzdrževanja vlage in mastenja," opisuje Jasmina Demšar. 

Najstniki Intervju Zdravje Prehrana in koža: Ali čokolada res dela mozolje?

Drugi pogost razlog je po njenih navedbah dnevna uporaba mil, stik kože z oblekami, iz katerih je bil slabo spran detergent in mehčalec za pranje perila, uporaba preparatov za kožo, ki vsebujejo alkohol, pretirano izpostavljenje soncu, ter suh zrak, zaradi česar težave s suho kožo pogosteje srečamo pozimi.

Razlog suhe kože so lahko tudi nekatere bolezni kože, kot so npr. ihtioza, atopijski dermatitis, luskavica. Pri teh boleznih na koži najdemo tudi spremembe, ki so za njih značilne. Diagnozo postavi specialist dermatolog na podlagi pregleda kože. 

dr. med. Jasmina Demšar, spec. dermatovenerologinja

Redkeje kot vzrok suhe kože navaja pomanjkanje cinka, pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin hipotireoza, nevrološke motnje, pri katerih je znižano potenje, HIV, rakava obolenja, obstruktivno bolezen žolčevodov, Sjogrenov sindrom, pomanjkanje vitamina A, sladkorna bolezen. Suha koža se lahko pojavlja tudi kot posledica jemanja določenih zdravil, kot so diuretiki in antiandrogeni. Več informacij najdete tudi TUKAJ

anja.scuka@zurnal24.si