Zdravje > Življenjski stil
22784 ogledov

Raziskava: Pes zelo dobro ve, v kakšnem stanju ste

Smrček Profimedia
V več kot 650 od 700 poskusov so psi uspešno prepoznali vzorec potenja ali dihanja osebe pod stresom.

Psi zavohajo različne bolezni, kar se je izkazalo za zelo koristno. Na osnovi raziskave v znanstveni reviji Plos One pa so znanstveniki odkrili, da lahko človekov najzvestejši prijatelj zazna, kadar je oseba pod stresom. 

V študiji so sodelovali štirje hišni psi. Pred njimi je bila naloga izbrati eno od treh posod z dišavami. V več kot 650 od 700 poskusov so ti psi uspešno prepoznali vzorec potenja ali dihanja osebe pod stresom.

Znanstveniki s Queen's University Belfast upajo, da bo njihova študija pomagala pri šolanju terapevtskih psov. Psi raziskujejo in doživljajo svet okoli sebe skozi vonj. Njihove izjemno visoke sposobnosti se že uporabljajo na različnih področjih: pri odkrivanju mamil, razstreliva, številnih bolezni, tudi raka, sladkorne bolezni in celo covida.

V študiji je sodelovalo 36 ljudi, ki so poročali o svoji stopnji stresa pred in po reševanju zapletene matematične težave. Vsaka posoda, ki naj bi jo psi zavohali, je vsebovala vzorec preiskovančevega znoja ali izdihanega zraka pred in po nalogi, kjer so preiskovancem izmerili tudi krvni tlak in srčni utrip. "Obstaja veliko dokazov, da lahko psi prepoznajo določena človeška zdravstvena stanja ali bolezni po vonju - vendar do zdaj nismo imeli dokazov, da lahko psi zavohajo tudi spremembe v psihološkem stanju človeka," je zaključila vodja raziskave Clara Wilson.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1
  • Pierre 15:19 08.oktober 2022.

    Ja zavoha tudi korono 100%

Sorodne novice