Zdravje > Življenjski stil
17631 ogledov

Neprijetnost, ki je lahko znak, da imate bolno srce

Profimedia
Moški z erektilno disfunkcijo za 66 odstotkov pogosteje diagnosticirani za boleznijo, ki lahko privede tudi do odpovedi srca.

Sodeč po raziskavi, objavljeni v strokovni reviji Ameriškega združenja za srce (American Heart Association), težave z erekcijo napovedujejo težave s srcem natančneje popuščanje srca ali atrijsko fibracijo (AF).

Kronično srčno popuščanje je bolezensko stanje, pri katerem okvarjeno srce ne zmore črpati dovolj krvi za potrebe drugih organov. Do srčnega popuščanja lahko pride zaradi poškodbe srčne mišice, ki jo lahko povzročijo povišan krvni tlak, bolezni srčnih zaklopk, srčni infarkt, vnetje srčne mišice ali druge bolezni srčne mišice. 

V Sloveniji s srčnim popuščanjem živi okoli 30 tisoč ljudi, po podatkih naših strokovnjakov se eden od treh po 55. letu sooča s to težavo. Pretekle raziskave so pokazale na povezavo med srčno-žilnimi boleznimi (srčni infarkt in možganska kap) in erektilno disfunkcijo (ED).

Dve do tri leta prej

"Znano je, da se simptomi ED pojavijo dve do tri leta, preden opazimo srčno-žilno bolezen, tako da če bomo znali uporabljati simptome ED za napovedovanje teh bolezni, bomo bolnika morda lahko zgodaj zdravili in s tem ustavili bolezen, " je dejal Yoshihiro Tanaka, kardiolog na Univerzi Northwestern v Chicagu.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
V raziskavo je bilo vključenih 1.760 starejših moških brez anamneze AD. Po štirih letih so 9,6 odstotka moškim, ki so poročali o erektilni disfunkciji, diagnosticirali AF v primerjavi z 2,9 odstotka tistih, ki niso imeli težav s srcem. 

Tudi po prilagoditvi različnih dejavnikov tveganja, vključno s kajenjem, telesno težo, sladkorno boleznijo in krvnim tlakom, so bili moški z erektilno disfunkcijo za 66 odstotkov pogosteje diagnosticirani z AF. "To je precej močna povezava" je dejal Tanaka, ki je predhodne ugotovitve študije predstavil na srečanju Ameriškega združenja za srce. "Če imajo bolniki ED, morajo zdravniki raziskati druge dejavnike tveganja za srčno-žilni sistem in začeti zdraviti čim prej."

Revija še navaja, da je študija pomanjkljiva, ker raziskovalci niso mogli natančno preveriti, kakšen je natančen vzrok motenj erekcije pri raziskovancih,  saj bi lahko bila v ozadju tudi psiha. "Druga omejitev je, da je atrijsko fibrilacijo zelo težko zaznati. Nekateri bolniki se ne pritožujejo nad kakršnimi koli simptomi, ker se aritmija pokaže in nenadoma izgine. Zato bo na tem področju potrebnih še več raziskav."

Motnja erekcije

Motnja erekcije (erektilna disfunkcija, impotenca) označuje motnjo, pri kateri spolni ud ne otrdi ali ne ostane dovolj otrdel, da bi bila mogoča spolna dejavnost. Ob erekciji moški dosega in ohranjanja zadostno čvrstost spolnega uda za uspešen začetek in dokončanje spolnega odnosa. Motnja erekcije je lahko zgodnji kazalec in opozorilni znak srčno-žilne bolezni. Veliko kroničnih bolezni je povezanih z okvarami žilja, npr. zvišan krvni tlak (hipertenzija), sladkorna bolezen, zvečana koncentracija maščob v krvi (hiperlipidemija), bolezni srca in ožilja.

Srčno popuščanje

Srčno popuščanje ne vpliva le na kakovost življenja, lahko  pripelje tudi do težkih zapletov, celo do odpovedi srca. Nasploh je smrtnost še vedno zelo visoka, pet let po odkritju srčnega popuščanja preživi manj kot polovica bolnikov, opozarjajo na Društvu za zdravje srca in ožilja. 

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.