Zdravje > Življenjski stil
3469 ogledov

S to preprosto potezo zmanjšamo prezgodnjo smrt za 15 odstotkov

Ljudje na ulici Shutterstock
Strokovnjake, ki se ukvarjajo z zdravstveno politiko skrbi, ker ljudje premalo hodijo.

Že desetminutna hoja na dan zmanjša tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, rakavih obolenj, diabetesa, debelosti, tesnobe in depresije. Pa kaj, ko tega ne zavedamo in še vedno premalo hodimo, ugotavljajo strokovnjaki za javno zdravje v Veliki Britaniji.

Hoja | Avtor: Profiemdia Profiemdia
Kot navaja BBC, omenjeni uslužbenci sporočajo, da bi morali veliko več hoditi predvsem ljudje srednjih let. Zaskrbljujoč je namreč trend, da jih veliko tam po 40. letu starosti kar neha hoditi peš. Ugotavljajo, da je kar 40 odstotkov takšnih, ki tudi v celem mesecu ne zmorejo opraviti z vsaj destminutno hitro hojo, zato vsak šesti kasneje umre za boleznijo, povezano z nekativnostjo. 

Strokovnjaki priporočajo 150 minut aktivnosti na teden, vendar skoraj polovica ljudi, starih od 40 do 60 let, tega ne stori, 20 odstotkov pa je aktivnih manj kot 30 minut na teden.

Državljanom zato svetujejo vsaj deset minutni sprehod na dan, saj zmanjša tveganje za prezgodnjo smrt za 15 odstotkov. 

Ljudje so danes v povprečju za 20 odstotkov manj aktivni kar se hoje tiče kot v šestdesetih letih prejšnjega stoletja in povprečno prehodijo 24 kilometrov manj kot pred dvajsetimi.

V spodbudo državljanom, vladna agencija reklamira uporabo brezplačne aplikacije Active 10, ki spremlja koliko in hodimo in nudi nasvete o tem, kako povečati aktivnost. 
 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 16:00 28.avgust 2017.

    V kolikor ta trenutek to prebira naša kadilska ministrica ,verjamem ,da bo uvedla v belo knjigo obvezo o obveznem 10 minutnem vsakodnevnem sprehodu za vse državljane RS ! Državljani bodo dobili kartončke ,katere bodo žigosali na določenih točkah ,ki bodo ...prikaži večo postavili po celotni državi in skladno s tem zaposlili na novo nekaj tisoč javnih uslužbencev s čim bodo avtomatsko zmanjšali tudi brezposelnost ! Kazni za neposlušne bodo do nekaj 1000 evrov. V Butalah dne .................lep pozdrav

Sorodne novice