Zdravje > Življenjski stil
3154 ogledov

Šest smrtonosnih snovi, ki jih vsebujejo cigarete

kajenje cigarete EPA
V vsaki cigareti je najmanj 400 toksičnih snovi, od tega kar 40 dokazano karcenogenih. Izbrali smo jih le šest, ki so tako grozljive, da vas bodo morda odvrnile od kajenja ...

Vsi vemo,da nikotin v cigaretah povzroča odvisnost. Katran in ogljikov monoksid pa sta odgovorna za večino škodljivih učinkov.

Katran, po domače smola, je skupno ime za vse škodljive kemične snovi v cigaretnem dimu, teh je najmanj 400.

Med njimi je denimo amoniak, ki ga vsebujejo številna čistila. Uporablja se sicer v kemični industriji za sintezo dušikove kisline, eksplozivov, sintetičnih vlaken, umetnih gnojil. Pri vdihavanju so prizadete gornje dihalne poti, draži pa tudi sluznice oči. Pri blažjih zastrupitvah so sindromi glavobol, slabost, bruhanje, zmedenost, pri hujših lahko nastopi nezavest, zastoj dihanja in motnje srčnega ritma.

kajenje cigaretni dim Zdravje Tako vam kajenje okvari pomemben organ

Arzenik, ki ga najdemo v cigaretnem dimu, je denimo ena od sestavin strupa za podgane. 

Formaldehid, ki ga najdemo v cigaretah, se uporablja za prezervacijo mrtvih primerkov živali. Uporablja se v kemijski industriji za proizvodnjo umetnih mas.  V organizmu se razgradi v mravljinčno kislino, ki v večjih koncentracijah povzroči acidozo. Pri hujših zastrupitvah pride zaradi sistemskega učinka formaldehida na telo, do nezavesti minutah. V manjših koncentracijah draži kožo, sluznice in oči in lahko povzroči preobčutljivostne reakcije.

Za barve in gume in cigarete

V cigaretah so tudi benzeni, ki se jih med drugim uporablja za izdelavo barv in sintetične gume.

Cigarete imajo celo živo srebro, ki je izjemno toksično. Skladišči se v žveplovih beljakovinskih spojinah, še posebej encimih, in jih s tem blokira. Na ta način je ovirano delovanje osrednjih funkcij v telesu.

Ena od snovi, ki jo zaužijete s cigaretnim dimom je tudi svinec. Povišana vrednost svinca v telesu lahko povzroči spontani splav, utrujenost, anksijo, anemijo, privide, artritis, arteriosklerozo, pomanjkanje libida, depresijo, oslabljeno delovanje ledvic, disleksijo, epilepsijo, slepoto, impotenco, gluhost in tako dalje. Svinec najdemo med drugim v gorivu, lakih, barvah, kovinskih posodah, avtomobilskih baterijah, pesticidih, barvah za lase in tako dalje.