Zdravje > Življenjski stil
1495 ogledov

Pazljivo: Tudi to se lahko zgodi, če prenehate z vadbo

Ženska Profimedias
Raziskava je ugotovila tudi, da se simptomi pri ženskah pokažejo bolj verjetno kot pri moških.

Že dolgo je znano, da telesna aktivnost koristi tako telesnemu kot duševnemu zdravju. Kljub temu pa vprašanje, kako na posameznikovo duševno zdravje vpliva prenehanje ukvarjanja s telesno aktivnostjo, ni bilo ustrezno raziskano.  

Depresija NIJZ Zdravje Depresija: Razprši se na tisoče simptomov

Glede na raziskavo, ki so je opravili na Univerzi Adelaide v Avstraliji, lahko prenehanje vseh oblik fizične aktivnosti pri aktivnih ljudeh povzroči pojav simptomov depresije, je poročal britanski Independent. 

Zgodi se hitro 

Fitnes | Avtor: Profimedias Profimedias
Doktorska študentka psihiatrije na Univerzi Adelaide - Julie Morgan je želela raziskati, kako lahko znatno pomanjkanje vadbe vpliva na do tedaj aktivne odrasle, kar je preverjala z analizo rezultatov prejšnjih študij.  

V raziskavo je bilo vključenih 152 odraslih, med njimi 50 žensk. Vsak izmed njih je vsaj trikrat tedensko vadil najmanj tri mesece, pri čemer je vsak trening trajal najmanj 30 minut. Negativen učinek prenehanja vadbe na duševno zdravje posameznika je bil pri nekaterih skoraj takojšen. 

Depresija Zdravje Poporodna depresija: Dejavnik tudi letni čas, v katerem se rodi otrok

"V nekaterih primerih je prekinitev te količine vadbe povzročila znatno povečanje simptomov depresije po samo treh dneh. Druge študije so pokazale, da so se simptomi depresije pri ljudeh povečali po enem ali dveh tednih, kar je še vedno kmalu po prenehanju vadbe," je dejal Bernhard Baune, vodja psihiatrije na Univerzi v Adelaideu.  

Raziskava je ugotovila tudi, da se simptomi depresije pri ženskah pokažejo bolj verjetno kot pri moških.  

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.