Zdravje > Življenjski stil
899 ogledov

Spoznajte mlade, ki jim pravimo "generacija Z"

Generacija Z
Generacija, ki je odraščala med letoma 1995 in 2010 predstavlja dvajset odstotkov vsega svetovnega prebivalstva ...

Spletna raziskava, kjer je sodelovalo več kot štiri tisoč dvajsetletnikov iz vse Slovenije, je pod drobnogled vzela tako imenovano generacijo Z. Ta je poznana tudi kot tiha ali e-generacija.

"Gre za generacijo, katere pripadniki so odrasli s spletom in se zavedajo, da je njihovo vedenje nenehno dokumentirano, zato pazijo, kakšne sledi puščajo za seboj. Skrbijo za svoje zdravje in vse bolj posegajo po brezalkoholnih pijačah, posebno ko se usedejo za volan," ugotavlja raziskava. 

Spletna raziskava "Kaj pomeni biti v svojih dvajsetih" je nastala na pobudo Pivovarne Laško Union z željo po razumevanju današnje mlajše generacije in odgovarjanju na njene potrebe. Anketa je bila izvedena maja 2019, v njej je sodelovalo 4300 mladih posameznikov, starih med 20 in 29 leti.

poljub Zdravje Ljubezen: Vsak ima svoj "tip" osebe

Čustva pa z emodžiji, emotikoni in gif-i

V primerjavi s preteklimi generacijami se pripadniki generacije Z dobro zavedajo, da so družbena omrežja javna, in pazijo na to, kaj na njih objavljajo. Skoraj vsi mladi (98 odstotkov), ki so sodelovali v anketi, so izpostavili, da cenijo svojo zasebnost in da imajo radi stvari pod nadzorom (97 odstotkov).

facebook messenger mobilni telefon | Avtor: Profimedia Profimedia

Za večino mladih predstavljajo družbena omrežja (66 odstotkov) način komunikacije, s katerim lahko vzdržujejo stike s prijatelji in znanci, tudi ko z njimi niso v neposrednem stiku. Nič čudnega torej, da se kar petina mladih s prijatelji in bližnjimi najpogosteje pogovarja po aplikacijah za pogovor, celo pogosteje kot po telefonskih pogovorih, in da je Facebook Messenger aplikacija, ki jo najpogosteje uporabljajo.

Instagram uporabljajo pogosteje kot Facebook, enako pogosto pa uporabljajo tudi YouTube in SnapChat. Vsak tretji pa čustva izraža lažje z emodžiji, emotikoni in gif-i kot z besedami.

Tretjina mladih meni, da pijejo enako ali manj kot pretekle generacije in po alkoholnih pijačah posegajo občasno, ob praznovanjih in posebnih priložnostih. Okrog dvajset odstotkov mladih alkohola ne pije zato, ker raje posegajo po bolj zdravih pijačah ali ne marajo okusa ali učinka, ki ga ima nanje alkohol.

Zaradi nenehne prisotnosti na spletu ta mlada generacija še toliko bolj ceni svojo zasebnost, za katero več kot devetdeset odstotkov meni, da je zelo pomembna, enako pomembna pa sta jim tudi svoboda in neodvisnost.

kajenje cigarete Zdravje Šest smrtonosnih snovi, ki jih vsebujejo cigarete