Zdravje > Življenjski stil
10608 ogledov

Pazljivo pri lakiranju nohtov

Profimedia
Pri manikiri lahko kemikalije iz gel lakov preidejo v kožo, če se UV luči za sušenje lahka ne uporablja dovolj dolgo ali če je oprema slabo vzdrževana.

Dermatologi v Veliki Britaniji ugotavljajo povečanje števila alergijskih reakcij, ki jih povzroča uporaba gelnih lakov. Po pojavu alergijske reakcije je možno, da pacient ne bo mogel opraviti določenih posegov, kot so operacija sive mrene, zamenjava sklepov ali določeni zobozdravstveni posegi, piše britanski Daily Mail. Kemikalije v gel lakih, znane kot metakrilati, lahko pripomorejo k oslabitvi površinskih plasti nohtov in razvoju izpuščajev, so opozorili strokovnjaki.

Metakrilat je ena ključnih sestavin kostnih cementov, ki se uporabljajo za stabilizacijo kolčnih in kolenskih vsadkov ali kot polnilo med operacijami zamenjave sklepov. V zobozdravstvu se uporablja za izdelavo zobnih odlitkov in vsadkov.

Pri manikiri lahko kemikalije iz gel lakov preidejo v kožo, če se UV luči za sušenje laka ne uporablja dovolj dolgo ali če je oprema slabo vzdrževana. Ko se gel ne strdi dovolj, pride do reakcije na koži okoli nohtov. Vsaka znamka gel laka ima določen čas sušenja, ki ga je treba upoštevati, lahko je 30, 60 ali 90 sekund. 

Izpuščaji, težave z dihanjem: Pazite, kako si lakirate nohte

Če se s tako urejenimi nohti dotaknete obraza ali drugih delov telesa, se lahko na teh delih telesa razvije alergijska reakcija. Po preobčutljivosti telo ne bo več prenašalo akrilatov, kar pomeni, da kdor razvije alergijsko reakcijo, ne bo mogel biti uporabnik zdravstvenih storitev, pri katerih se te sestavine uporabljajo. Čeprav so reakcije hujše pri ljudeh, ki sami uporabljajo pripomočke, lahko tudi profesionalno naneseni akrilni in gelirani nohti povzročijo reakcije, če je osebje slabo usposobljeno. 

"Simptomi se lahko razlikujejo od šibkosti do izgube nohtov, včasih se pojavi izpuščaj na obrazu, vratu in zgornjem delu prsnega koša. Lahko se pojavijo tudi težave z dihanjem. Pacienti lahko postanejo doživljenjsko občutljivi na akrilate v zobozdravstvu ali ortopediji. Nekaterim se pojavijo tudi otekle ustnice, rane na prstih ali rdeče, otekle obnohtne kožice," je povedala dermatologinja Deirdre Buckley.

Povzročajo številne alergije predvsem pri ženskah

Leta 2018 je Britansko združenje dermatologov opozorilo na metakrilne kemikalije, ki povzročajo številne alergije predvsem pri ženskah. V njihovi študiji so 4931 bolnikov testirali na metakrilat, rezultati pa so pokazali, da je 2,4 odstotka bolnikov utrpelo reakcijo. Prejšnje študije trdijo, da se je kar 93 odstotkov reakcij pojavilo pri ženskah.

Ločena študija, ki je bila izvedena na 742 osebah, je pokazala, da je 19 odstotkov vprašanih občutilo škodljive učinke akrilnih nohtov, izdelanih v salonih, približno 16 odstotkov pa se jih je enako odzvalo na geliranje. "Prvo opozorilo smo izdali leta 2018,  vendar težave niso izginile. Zaprtje salonov za nohte v času pandemije je prispevalo k povečanju števila ljudi, ki pripomočke za izdelavo nohtov uporabljajo doma, kar je lahko velika težavam, če se ne uporabljajo pravilno." Najbolj varen način je po mnenju strokovnjakov obisk usposobljenega strokovnjaka za nohte.

V začetku tega leta so raziskovalci s kalifornijske univerze v San Diegu ugotovili, da lahko UV žarnice za nohte povzročijo raka, podobno kot solariji.

dezurni@styria-medial.si
 

Komentarjev 2
  • Bandaa 12:19 07.november 2023.

    Lepotni studio Živa. Visio, Živa Burja s.p. Živa, lajdra skurbana, ubil te bom.

  • Bandaa 14:07 11.oktober 2023.

    Živa Burja ex. Živa Dražil, torej si leta 2003 nekdanjemu partnerju dajala substance. Tisto poletje je bila z njim katastrofa. Da je bilo nekaj hudo narobe, se je pokazalo poleti 2004, ko se prejšnjega poletja sploh ni spomnil. Živa, prišel ...prikaži več bom na Fužine in te ubil. Dvajset let je minilo, pa nisi nič naredila na sebi. Še vedno si grda kot takrat.