Zdravje > Življenjski stil
2554 ogledov

Ali zjutraj telovadite? To je lahko "kontraproduktivno"

Vadba in spanec: To vam svetujejo strokovnjaki

Mnogo ljudi v natrpanem delovnem tednu ne najde časa za vse aktivnosti, ki jih zapoveduje zdrav življenjski slog. Pri nekaterih je celo tako hudo, da morajo izbirati med priporočljivo dolgim spancem in telesno aktivnostjo. Čemu torej dati prednost, ko nam zmanjka časa - telesni aktivnosti na račun zgodnjega vstajanja ali daljšemu spancu na račun telesne aktivnosti?

"To je grozna izbira," je za New York Times dejal Charles Czeisler, strokovnjak za spanje z medicinske fakultete Harvard v Bostonu in dodal, da sta tako spanec kot telesna aktivnost ključnega pomena za zdrav način življenja in enega ne smemo zanemarjati na račun drugega.

Ste v dilemi?

Spanec je pomemben za vadbo, saj zmanjšuje tveganje za poškodbe in nam omogoča, da si opomoremo po telovadbi. Pomanjkanje spanca slabi imunski sistem, zaradi česar bolj verjetno zbolimo, kar pomeni, da moramo takrat spustiti vadbo. Krajšanje spanja je med drugim povezano tudi s tveganjem za pojav srčno-žilnih bolezni in diabetesa. Seveda pa je tudi telesna aktivnost povezana s številnimi pozitivnimi učinki, vključno z boljšim spancem.

Izkjučite telefone

Czeisler izpostavlja, da s tem, ko hodimo v posteljo pozno, še posebej, če pred spanjem uporabljamo elektronske naprave, spreminjamo cirkadiane ritme v telesu. Ljudje še vedno rabimo osem ur spanca na noč. Torej, če vstanete po šestih urah spanca in pol, boste vadili med svojo biološko nočjo, opozarja strokovnjak.

moški, spanje, kavč, zofa | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Raziskovalci z Univerze Northwestern so povedali, da imajo tudi mišične celice cirkadiani ritem, kar pomeni, da se v biološkem dnevu bolje obnavljajo in boljše delujejo kot v času biološkega večera. "Torej je vstajanje med vašo biološko nočjo, da bi vadili, kontraproduktivo," je dejal Czeisler.

Certificirana zdravstvena in wellness trenerka na kliniki Mayo Desiree Ahrens dodaja, da obstaja mnogo načinov, kako lahko vadbo stisnemo v naše natrpane urnike, ne da gremo v telovadnico ali fitnes. Ena izmed takšnih je tek po stopnicah do stanovanja, poleg tega pa lahko vadbo čez dan razdrobimo v več manjših kosov.

Če imate doma majhne otroke, je povsem normalno, da si priznate, da ne gre za najbolj intenzivna leta vašega življenja, kar se tiče telesne aktivnosti, zato ni potrebe, da se pretirano obremenjujete.

Najpomebnejše je, da uporabite zdrav razum in najdete zdravo ravnovesje med dovolj spanja, vstajanjem in jutranjo vadbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.