Zdravje > Življenjski stil
21 ogledov

S počitkom do zdravih mišic

počitek, superge, hoja Žurnal24 main
Preutrujenost telesa zaradi pretiravanja s treningi lahko vodi do padca imunskega sistema in poškodb.

“Poleg uravnotežene prehrane telo potrebuje tudi počitek, ki je eden izmed najpomembnejših dejavnikov pri doseganju ciljev,” pravi Rok Korošec, športni trener s ŠUS Eurofitnessa. Regeneracija mišic po treningu je po njegovih besedah odvisna od posameznikovih regeneracijskih sposobnosti in intenzivnosti treninga: “Če je trening lahkoten tek, praviloma niti ne potrebujemo daljšega počitka in s treningom lahko nadaljujemo že drugi dan.”

Na začetku več počivamo

“Brez muje se še čevelj ne obuje, tako da ne moremo primerjati intenzivnega treninga z lahkotnim tekom. Lahko pa lahkotni tek vključimo v regeneracijski trening,” svetuje Korošec. Za začetnike, v začetku vadbenega postopka, so daljše pavze priporočljive. Ko pa telo navadimo na napor, lahko počitke skrajšamo, pojasnjuje. Podal je primer vadbe, ko imamo na začetku po treningu dva dni počitka. Po rednem mesečnem treningu pa lahko počitek med vadbami zmanjšamo na en dan oziroma po potrebi. “Paziti moramo, da ne pride do preutrujenosti in se na začetku držimo načela manj je več,” opozarja. Pretirana vadba namreč vodi do padca imunskega sistema, preobremenitev mišic pa pogosto do nepotrebnih poškodb.

Če vam življenski slog dopušča, vadbo vključite v vaš vsakdan: “Vsakodnevna vadba s primerno intenziteto je zelo koristna in menim, da bi si moral vsakdo vzeti uro na dan za svoje telo.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.