Zdravje > Življenjski stil
2632 ogledov

Se prepoznate? To je nomofobija, s katero se spopada vse več ljudi

Ljudje na ulici
Ste lahko brez, čeprav le za nekaj ur?

Ljudje vse več časa porabljamo za različnimi zasloni, med katerimi je zelo pogost tudi mobilni ali pametni telefon, in vse manj časa za druženje z ljudmi in za gibalne aktivnosti. nacionalni inštitut za javno zdravje poziva k vseslovenski akciji dan brez telefona – dan za druženje v živo, ki je danes. "Slovenci, ki uporabljajo pametne telefone, takih je bilo leta 2017 med osebami, starimi 16–74 let kar 73 odstotkov, za en dan ali vsaj nekaj ur odpovedo uporabi telefona in da ta čas preživijo z ljudmi," dodajajo. 

Uporaba mobilnih telefonov je razširjena in večina si ne zna več predstavljati življenja brez telefona. Skoraj vsi, ki so uporabljali pametni telefon, so ga uporabljali za:

  • skoraj vsi za pošiljanje ali prejemanje SMS-sporočil,
  • več kot 90 odstotkov za fotografiranje, kot uro, za budilko ali alarm,
  • 80 odstotkov uporabnikov pametnega telefona je prek te naprave brskalo po internetu,
  • 53 odstotkov uporabnikov je prek pametnega telefona poslušalo glasbo ali radio in uporabljalo zemljevide in navigacijo,
  • 26 odstotkov jih je na pametnem telefonu igralo igre.

To je nomofobija

Stokovnjaki opozarjajo na pojav v zadnjem desetletju in raziskave v zvezi z uporabo telefona. Ljudi je namreč strah ali doživijo celo panični napad ali hudo stisko, ko ugotovijo, da so pozabili ali izgubili svoj telefon (»nomofobija«). " V primeru hujših težav se to lahko odrazi tudi v motnjah spanja in stalni potrebi po uporabi mobitela in nezmožnosti kontroliranja teh impulzov. Da do tega ne bi prišlo, je potrebno naše življenje uravnotežiti in preživeti dovolj časa z ljudmi, biti fizično aktivni in početi stvari, ki niso povezane s tehnologijami, nas veselijo in zanimajo," dodajajo na NIZ in vas pozivajo, da ukrepate. 

Pametni telefon Zdravje To so znaki odvisnosti. Se prepoznate?

Bi šlo vsaj nekaj ur brez telefona?

Veliko boste storili že s tem, da na primer obvestite svoje družinske člane in prijatelje, da boste brez telefona in se z njimi raje dogovorite za klepet ali sprehod v živo. Šteje tudi, če se odločite, da telefona ne boste uporabljali vsaj nekaj ur. S tem boste tudi preverili, kakšen je vaš odnos do telefona in kako ga lahko spremenite. "Lahko pa se odločite, da bo vsak teden en dan ali vsaj nekaj ur brez telefona," vam priporočajo naši strokovnjaki. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.