Zdravje > Življenjski stil
1686 ogledov

Nov dom: Hiša ali stanovanje?

Povprečno slovensko naselje je imelo skoraj 340 prebivalcev. (Foto: Anže Petkovš Žurnal24 main
S partnerjem se odločata med nakupom hiše ali stanovanja. Kaj je za vaju bolj primerno? Naj bo vajin razmislek čim bolj tehten.

S partnerjem se po nekaj letih skupnega življenja končno opogumita, da bosta kupila novo gnezdece, a za zdaj še nista najbolj prepričana, kaj je za vaju boljša naložba – stanovanje ali hiša?

Najprej je seveda treba na mizo dati vse karte: Ali sta za enkrat še sama? Če ne, koliko otrok imata in koliko jih še načrtujeta? Imata kakšno domačo žival? Vse to je treba seveda vzeti v zakup. Če se mlad par, ki še načrtuje družino, odloča za nakup nepremičnine, je vsekakor treba pomisliti na to, koliko časa bosta tu živela in koliko članov bo njuna družina imela čez pet, deset ali petnajst let, piše finančni portal Forbes.com.

Nakup

Tako nakup hiše kot tudi stanovanja ni majhen zalogaj za mlad par. Nakup stanovanja je vsekakor manjši finančni zalogaj kot nakup hiše, a tudi to je pogojeno z lokacijo. Če boste v mestu kupili dvosobno stanovanje, si lahko za podoben znesek privoščite majhno hiško na obrobju mesta. Kaj vama je bolj pomembno – lokacija ali velikost bivalne površine?

Vzdrževanje

Prednosti stanovanja so, da je z vzdrževanjem manj dela kot s hišo. Hišnik ureja okolico, čistilka pomije skupne prostore, plačilo dimnikarju pa se razdeli na več stanovalcev. V hiši morate za vse to poskrbeti sami ali vedeti, koga poklicati, da vam priskoči na pomoč. Poleg tega se plačevanje teh storitev v bloku porazdeli na več stanovalcev.

Stroški

V stanovanju so stroški, kot so voda, elektrika in ogrevanje, precej nižji od tistih v hiši, opozarja Forbes. Je pa treba biti previden pri nakupu stanovanja, ki je že malce starejše – preverite, kakšni so stroški, kako je urejena kopalnica, kako stara so okna in kakšno je vsesplošno stanje. V hiši je več stroškov, saj je bivalna površina večja, poleg tega pa je tudi več stvari, za katere je treba sproti skrbeti.

slovenija 27.06.2011 Jurckove Vile, stanovanjsko naselje, novogradnje, Jurckova  | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Okolica

Če imate srečo, ste našli stanovanje z velikim balkonom ali atrijem, kjer si lahko ustvarite svoj mali pomladanski ali poletni raj. Lahko pa se zgodi, da boste našli idealno stanovanje brez 'zunanje' površine. Tu ima hiša prednost. Ob nakupu hiše, postanete lastnik tudi manjše parcele okoli nje, kjer si lahko uredite letni vrt, celo njivo, na trato postavite igrala za otroke, uto za psa … Ob hiši imate lahko tudi svojo garažo, svoj nadstrešek in parkirišče, s čemer je lahko v blokovskih naseljih veliko težav, garaže pa pomenijo dodatni strošek.

Zasebnost

Kar se tiče zasebnosti, jo je v stanovanju manj, saj je treba poskrbeti, da ni prehudega hrupa ali nereda pred vhodnimi vrati. V hiši boste brez slabe volje lahko prirejali bučne piknike, ki bodo trajali vso noč ali pa svoj rojstni dan proslavili vse do jutranjih ur ob zvokih vaše najljubše glasbe. Tega si v stanovanju žal ne boste mogli privoščiti, saj se v blokih navadno slišijo zvoki, ki prihajajo iz sosednjih stanovanj.

Domače živali

Ni res, da v stanovanju ne morete imeti psa, mačke ali česarkoli drugega. Brez težav si lahko omislite ljubljenčka za vaše najmlajše, a morate te prijaviti, da živijo z vami v stanovanju. Paziti morate na čistočo in red v skupnih prostorih in pse naučiti, da v stanovanju ne lajajo preveč. Domače živali v hiši pa so najmanjši problem – psu laho zgradite uto, mačke se lahko prosto sprehajajo po domači parceli, papagaj pa lahko poje, kolikor na glas si le želi.

Spreminjanje okolice

Če želite spremeniti videz svojega balkona v stanovanju, morate za to dobiti dovoljenje celotnega bloka, v določenih primerih celo celotnega naselja. Ne govorimo o majhnih spremembah, temveč o spremembi barve fasade ali stila ograje. V hiši vam zaradi sprememb ne bo nihče dihal za ovratnik.

Komentarjev 2
  • Tadej 20:00 20.marec 2018.

    Sem mislil, da bom prebral kaj bolj pametnega.

  • mihatirs 19:09 20.marec 2018.

    vauuu...vse sem zvedel...bravo novinar...a za take članke morš kšno šolo narest al kako je to?