Zdravje > Življenjski stil
4770 ogledov

Pozor, tega podatka proizvajalci alkoholnih pijač ponavadi ne razkrivajo

veseli december Anže Petkovšek

Običajno je, da decembra ob obilici hrane in alkohola ljudje velikokrat pridobijo kakšen kilogram. Večina pridobivanje kilogramov pripisuje zgolj uživanju hrane, a se ne zaveda, da je tudi alkohol zelo kaloričen. Kot so pojasnili v Zvezi potrošnikov Slovenije, lahko nezavedanje o energijski vrednosti povežemo s pomanjkanjem hranilnih tabel na alkoholnih pijačah.

Od alkohola bolj kalorična le še maščoba

Alkohol kot zelo visoko energijsko živilo povzroča nabiranje maščobnih oblog na telesu. Od alkohola je bolj kalorična le še maščoba, opozarjajo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). En gram alkohola ima sedem kalorij, maščobe pa devet kalorij. "Vsebnost alkohola je v pijači izražena kot volumski odstotek alkohola, pove pa nam, koliko alkohola vsebuje določen volumen alkoholne pijače," pojasnjujejo.

Vino in čokolada

Tako je na primer v enem decilitru vina z 12 volumskimi odstotki alkohola okrog 106 kalorij, in sicer 70 kalorij iz alkohola in do 36 kalorij energije iz preostalega sladkorja v vinu. Prav toliko energije dobimo, če zaužijemo 20 gramov mlečne čokolade, pojasnjujejo na zvezi potrošnikov, kjer opominjajo, da toliko kalorij posameznik porabi s pol ure hitre hoje.

Dišeče kuhano vino Zdravje Toliko kalorij vsebuje kuhanček

Piva ponavadi označena

Pred leti so se nekateri evropski proizvajalci piva zavzeli, da bodo pri označevanju izdelkov stopili korak pred zakonodajo, zato so začeli na izdelkih prostovoljno navajati seznam sestavin in energijsko vrednost. Po navedbah zveze potrošnikov so tako tudi v naših trgovinah skoraj vsa piva primerno označena, razen tistih iz manjših pivovarn. Nasprotno pa na veliki večini žganih pijač in vin ni ne seznama sestavin ne hranljive vrednosti in hranilne tabele.

alkotest Nevarno Slovenija To je regija, kjer je največ nesreč zaradi alkohola

"Koliko kalorij je v alkoholnih pijačah, potrošniki pri nakupu največkrat ne izvemo. Označevanje sestavin ter energijske in hranilne vrednosti namreč pri teh pijačah (še) ni obvezno, medtem ko pri brezalkoholnih pijačah je," je opozorila Marjana Peterman iz ZPS.

V zvezi potrošnikov poudarjajo, da škoda, ki jo ima država zaradi popitega alkohola, presega koristi, ki jih ima od prodaje alkohola. Zato se zavzemajo za zakonodajno obvezno označevanja sestavin, energijske in hranilne vrednosti tudi na alkoholnih pijačah, da bi potrošnikom zagotovili informirano izbiro.

V dveh anketah, izvedenih leta 2014 v EU, je po navedbah zveze potrošnikov približno 70 odstotkov anketirancev odgovorilo, da pričakujejo označevanje alkoholnih pijač v enaki meri kot to velja za preostala živila, 16 odstotkov pa jih je izjavilo, da bi popili manj, če bi vedeli za energijsko in hranilno vrednost alkoholnih pijač.

Komentarjev 2
  • ode 07:15 23.december 2018.

    Popogrebno kosilo - sedmina, v petek 21.12.: borovničke, gobova juha, svinjska pečenka s praženim krompirjem, korenčkom, cvetačo, mešana solata, sladica, kava, 7 dl cvička, razno pecivo. Skupaj preko 3500 kalorij v eni uri.