Zdravje > Življenjski stil
10037 ogledov

Obstaja bojazen, da pri teh ljudeh cepivo ne bo delovalo

Cepivo proti novemu koronavirusu Profimedia
Po mnenju nekaterih znanstvenikov debele osebe tvegajo, da ne bodo cepljene proti novemu koronavirusu, kar temelji na dejstvu, da cepiva slabše delujejo na ljudi, katerih indeks telesne mase (BMI) je nad 30.

Debelost podvoji tveganje za resne zaplete, ki jih povzroča bolezen Covid-19, je ugotovila ekipa znanstvenikov na Univerzi Severna Kalorina.

Po njihovih trditvah je stopnja smrti zaradi virusa pri debelih ljudeh skoraj 50 odstotkov višja, navaja BBC. Sicer debelost povzroča številne bolezni, kot so diabetes in visok krvni tlak. Z oslabljenim imunskim sistemom je koronavirus zanje lahko usoden.

Znanstveniki še trdijo, da debele osebe tvegajo, da ne bodo cepljene proti novemu koronavirusu, kar temelji na dejstvu, da cepiva slabše delujejo na ljudi, katerih indeks telesne mase (BMI) je nad 30.

Ekipa z univerze v Severni Karolini je natančno pregledala podatke iz 75 raziskav po vsem svetu, ki so vključevale več kot 400.000 bolnikov. Ugotovili so, da imajo debeli ljudje s Covid-19 dvakrat večjo verjetnost, da bodo končali v bolnišnici in 74 odstotkov večjo verjetnost, da bodo zaradi okužbe končale na intenzivni negi.

Nova raziskava podpira že obstoječe študije, ki so jih opravili znanstveniki iz Velike Britanije. Profesor Barry Hopkin, ki je vodil raziskavo, je dejal, da je tveganje pri debelih ljudeh "večje od pričakovanj."

Po njegovem je zdrava prehrana ključna pri zmanjšanju čezmernega vnosa sladkorja in predelane industrijske hrane. "Debelost vodi do številnih bolezni in povzroča šibek imunski odziv človeka," je opozoril Hopkin, ki ga skrbi morebitna neučinkovitosti cepiva pri debelih osebah. "Raziskovalci bi se morali bolj posvetiti temu, kako bo cepivo (ne) delovalo pri osebah z debelostjo," je dejal

Po zadnjih ocenah je več kot 20 odstotkov svetovnega prebivalstva predebelih, v Združenem kraljestvu in ZDA pa so te številke izjemno zaskrbljujoče in dosegajo več kot 60 odstotkov. Razumevanje njihovega imunskega odziva na koronavirus in cepivo je zato ključnega pomena.

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 11
  • Avatar praufo
    praufo 20:37 27.avgust 2020.

    pa sej tega basanja ne bo nikol konec ... smo v novi dobi, ko bodo vse zjebal, zaprli, kriza bo pa nora ... to je cilj

  • Avatar ovca
    ovca 08:46 27.avgust 2020.

    Kako daleč pa so s cepivom proti neumnosti? Šit, ga še niso začeli razvijati?