Zdravje > Življenjski stil
27 ogledov

Po velikonočnih praznikih

Telovadba in voda Profimedias
Se tudi vi slabo počutite zaradi obilice čokoladic, potic, šunke in ostalih velikonočnih dobrot? Morda vam bo bolje po enodnevnem postu. Če ga še niste poskusili, je zdaj idealen čas.

Med postom se razstrupljamo, razbremenimo telo in razbistrimo možgane. Poznamo veliko oblik postenja, ponavadi postenje traja več dni ali tednov, je pa tudi enodnevni post lahko zelo učinkovit in dobrodošel.

Če ste povsem zdravi, se lahko postite ob vodi, najlažje se je postiti z zdravimi sadnimi ali zelenjavnimi sokovi. Če imate zdravstvene težave ali bi se postili več kot en dan, se tega lotimo s strokovno pomočjo ali kar v skupini.

Brez prenajedanja 

Če se boste posta lotili jutri, se danes nikar ne prenajedajte, da bi si delali zaloge. Najbolje bo, če boste že danes pazili na zdravo hrano, jedli več zelenjave, juhe, solato, zadnji beljakovinski obrok pa jemo za kosilo. Tudi večerjo lahko že danes izpustite ali jo pojeste nekoliko prej.

limona, voda, kozarec | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Enodnevni post začnemo s kozarcem vode, ki ji lahko dodamo tudi malce limoninega soka. Idealno je, če greste zjutraj na veliko potrebo, nekateri naredijo tudi klistir. Pijte veliko tekočine, ki naj bo na sobni temperature, idelani so tudi zeliščni nesladkani čaji.

Če bi z vodo težko zdržali, si lahko privoščimo kakšen sadno-zelenjavni sok. Bolj priporočljivi so zelenjavni, saj sadni vsebujejo veliko sladkorja. Hudo lakoto si lahko potešite tudi z rastlinkim napitkom iz riževega, mandljevega, ovsenega ali sojinega mleka.

Vzemite si čas tudi za svež zrak in nekoliko gibanja, idealen je daljši sprehod v naravi. Lahko počnete tudi katero od drugih aktivnosti kot so plavanje, fitnes, igre z žogo, tek in tako dalje. To bo dodatno pospešilo razstrupljanje telesa.

Morda vam bo post tako všeč, da se boste začeli redno enodnevno postiti. Nekateri imajo enodnevni post kar vsak teden.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.