Zdravje > Življenjski stil
676 ogledov

To je skupen faktor psihopatov, narcisov in egoistov

psihopat Profimedias
Zdi se, da imajo egoizem, narcizem in celo sadizem enako psihološko ozadje, neke vrste "temno stran osebnosti".

Tako trdijo avtorji študije, objavljene v Psychological Review, ki govorijo o Faktorju D ("Factor-D" ali Factor Dark), ki naj bi bil skupni imenovalec med različnimi negativnimi karakterji.

Raziskovalci na univerzi v Kopenhagnu na Danskem, in njihovi kolegi na Univerzi v Ulmu v Nemčiji ter Koblenz-Landau so analizirali več kot 2.500 ljudi. Izpostavljeni so bili vrsti vprašanj o njihovem obnašanju in načinih odločanja. Informacije pridobljene iz vprašalnikov so nato preslikali na devet negativnih osebnosti: na egoiste, Machiavelliste, narciste, arogantneže, psihopate, sadiste, tiste s pomanjkanjem morale, tiste, ki imajo le lastne interese in na tiste, ki delujejo, da bi nekomu nagajali.

Poljub Preverite Zdravje Osem znakov, da ste zaljubljeni v narcisa

Po natančni analizi so raziskovalci ugotovili, da imajo vse te negativne osebnostne lastnosti isto tendenco, ki so jo imenovali D faktor. Tega so definirali kot splošno težnjo k čim večji individualni koristi z neupoštevanjem ter nesprejemanjem ostalih oseb, vsi namreč iščejo svoje koristi na račun drugih. Vodja raziskave Ingo Zettler pojasnjuje, da se ta tako imenovani D faktor lahko pri osebi kaže kot ena od negativnih karakterjev ali celo kot kombinacija teh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.